Zombi fever ((Zombi kanikuly 3D)) (2013)

Hirtelen nem is tudom, hogyan és milyen extrém körülmények között (talán a nagy hőség okozta pillanatnyi agylágyulás?!) találtam rá erre az orosz zombi-vígjátékra melynek trailer-jét csekkolva seperc alatt döntöttem aztán úgy, hogy megtekintem. Szórakoztatónak tűnő bemutatóját követően, az iMDb-s átvizslatás során tudtam meg például, hogy filmünk a Julia Volkova nevű ex-t.A.T.u. sztárt is szerepelteti – bár nem mintha ez a tény önmagában olyan izgalmasnak hatott volna.

Egy űrből érkező meteoriban található idegen kapszula tudományos vizsgálata közben megsérül, és a belőle kiszivárgó lilás gáz hatására az emberekből vérengző fenevadakat kreál. Főhősüket, Ivánt alkesz haverja miatt kirúgják, így nincs más megoldás, mint meglátogatni az orosz Balaton Sound-ot. A parti hatalmas tömegmészárlásba torkollik, hősünknek azonban néhány haverjával és egy biztonsági arccal sikerül megszökniük, de a zombi mindenhol ott vannak…

Mivel a filmet eredeti orosz nyelven sikerült beszerezni, és sajnos egy mukkot sem értettem a szövegből, így kénytelen voltam a képi világára hagyatkozni. Mint ahogyan a neve is mutatja, a Kirill Kemnits által rendezett produkció 3D-ben került a mozikban, ezért is találhatunk benne annyi öncélúan hatásvadász jelenetet. Az viszont már jóval nagyobb baj, hogy az alkotásban fellelhető dolgok többsége – vérfröccsenés, lövések, tűz, robbanás, de még az utolsó helikopter is – elég gyenge CGI-vel készült, ami bőven lerontja az összképet. Nem beszélve a zombikról, akik gyakorlatilag nem többek, mint fehérre sminkelt arcú emberek (esetenként vörös kontaktlencsével, és rusnya CGI-vel kezelt arcbőrrel) bazári parókába, némi vörös festékpöttyökkel a fenyegető hatás kedvéért.

De, hogy ne csak a negatívumokat említsem, nekem például bejöttek az egyes jelenetek közötti zenés montázsok, melyeket kivágott papírfigurákat idéző gyorsvágású, dinamikus animációkkal valósítottak meg. Zombifilmes karrierem során például olyat sem láttam még, hogy a járvány egy küzdősport-klubba jut, és ott egymást karatézzák le a zombi vs. ember ellenfelek, de a ska zenére magassarkú cipőben esetlenül tipegő bikinis élőhalott csajok támadásai is elég szórakoztatónak bizonyultak. Az, hogy egydimenziós szereplőink gyakorlatilag végigvodkázzák a filmet, már meg sem lepett, viszont a sarló-kalapácsos zombi mészárlás elég vicces volt.

Mivel nem értettem az orosz nyelvű szöveget, így a párbeszédekből eredő tréfákról nem tudok nyilatkozni, ami viszont a vizualitásban jelentkezett, az hozta a közepes szintet. Pedig a végén már olyan szinten borzalmas CGI-vel dúsított trash-be hajlott az egész, hogy arra nincsenek szavak: Iván önfeláldozó módon egyedül marad a benzinkút tetején állva, és a töltőpisztolyból lángszórót kreálva gyakorlatilag az egész zombiktól nyüzsgő töltőállomást felgyújtja… és csodák-csodájára semmi sem robban. Az, hogy random trollfejes rakétákat lőnek ki, vagy hogy a végén a hirtelen bekövetkező globális katasztrófa után vállvetve harcol egymással Putyin és Bush (merthogy ugye 2013-as a film) már meg sem lepnek, pedig aztán logikai és egyéb hibáktól (szemkápráztatóan gagyi CGI) hemzseg a film.

Kinek ajánljuk? Főleg a komolytalanabb alkotások kedvelőinek és/vagy képzett trash-rajongóknak.

Értékelés: 5/10

eyescream

Be the first to comment on "Zombi fever ((Zombi kanikuly 3D)) (2013)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .