Hellboy 2. – Ördögöt a falra (2018)

A Vad Virágok Könyvműhely által (újra)indított Hellboy széria második füzetében helyet kapott két fantasztikus történetben a zseniális író/rajzoló Mike Mignola megszokott természetfeletti figuráin túl olyan legendás és/vagy misztikus lények bukkannak fel, mint vámpírok, alakváltó boszorkányok, homunculusok, náci félemberek, de persze a kígyó alakját felvevő Hekaté vagy éppen a csirkelábon forgó kastélyban lakó Baba Jaga sem maradhatott ki a komplex szövésű cselekményből.

A címadó történetben (Ördögöt a falra) hőseink egy new york-i múzeumból ellopott koporsó nyomában Romániába utaznak, ahol három csoportba osztódva próbálják kideríteni, hogy az esélyes három helyszín közül melyiken próbálják feltámasztani hamvaiból a hírhedt Vladimir Giurescu nevű gonosztevőt. Míg Abe és Liz egy romos laboratóriumban egy látszólag élettelen homunculusba botlik, addig Hellboy-nak sikerült összeakadni előbb Giurescu élőhalott szüleivel, az immáron szellem alakban visszajáró Rasputinnal, és még pár hatalmas és misztikus rémséggel, hogy aztán persze pont kerüljön az ügy végére. Nyilván azért a nácik sem tétlenkednek norvégiai bázisukon, inkább egy élőhalott hadsereget szerveznek a Ragna Rok hadművelet jegyében…

A Bosszús kolosszus eseményei közvetlenül az Ördögöt a falra cselekménye után játszódik, mikor a Liz különleges pirokinetikus képességével életre keltette a homunculust, az pedig elszabadult. A lány életet adó energiája nélkül most haldoklik, Hellboy pedig mielőbb meg akarja találni az immáron testvérével emberiség ellenes bosszút szövögető entitásokat…

A rendkívül komplex cselekményszövéssel bíró Ördögöt a falra egy sor olyan misztikus és/vagy legendás figurát mozgat (vagy éppen mutat be), akiknek még később fontos szerep jut a Hellboy-sagaban. Az eredetileg öt füzetből álló, 1996-ban íródott sztori amellett, hogy részletekben menően mutatja be hőseink aktuális romániai nyomozását, tovább görgeti a már Pusztítás magjában felvetett kérdéseket és kiindulási alapokat, ráadásul ellenlábasaik (okkult nácik) történetszála sincs egyáltalán elnyomva. Folyton csődöt mondó fegyver-arzenál, übermensch-robot, életre keltett agy, zombi-hadsereg, elhivatottságot bizonyító vasszűz, és persze a már-már kaiju-filmekben illő mega-homunculus – ezek mind-mind olyan innovatív és a történetmesélés fontos részét képező kellékek, melyek nélkül nem lenne száz százalékos a szórakozás!

A kötetért köszönet illeti a Vad Virágok Könyvműhelyt, akiktől ITT rendelhető meg a könyv!

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Hellboy 2. – Ördögöt a falra (2018)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .