Hellboy 3. – A végzet jobb keze (2018)

A Vad Virágok Könyvműhely által (újra)indított Hellboy széria harmadik füzetében a címszereplő Pokolfajzat mellett olyan ismerős karakterek térnek vissza, mint Roger, a homunculus, Rasputin vagy éppen Baba Yaga, de rajtuk kívül találkozhatunk még ocsmány és gonosz démonokkal, baljóslatú földönkívüli entitásokkal, mutáns szörnyetegekkel, mindent leigázó élőhalott-hadsereggel, üvegburában lebegő náci tudósfejjel és korszakalkotó vívmányával, a náci robotmajommal. Láthatjuk tehát, hogy Mike Mignola képregény-kollekciójának aktuális darabját sem érheti panasz!

A címadó, nem túl hosszú történet (A végzet jobb keze) gyakorlatilag még egyszer összefoglalja az olvasóknak azokat az eddigi relevánsabb eseményeket, amik Hellboy – egyesek szerint inkább Anung Un Rama – misztikus születéséhez és látszólag determinált sorsához kapcsolódnak. A gonosszal teli szelencében Hellboy és Abe Skóciába utazik egy látszólagos betörés után nyomozva. Viszonylag hamar kiderül, hogy az ellopott dobozkában egy Ualac nevű démon tanyázik, aki elég hamar megszállja egyik elrablóját, nem titkolt célja pedig, hogy megszerezze hősünk apokalipszist előidéző felső végtagját, amihez pedig neki is lesz egy-két szava… Az embernek lenni névre hallgató kalandban Hellboy és Roger, a homunculus küldetése során Dél-Karolinába utazik, hogy felderítsen egy rejtélyes esetet, amelyben temetői halottak időnként elkóricálnak.

Az eredetileg 2001-ben, négy füzetben megjelent A győztes féreg című epizód – melyet egyébként Edgar Allen Poe egyik verse ihletett – kétségtelenül a kötet legepikusabb, és ilyetén módon leginkább komplex cselekménnyel rendelkező sztorija. Hellboy és Roger egy osztrák kastélyhoz utazik, ugyanis a radarok szerint ide fog visszatérni egy rejtélyes második világháborús űrrakéta, amit közel hatvan éve lőttek fel. Miközben ügynökeink szépen belesétálnak a rafináltan kidolgozott csapdába, nem is sejtve, hogy az űrkomp valójában a Föld biztos pusztulását okozó gigantikus méretű létformát rejti. Kalandjuk során feltűnik az immáron testtel kiegészült gonosz Herman von Klempt feje, valamint ambiciózus unokája, és robotikus cyber-majma, a Kriegaffe Kilences, a jók oldaláról pedig a misztikus (hol eltűnő, hol visszatérő) Rákolló Johnson adja a hathatós támogatást. Hogy  ne unatkozzunk, hol elszabadul a nácik élőhalott-serege, hol meg a féreg által kreált szörnyek sokasága támad, még szerencse, hogy egy haldokló földönkívüli csodafegyvert ad Hellboy-nak, a gigászi hernyó ellen…

Ahogy olvashattátok, most sem érheti csalódás a HB-rajongókat. Mike Mignola eddig megszokott jellegzetes – és persze hihetetlenül zseniális – rajzstílusát csupán egyetlen részben vagyunk kénytelenek hanyagolni, mégpedig Az embernek lenni című epizódban, amit történetesen Richard Corben rajzolt. Mint a bevezetőben már említettem, régebbi karakterek térnek vissza, és bolygatják meg a cselekményeket, miközben Pokolfajzat központi története az epizódok során vesz újabb és újabb fordulatokat. Okkult náci cselszövések, riasztó világvége-teóriák, furcsa és bizarr lények tömkelege, mindez pedig megannyi akcióban és izgalmakban gazdag képfolyamon keresztül. Dinamikus panel-kezeléssel, pazar színezéssel, és frappáns dialógusokkal. Hát kell ennél több?!

A kötetért köszönet illeti a Vad Virágok Könyvműhelyt, akiktől ITT rendelhető meg a könyv!

Értékelés: 10/10

eyescream

Be the first to comment on "Hellboy 3. – A végzet jobb keze (2018)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .