Wild Things (1998) (Vad vágyak)

A szép emlékeket idéző, ikonikus ’90-es évek: amikor a kedvenc színészeink még fiatalok és hamvasak voltak, amikor még a magyar szinkron is vállalható volt, a filmek még sok újdonságot hoztak, még megbotránkoztunk egy-egy véresebb jelenet láttán és talán még a fű is zöldebb volt. A már megszokott nem hivatalos thriller rovatunk ez alkalommal is e korszak egyik igen említésre méltó darabjával jelentkezik; a Wild Things, magyarul Vad vágyak címen elhíresült film annak idején valószínűleg egész nagy port kavart, manapság azonban indokolatlanul elfeledett. Habár nem egy kiváló színész és színésznő adta hozzá a nevét, minden bizonnyal egyikük sem ennek köszönhetően lett híres. Egyértelmű, hogy a horrorkoncepcióba nem illik bele, mégis érdemes említést tenni a Wild Things-ről, mert igen is van helye a thrillerek és bűnügyi drámák toplistáján. Lássuk közelebbről!

Történetünk az utóbbi években is gyakran tárgyalt témával indít, azaz a szexuális erőszak vádjával, azon belül is az “egy meglett férfi kontra tizenéves lányok vádaskodása” szcenáriót használja fel. Sam Lombardo (Matt Dillon) Blue Bay városának igen megbecsült középiskolai oktatója, és, habár kielégíthetetlen nőfaló hírében áll, mégis általános megbecsülésnek örvend, diákjai is tisztelik és barátként tekintenek rá. Az igen befolyásos családból származó Kelly (Denise Richards) és a lecsúszott, problémás Suzie (Neve Campbell) különösen jó kapcsolatot ápolnak a tanár úrral, egy nap mégis arra a döntése jutnak, hogy feljelentik és az ügyet bíróság elé is viszik. Hamar kiderül azonban, hogy sosem volt szó ilyesféle visszaélésről, a vádat ejtik Sam ellen, Kelly anyja pedig kénytelen súlyos milliókat fizetni neki kárpótlásul.

Nem csoda, hogy ez az egész sztori és a bíróság előtt előadott cirkusz még jobban felkelti az ügyben eljáró nyomozók figyelmét, Ray Duquette (Kevin Bacon) pedig tényleg igyekszik minél alaposabban utánajárni, még akkor is, ha időnként túlzásokba is esik az igazság kiderítésének érdekében. Talán nem okoz nagy meglepetést (és így spoilerezés gyanúja alatt sem állok), hogy Sam és a két fiatal, roppant ellentétes személyiséggel és háttérrel rendelkező lány valóban összejátszottak, gyakorlatilag hülyét csináltak a nyomozókból és az egész bíróságból is, a kárpótlásként kifizetett komoly vagyon érdekében találták ki az egészet. A kérdés már csak az, hogy miként lehetne rájuk bizonyítani, hogy végig a bolondját járatták mindenkivel? Vajon a trió mindhárom tagja ugyanabban a hitben él a pénz elosztását illetően? Mint tudjuk, a pénz elég indítékot biztosíthat a gyilkosságra, de mi van, ha több millió dollár forog kockán?

A Wild Things nem a legvéresebb vagy legbrutálisabb thriller és/vagy bűnügyi dráma, amit valaha láttál, mégis helyet kap repertoárunkban. Ha másért nem is, de a Sikoly filmekből jól ismert Neve Campbell-be vetett bizalmadért érdemes megtekinteni, arról nem is beszélve, hogy a mostanában is igen népszerű Matt Dillon is bizonyította, hogy igényes alkotásokhoz adja a nevét, lásd: Wayward Pines, The House That Jack Built.

Kinek ajánljuk: a ’90-es évek töretlen rajongóinak.

Értékelés: 7/10

(grey tabby)

         

Be the first to comment on "Wild Things (1998) (Vad vágyak)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .