Deadpool: Zsémbes Zsoldos (2019)

A Fumax Kiadó az eredeti Merc with a Mouth tizenhárom füzetét gyűjtötte most össze ebbe a keménytáblás kiadásba, amelyben az alkotók egy percnyi pihenőt nem engedélyeznek nekünk zsémbes zsoldosunk infantilisen humoros és fantasztikus akció-orgiái közepette. Ráadásul most egy Deadpool helyett minimum másfelet, de inkább négyet kapunk, ugyanis a hű társaként szereplő zombi-kobakja mellett alternatív dimenziókban saját maga különféle változataival is találkozik – Hidra-katonákról, harcias ősemberekről, és zombi T-rexekről nem is beszélve!

A nagydumás Deadpoolt az A.I.M. nevű szervezet ügynökei megbízzák, hogy ugorjon el Vadföldre, és szerezzen meg egy szupertitkos biológiai fegyvert, amely rossz kezekbe kerülve akár a világ végét is okozhatná. A szexi Dr. Betty Swanson beépített ügynök segítségével bezsebelik a céltárgyat, amely valójában egy másik dimenzióból származó (lásd: Marvel Zombies) élőhalott-Deadpool feje. Zsémbes Zsoldosunknak tehát nem egyszerű a küldetése: a megfelelő alternatív világba kell visszajuttatnia a mindig húsra éhes zombifejet, de a kobak után a Hidra is igencsak érdeklődik.

A Victor Gischler által írt és a nemrég elhunyt Bong Dazo rajzolta füzetek rendkívül jópofán, klasszikus (horror)mozi-plakátok (Holtak hajnala, A bárányok hallgatnak, Alien, Cápa, Az 50 láb magas nő támadása, Trainspotting stb.) Deadpool-osított változatával kezdődnek, amik egyébként Arthur Suydam munkáját dicsérik. Mindezt pedig egy ízléses, keménytáblás kiadásban, amely tartalmazza a cselekményszálhoz kapcsolódó mind a tizenhárom részt.

Ha már olvastál életedben egyetlen Deadpool-képregényt – esetleg láttad a belőle készült mozis adaptációt -, akkor jó eséllyel tudod mire vállalkoztál: jó értelemben vett, de totális(an fárasztó) agymenésre, méghozzá több mint háromszáz oldalon keresztül! A hagyományos szuperhős-képregények formátumához hűen rendkívül harsány színekkel, képből kilógó rajzokkal, valamint teljesen szabálytalan panelméretezéssel támogatja a szófosó főszereplőnk véget nem érő duma-cunamijában dúskáló történetet. Kodaj Dániel fordítónak aztán nem lehetett könnyű dolga, ugyanis Deadpool karaktere csak úgy ontja magából a sok, popkulturális utalásokkal megtűzdelt infantilis marhaságot, meg az olvasóknak kiszóló kritikákat, ráadásul még kétszeresen is narrálja az eseményeket,  haha!

Hihetetlen regenerálódási képességeiről híres komolytalan szuperhősünk össze-vissza csapongó fantasztikus kalandjai során nemcsak barátságtalan ősemberekkel, állig felfegyverzett Hidra-katonákkal és zombi-dinoszauruszokkal találkozik, de alternatív dimenziókban (ezeknél a megszokottól eltérő rajztechnikát kapunk) saját maga különféle változataival szintén összefut, úgymint: Wilson őrnagy, Lady Deadpool, és Deadpool a Kölyök. De a sztárparádé itt nem ér véget, ugyanis olyan – kicsit talán B-oldalasnak mondható – képregényes alakok tűnnek még fel és el, mint Ka-Zar és Zabu, valamint a zombiverzumban tett látogatáskor egy sor másik élőhalott (Moon Knight, Tigra, Man-Thing vagy Doctor Voodoo) próbálja őket felzabálni. Egy pontot pedig még arra az őrült ötletre is elszánja magát, hogy egy másik fejet „növeszt” magának, csakhogy a rá jellemző meghökkentő dolgok sorát egy újabb szürreális esettel tetézze.

A Zsémbes Zsoldos (vagy eredeti címén: Merc with a Mouth) tehát egy ízig-vérig szórakoztató, teljesen agyament ötletekkel teli kirándulás Deadpool véget nem érő locsogásának birodalmában – ezúttal a Marvel Zombies-ban megkezdett, dimenziókon átívelő cselekményszállal a középpontban.

Értékelés: 8/10

eyescream

A könyvért köszönet a FUMAX kiadónak, akiktől ITT tudjátok megrendelni a kötetet.

Be the first to comment on "Deadpool: Zsémbes Zsoldos (2019)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .