Kingdom (2019) 1. évad

Ha már unjátok a világjárvány utáni környezetben tengődő, rágógumiként nyúló Walking Dead fárasztó cselekményszövését, és mondjuk valami üdítőbbre vágytok zombi-fronton, akkor büszkén mondhatom, hogy a Netflix-es Kingdom személyében megtaláltátok a megoldást! Ebben a történelmi alapokra helyezett dél-koreai sorozatban éppúgy részesei lehetünk a királyi udvar cselszövéseinek, mint a kiebrudált jövőbeli uralkodó lakosságmentő zombi-ellenes akciójának, miközben számtalan kalandos, izgalmas de leginkább frissnek ható szituációval találhatjuk magunkat szemben!

A sorozat a királyi udvarban kezdődik, ahol a király feleségének terhessége miatt a koronahercegnek esélye sincs a későbbi uralkodásra, ráadásul koholt vádakkal megpróbálják örökre félresöpörni. Miután rájön, hogy látszólag életben lévő idős apja körül sincs minden rendben, testőrével időben megpattan az összeesküvők elől, azonban arra még ő sem számít, hogy nemsokára húsra éhes zombikkal kell összetűznie a közeli falvakban. E kettő pedig összevág, nem is akármilyen módon!

A hat (közel egyórás) epizódból álló széria első két része jobbára felvezetés – belecsöppenünk egy tőlük teljesen távoli kultúra hierarchikus uralkodói rendszerébe, megismerhetjük a társadalmi tagozódást és persze bemutatkoznak főbb szereplőink -, aztán csapunk csak bele az ázsiai lecsóba! Bár nem konyítok sokat a dél-koreai történelemhez, bőven elhiszem nekik a szériában feldolgozott események hitelességét, akárcsak a precíz igényeséggel bemutatott tarka kosztümöket, cizellált épületeket vagy egyéb más akkori környezetet hűen tükröző elemet.

Maguk a szereplők drámai sorsukkal, titkaikkal vagy éppen apró humoros sutaságukkal teljesen életszerű, esendő karaktereket mutatnak be, a királyi udvar fondorlatos trükközése és ravasz intrikái pedig szinte már-már a Trónok harcában látottakkal vetekszik. Élőhalottaink fékevesztett áradata leginkább a szintén dél-koreai Train to Busan című (egyébként kiváló!) zombis mozit juttatta eszebe; lényeink nem simán csoszognak, hanem teljes erejükből szaladnak, viszont legalább nappal nyugta van tőlük az embernek, ugyanis ilyenkor vackaikban húzódnak vissza.

Forgatókönyvébe szintén képtelenség belekötni – passzentosan simul egymáshoz a királyi udvar romlott cselekményei és a zombik ádáz rohama, sorsa elől menekülő, közben pedig a népet maga oldalára állított ifjú koronaherceg, közben pedig szívünk szakad meg az hierarchia legalján lévő néprétegek kizsákmányolása és porba tiprása miatt. Csak úgy kapkodjuk a fejünket a különféle helyszínek és csoportok között, és egy perce sem fullad unalomba. Egyetlen dolog, ami nekem (ázsiai filmeket kevésbé élő nézőnek) zavarónak hatott, hogy túl sok volt a hasonló ősz szakállú, kontyos, köpenyes fazon, és hirtelen nem tudtam, hogy akkor most ki-kicsoda. Ezen apróságot figyelmen kívül hagyva én azt mondom, hogy kár lenne kihagyni az ÉV LEGJOBB sorozatát!

Kinek ajánljuk: kivétel nélkül mindenkinek, aki rajong a zombikért!!

Értékelés: 10/10

eyescream

1 Comment on "Kingdom (2019) 1. évad"

  1. Köszi az ajánlást! 🙂 Megfogom nézni…

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .