Edgar Cantero – Kotnyeles kölykök (2019)

kotnyeles kölykök edgar cantero horror fumax

Manapság már nem is annyira meglepő, ha egy-egy régi filmet vagy mesét újragondolva láthatunk viszont. Ahogyan az sem, ha csak valamiben visszaköszönnek ezek a régi alapok. Az vitatható, hogy ezekből mi sikerül nagyon jól, és mi kevésbé. Az azonban biztos, hogy Edgar Cantero nagyon eltalálta a Kotnyeles Kölykök című könyvet. Ha elsőre nem jönnétek rá, mire is emlékeztet a cím, illetve a borító, segítek: ugye mond még nektek valamit az, hogy Scooby-Doo? Sokunk gyerekkori kedvence, nem igaz? A Fumax Kiadónak köszönhetően pedig már mi is olvashatjuk az Edgar Cantero féle Scooby-Doo-t.

Az idei Könyvhéten jelent meg a Fumax Kiadó gondozásában Edgar Cantero könyve, a Kotnyeles Kölykök. Amikor szemezgettem a könyvvel, mondták is, hogy ez a Scooby-Doo horror változata. Ezzel sikerült is nagyon hamar felkelteni az érdeklődésemet, szépen haza is jött velem ez a külcsínben is remek könyvecske. Túl sokáig nem is tudtam várni az olvasásával, amint befejeztem aktuális olvasmányomat, máris Blyton Hills felé vettem az irányt.

A kötet azon túl, hogy megjelenésben nagyon igényes, a borítója is pofás, kicsit sejtelmes, mégis lényegre törő, konkrétan minden lényeges dolog rajta van. A Blytoni Nyári Detektívklub tagjai, és nyomokban a történet alapját szolgáltató rejtély is megjelenik. A könyv borítója máris arra csábít, hogy a BNyDK tagjaival vállvetve ugorjunk fejest egy remek kalandba. A történet fonalát először egy újságcikkel vesszük fel, amely segít képbe kerülni az előzményekkel. 1977 nyarán a BNyDK megoldotta az (akkor még) utolsó(nak hitt) ügyét, amikor leleplezte az Álmostavi Rémet. Ez a rém nem volt más, mint egy újabb kincsvadász, akinek a Deboën-ház kincsére fájt a foga.

Ezután pedig máris 1990-ben járunk. A BNyDK tagjai az 1977-es rejtély óta nem látták egymást. Azóta felnőttek, és mindenkinek másképp alakult az élete. Egy valami mégis közös bennük: egyikük sem a jó úton halad. Ez összefüggésben áll múltjukkal, és úgy tűnik, ahhoz, hogy ezt el tudják engedni, újra elő kell venniük az 1977-es rejtélyt. Ahogy visszatérnek Blyton Hills-be, rendkívüli jelenségeket tapasztalnak…

kotnyeles kölykök edgar cantero horror fumax

Edgar Cantero egy nem mindennapi világot épített fel Blyton Hills-ben, és egy zeniális csapatot álmodott meg a nyomozásra.  Ami még különlegessége a regénynek az a regényes forma, illetve a forgatókönyves felosztás váltakozása. Ilyennel sem minden nap találkozik az ember, viszont ebben a kötetben teljes mértékben megállja a helyét. A szereplők annak ellenére, hogy nem éltek éppen fényes életet, szerethetőek, a kis kanáritól kezdve Timen és a csipogós pingvinjén át a srácokig mindenki zseniális! Andy, Kerri és Nate remek csapatot alkot, de azért nem szabad megfeledkeznünk Peterről sem. Bár már évek óta halott, Nate még tartja vele a kapcsolatot. Így bár fizikai valóban csak három felnőtt és egy kutya dolgozik a rejtély megoldásán, bizonyos szinten azért többen vannak.

Az Álmostavi Rém ügye még továbbra is megbolygatja a mindennapjaikat, és persze nem könnyíti meg a dolgukat. Azért persze a srácok sem annyira buták, ez megmutatkozik a kémiai és biológiai utalásokban. Akad egy kis segítségük Al százados személyében is, ám így is bőven akad dolga a csapatnak.

Nehéz lenne megmondani, mi az az esszencia, ami miatt ez a könyv tökéletes, ugyanis minden olvasót másképpen fog ez a sztori megfogni. A Scooby-Doo rajongókat elkapja a nosztalgia. Aki a humoros megjegyzéseket csípi, az sem fog hoppon maradni. A horror és thriller vonalon mozgó olvasók is megkapják azt, amire vágynak. Akikhez a tudományos vonal áll közelebb, annak is tartogat egy kis csemegét a könyv. A misztikum sem marad el. Ezután még mindig kételkedsz? Hidd el, ezt a könyvet neked IS írták!

Mit keres a halott Peter az élő Nate fejében? Mi vagy ki áll az Álmostavi borzalmak mögött? Mi az a furcsa lény, ami a levegőn rohamosan bomlik hűtés ellenére is? És hogy jön képbe a Necronomicon? Ezeket úgysem fogod megtudni addig, amíg el nem olvasod a Kotnyeles kölyköket!

Nem én vagyok az első, aki azt hangsúlyozza, hogy ha idén csak egy könyvet olvasol el, akkor ez legyen az! Tényleg, nem fogsz csalódni. Edgar Cantero egy zseni! A sztorit imádni fogod, ha viszont kihagyod, bánni fogod!

Kiknek ajánljuk: Scooby-Doo és horror rajongóknak mindenképpen, ez a regény nekik született! Illetve bárkinek, aki vevő egy jó kis horrorra, szeret nyomozni, csípi a humort, és nem szalad ki a világból egy-egy fájdalams poéntól.

Értékelés: 10/10

Cetti

A könyvért köszönet a Fumax Kiadónak, akiknél 20% kedvezménnyel tudjátok megrendelni a kötetet!

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Edgar Cantero – Kotnyeles kölykök (2019)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .