Esernyő Akadémia 2 – Dallas (2019)

A Vad Virágok Könyvműhelynek hála folytatódik az idén tavasszal magyarul nyelven is megjelent különleges képességű gyermekek furcsa, fantasztikus kalandjait felsorakoztató széria. A Gerard Way író és Gabriel Bá rajzoló által életre keltett képregény második etapjában ezúttal az időben utazgató Ötös kálváriája kerül a középpontba, illetve az USA modern kori történelmének egyik legrelevánsabb eseménye, a Kennedy-gyilkosság. A hat füzetből álló folyatás az előző szériához hasonlóan szintén nem okoz majd csalódást a képregény-kedvelő közönség körében!  

Az Esernyő Akadémia tagjai az előző rész végén ugyan megfékezték az éppen lecsapni készülő apokalipszist, és a világ is megmenekült, azonban nem múlt el mindez nyomtalanul. Vanya, vagyis Fehér Hegedű a fejét ért sérülés miatt amnéziában szenved és az ágyhoz kötve lábadozik, Rágalom elvesztette hangját, ezáltal a képességét sem tudja használni (jobb híján jegyzetfüzet segítségével próbál kommunikálni), Asztrosrác pedig egész nap a tévét bámulva óriásra hizlalta magát. Miközben Ötös továbbra is hidegvérrel mészárolja le a nyomában loholó időutazó egységeket, előbukkan két infantilis rajzfilm-figura álarcot viselő sorozatgyilkos, akik imádják az édességeket, és nem mellékesen pedig elrabolják a Pogo halálán kesergő részeg, beszívott Krakent, aki többek között tippet ad nekik egy atombombáról, de azért ne szaladjunk ennyire előre…

Gerard Way aztán nem bízott semmit sem a véletlenre. A második kötet például egy óriási Lincoln-szobor elleni rövid ámde pazar harccal kezdődik, hogy aztán jó néhány oldalon keresztül elszontyolódott, testileg-lelkileg egyaránt leamortizálódott hőseink keseregjenek egy kicsit. Kivéve Ötöst, aki ezúttal nem csak főszereplője, de katalizátora is lesz az eseményeknek. Végre megismerhetjük a kvázi-múltját és egyben jövőjét, ami időutazóként nála ugye szervesen összekapcsolódik, és hogy miért akarják mindenáron elkapni. No meg persze, hogy mitől lett ennyire érzéketlen, hidegvérű gyilkos.

Az időutazással (pontosabban: a múltbeli események korrekciójával) mint központi témával játszadozó Dallas nem kevéssé sziporkázik kreatív ötletekben, mint elődje. A már említett szürreálisan bohókás maszkban virító, cukorka-fanatikus pszichopata-páros, Hazel és Cha-Cha jelenetei egyértelműen a legszórakoztatóbbak közé tartoznak. Akárcsak a Marilyn Monroe-táncot lejtő, nőnek öltözött majom. Többek között bemutatkozik még Carmichael, a feje helyén gömbakváriumot viselő intelligens aranyhal, a Perseus-vállalat ifjú és bohó örököse, de a hidegháborús közegben láthatunk életre kelő gonosz múmiát és vámpír viet-kongokat, valamint kihantolt holttesttel igénybe vett múltba utazást. Táskában ketyegő atombomba, végtagok eltávolításához kötött titkos pite-recept, illetve a paradox-módon még a Kennedy-gyilkosság kulisszatitkaiba is bepillanthatunk. Ja, és arról se feledkezzünk meg, hogy a képkockákon valahogy egyre több és több majom-karakter észlelhető…

Külön öröm, hogy mindannyiunk kedvenc idióta karaktere, Kraken most sem hazudtolja meg magát: hol a tévé képernyőjébe asztrálisan beúszva próbál segítséget kérni az eltunyult Asztrosráctól, hol egy fejlövés következtében társalog egy kietlen fekete-fehér sivatagban a cowboynak látszó Úrral, vagy éppen a messzi Saigonba nyit sztriptízbárt a katonáknak, hogy legyen elég pénze televátort építeni.

Gerard Way történetét ezúttal is Gabriel Bá fantasztikusan megkomponál rajzai kísérik, a színezést pedig Dave Stewart munkáját dicséri. Sőt, a történetet követő extrákban most a vázlatok és rajztervek mellett még egy pár oldalas kiegészítő történetet (Csak innen el) is kapunk, amely Vanya és Kraken ifjúkori éveibe enged bepillantást. Aki pedig még ennek ellenére is gondolkodik az eredetileg Dark House égisze alatt megjelent képregény beszerzésén, annak kedvcsinálóként jó szívvel ajánlom a belőle készült a Netflix-sorozatot!

Értékelés: 9/10

eyescream

A kötetért köszönet illeti a Vad Virágok Könyvműhelyt, akiktől ITT rendelhető meg a könyv!

Be the first to comment on "Esernyő Akadémia 2 – Dallas (2019)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .