Élménybeszámoló: I. Országos Lovecraft Találkozó

Ritka eset, hogy szombat reggel hétkor önként keljek fel, majd vállaljak be egy közel két órás utat Szegedről, október 19-én mégsem lett volna tényező, ami visszatarthatott volna. Az előző Lovecraft témájú országos találkozót (a The Black Aether 2017-es Író-Olvasó Találkozóját) anno kénytelen voltam kihagyni, az idei összejöveteltől viszont csak igen komoly tényezők összeesküvése tántoríthatott volna el. A hazai lovecraftos közösség sikertörténete ugyanis túlzások nélkül az utóbbi évek egyik leglátványosabb és legörvendetesebb eseménysorozata volt mind rajongói, mind alkotói szemszögből, a szombati egész napos találkozón pedig lehetőség nyílt a Három Holló kávéházban személyesen megismerkedni, előadásokat hallgatni mind az Azilum, a The Black Aether magazinok csapatától, illetve Magyar H. P. Lovecraft Társaság oszlopos tagjaitól.

A kezdés előtt egyesítettük erőinket eyescream kollégával majd a rendezvényt a nemzetközileg elismert Lovecraft-szakértő, S. T. Joshi videóüzenetét követően Tomasics József (a The Black Aether alapító-főszerkesztője, MHPLT alapító tagja) és Somogyi Gábor (az hplovecraft.hu oldal alkotója és az Azilum magazin főszerkesztője) nyitották, akik előadásukban felvázolták, milyen kihívásokkal, nehézségekkel kellett szembenézniük magazinjaik indítása kapcsán, mi várható tőlük a jövőben, illetve kitértek olyan nagy érdeklődés övezte témákra is, mint a TBA elkövetkező pályázatai, az Azilum (a tervek szerint jövő év elején esedékes) előrendelési akciója, a Dunwich Market várható újdonságai és a közelgő kiadványok díszkiadásai. 

Őket követte Pető Zoltán, aki “Az univerzum mitologikus szemlélete – Lovecraft és Clark Ashton Smith művészete” című előadásával, amelyben e két alkotó munkásságának összehasonlítását tűzte ki célul, majd pedig Dr. Szabó István Zoltán, vagyis Steve egy olyan még nem létező tantárgyi tervezetet tárt elénk (Lovecraft a hazai oktatásban), melyben kifejtette, hogyan és miként lehetne a hazai felsőoktatásba beilleszteni Lovecraft művészetét, illetve néhány a szerzővel kapcsolatos létező hazai kutatási projektet is megemlített.

Kornya Zsolt előadása (Lovecraft irodalmi öröksége, mint közösségi tradíció) inkább egy kötetlen irodalmi beszélgetéshez hasonlított, melyben a fordító elmagyarázta, miként tudott a szerző mind szakavatott elitista kortársaival, mind pedig a fantasztikumért rajongó amatőr közönség berkeiben is egyaránt sikerrel abszolválni műveit. A már több önálló kötettel is rendelkező, Black Aether-ben is publikált szerző, Farkas Balázs “Lovecrafti kozmicizmus videojátékokban” című összefoglalójában a kozmikus horror videójátékokban való megjelenését prezentálta, míg Hartyándi Mátyás az RPG világát mutatta be “Kozmikus magány vs Csupacsáp – Lovecraft értelmezések az asztali szerepjátékok világában” nevű igen csak szórakoztatóra sikerült prezentációjában. 

Az esemény vége felé közeledve Nemes Z. Márió “H. P: Lovecraft és a poszthumán esztétika” című tematikáját hallgathatta meg a közönség, majd pedig zárásként Molnár András mutatta be (Hatásszorongáson innen és túl: Poe befolyása Lovecraft munkásságára) e két író világának összefüggéseit. Ezenkívül játszott még a Széldárda nevű formáció, mely egy válogatást nyújtott át H. P. Lovecraft és más weird költők megzenésített verseiből, illetve a Nameless City elektronikus projekt, de volt Lovecraft-totó, melyben értékes könyvjutalmak találtak gazdára.

A rendezvényt a hihetetlen mértékű érdeklődés mellett (az előadóterem már a délelőtti órákban szinte megtelt) végig közvetlen hangulat kísérte, függetlenül attól, hogy valaki a hazai közösség oszlopos tagja volt vagy érdeklődő, spontán alakultak ki az előadások között is laza beszélgetések az előadásokról, weird irodalomról. A fentiekből valószínűleg egyértelmű, hogy remekül éreztük magunkat, köszönjük a profi szervezést, lebonyolítást a szervezőknek, és bízunk benne, hogy jövőre is sikeresen megrendezésre kerül majd – mi garantáltan nem hagynánk ki!

Zoo_Lee & eyescream

Be the first to comment on "Élménybeszámoló: I. Országos Lovecraft Találkozó"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .