Könyvek 2019-ből, amiket el kell olvasnod!

Szerkesztőségünkben már-már lassan szokássá válik, hogy az év végi filmes toplista mellett külön cikket szenteljünk az adott esztendő könyves (és képregényes) felhozatalának. Ezért aztán a 2017 és 2018 után ismét itt vagyunk egy újabb tematikus gyűjtéssel, hogy megosszuk Veletek, hogy szerintünk melyek is voltak az aktuális év legjobb, legszórakoztatóbb vagy éppen szimplán a legkiemelkedőbb horror, thriller és science fiction kötetei. A hazai kiadók szorgalmas munkájának köszönhetően pedig idén hivatalosan is kinőtte magát a top10-es listánk!

Stephen King – A kívülálló  KRITIKA

Bár a Horror Mestere a kétezres évekre bőven túljutott már a zenitjén, és a mostani kötetében is rendre akadnak régebbi műveiből ismerős motívumok és/vagy szituációk, mégis egy modern hangulatú szórakoztató misztikus thrillerrel örvendeztette meg rajongóit. Kisvárosi főhőseinknek egy titokzatos ügyet kell felderíteni, amelyhez egy a Mr. Mercedes-trilógiából megismert szimpatikus nyomozó-karakter nyújt segítséget. Nem csoda, hogy ebben az újkori King-adaptációs revival-hullámban az HBO hamarosan minisorozatot készít belőle.

 

Karin Tidbeck: Rénszarvas-hegy és más történetek a peremlétről  KRITIKA

Svédország legismertebb SFF (science fiction and fantasy) szerzőjének hajmeresztő, furcsa írásokat tartalmazó novelláskötetében éppenúgy feltűnnek a skandináv mitológia és az északi mondavilág természetközeli lényei, mint a hétköznapok szürkeségéből kilépő totálisan agyament szürreális fikciók. Legyenek azok a fantasy, weird vagy éppen steampunk stílusokba öltöztetve, atmoszférájuk minden esetben magával ragadja az olvasót!

 

George R. R. Martin: Éjvadászok – Történetek az Ezer Világból KRITIKA

Tűz és Jég Dalának szerzője nem csak és kifejezetten a fantasy műfajában alkotott maradandót. Jelent már meg tőle magyar nyelven klasszikus vámpírkliséket kiforgató horrorregény (Lázálom), és az életműve első húsz évéből szemezgető gyűjteményes kötet (Álomdalok), most pedig George R. R. Martin Ezer Világ nevű sci-fi univerzumában játszódó történeteiből – két kisregény és négy további novella – nyújt át nekünk egy csokorral az Agave Kiadó.


Farkas Balázs: Lu Purpu  KRITIKA

Farkas Balázs (akitől legutóbb az Embertestről olvashattatok magazinunkban) ezúttal egy kisregénnyel jelentkezett, méghozzá a Fiatal Írók Szövetsége Hortus Conclusus sorozatának részeként. A nehezen bekategorizálható, kísérletező kedvű prózájában – melyet Juhász Ernő illusztrációi gazdagítanak – a fiatalos, humorosan szórakoztató hangnem keveredik a jóval komolyabb, egzisztencialista kérdéseket boncolgató filozófiai irányzatokkal. Útikönyv, Irvine Welsh-féle csapatás és lovecraft-i kozmicizmus egy kötetben, ez a Lu Purpu.

 

Seanan McGuire – Mélybe ránt a Lápvilág (Csellengő gyerekek 2.) KRITIKA

Seanan McGuire portal fantasy sorozatának második része méltó folytatása a többszörös díjnyertes első résznek. Ahogyan a cím is sugallja, ez a történet mélybe ránt. Bár egy kisregényről van szó, sokkal több titok, varázslat és veszély rejlik benne, mint azt elsőre hinnénk, és ebben a részben még több kapu nyílik a veszedelmes ismeretlenbe. Ha úgy érzed, hogy Narnia már túl nyugodt neked, a Minden szív kaput nyit után a Mélybe ránt a Lápvilág lesz a te “varázslatos ajtós” történeted!

 

Edgar Cantero – Kotnyeles kölykök KRITIKA

kotnyeles kölykök edgar cantero horror fumax

Regény fronton a Fumax kiadó 2019-es dobásainak egyik legjobbja volt Edgar Cantero Kotnyeles kölykök című remekműve. Az ismerős cím, és a sokat sejtető borító persze nem minden, a könyvet felütve egy remek kis nyomozós sztoriba csöppenünk. A horror, thriller és fantsy elemeket bátran ötvöző kötet számos megoldásra váró rejtélyt tartogat az olvasó számára, melyeket persze nem egyedül, hanem két lány, két fiú, és egy kutya társasgában kell megoldania. A Kotnyeles kölykök a Scooby-Doo és a horror kellemes, felnőtteknek íródott elegye, amit garantáltan imádni fogtok!

 

Johanna Sinisalo – A Nap Magja KRITIKA

A finn származású írónő, Johanna Sinisalo egy olyan alternatív valóságot álmodott meg társadalmi sci-fi-jében, A Nap Magjában, ami talán már nincs is olyan messze tőlünk. Minden örömforrás tiltott, mint például a kávé vagy a telefon, a chili pedig a legveszélyesebb drognak számít. A Nap Magjában teljesen más értelmet nyernek a nemi szerepek, a szexualitás ugyanis nem tiltott, hanem egyenesen kötelező, annak érdekében pedig, hogy ez tökéletesen működjön, már gyerekként komoly vizsgálatok alá vetik a lakosokat. Felnőttként pedig még nagyobb megpróbáltatások várnak rájuk, bár a legnagyobb talán a chilifüggőség lehet…

 

Adrian Tchaikovsky: A pusztulás gyermekei KRITIKA

A pusztulás gyermekei előtt nehéz feladat állt. Tchaikovsky méltán elismert előzménye Az idő gyermekei feladta a leckét a folytatásnak, ami végül sikeresen vette az akadályt, kiküszöbölve az előd hibáit, és még magasabbra téve azt a bizonyos lécet.

 

Ed McDonald: Hollóvér KRITIKA / Kárhozat KRITIKA

Ed McDonald: Holló jele triológiája a kiadó ígéreteihez híven 2019-ben befejeződött. A második és harmadik rész hozta a nyitány színvonalát. Nagydarab, szabad szájú főhősünk, ismét literszám ontotta a vért, vallási szektákkal harcolt és ősi teremtményekkel gyűlt meg a baja, miközben maga is átformálódott.

 

ANTOLÓGIÁK 

Láthatatlan bolygók – Kínai kortárs science fiction antológia KRITIKA

A Hugo-, Nebula- és World Fantasy díjas Ken Liu a tavalyi Papírsereglet és más történetek című kiválóra sikerült kötete után ezúttal egy antológia fordító-szerkesztőjeként mutatkozik be. Ebben a hiánypótlóként szolgáló antológiában a kínai sci-fi egyedi és különleges világát mutatja be kortárs (európaiként kevéssé ismert) ázsiai írók többnyire díjnyertes alkotásaival.

 

Ted Chiang: Életed története és más novellák KRITIKA / Kilégzés és más novellák KRITIKA

Bár Ted Chiang: Életed története és más novellák című novellás kötete, nem 2019-ben jelent meg először magyar nyelven, de a szerző új kötetének boltokba kerülése alkalmából, az Agave kiadó újra nyomtatásba küldte könyvet. S ez miért említésre méltó? Mindössze azért, mert az újra kiadás, és az új kötet borítói így passzolnak egymáshoz stílusban és hangulatban egyaránt. 😉 A kötetekben különleges sci-fi és fantasy történeteket olvashatunk, melyek olyan nagy nevű filmeket is inspiráltak, mint pl. az Érkezés.

 

Azilum különszám: Árnyak az időn túlról 2. KRITIKA

A lovecraft-i stílusban és szubkultúrában érdekelt irodalmi fanzine jóvoltából most megjelent a természetfeletti borzongást nyújtó antológia második kötete. Míg a három részesre tervezett installáció első kiadványa az 1920 és 1960 között íródott ún. kozmikus horror zsánerébe tartozó írásokra koncentrál, mostani kötetünkben az 1960 és 1980 közti években készült olyan művekből szemezget, amelyeket a közönség most olvashat először magyar nyelven!

 

KÉPREGÉNYEK 

Joe Hill & Gabriel Rodriguez – Locke & Key 2: Kulcs a zárját 2. KRITIKA

Joe Hill és Gabriel Rodriguez dark fantasy műfajban alkotott (két Brit Fantasy- és egy Eisner-díjat bezsebelt) hihetetlenül szórakoztató képregénye tovább folytatódik. Az első kötetben megismert hőseink újabb, különféle természetfeletti funkciókkal bíró kulcsokat találnak házukba, de a múltból itt rekedt kútból kiszabadult gonosz sem tétlenkedik, hogy megkeserítse az amúgy sem túlzottan vidám életüket.

Alan Moore – Kevin O’Neill: Különleges úriemberek szövetsége 1.  KRITIKA

A zseniális Alan Moore (Watchmen, V mint vérbosszú, A pokolból) Kevin O’Neill által rajzolt képregényében most összegyűjtötte a viktoriánus kori irodalom legjavát (úgymint: Sir Arthur Conan Doyle, Bram Stoker, H.G. Wells, Jules Verne, R.L. Stevenson), kvázi mindenféle fellelhető fantasztikus és/vagy kicsit is különös alakot, akiket csatarendben állított egy jó ügy érdekében, és kreált belőle egy műfajokon és földrajzi határokon átívelő, feledhetetlen kalandot.

Esernyő Akadémia 1 – Apokalipszis Szvit KRITIKA / Esernyő Akadémia 2 – Dallas KRITIKA

Az amerikai Greald Way (My Chemical Romance énekes) különleges gyermekek fura és fantasztikus kalandjairól szóló történetét Gabriel Bá (Casanova) brazil rajzoló töltötte meg élettel, a Vad Virágok Könyvműhelynek hála pedig a kétszer hat füzetből álló első és második szériát most összegyűjtve olvashatjuk magyar nyelven.

Orgyilkos osztály 1 – Reagan nemzedék KRITIKA

Orgyilkos osztály 2 – Kölykök a fekete lyukból KRITIKA

Orgyilkos osztály 3 – Kígyóverem KRITIKA

Rick Remender író és Wes Craig rajzoló közös munkájának gyümölcse a 2014-ben útjára indított Deadly Class, melyben egy szó szerint földalatti iskolában különleges nevelést kapó diákok próbálnak megfelelni családjuknak és/vagy a tantárgy követelményeiknek, miközben keresik helyüket és lázadva dacolnak a Reagan-éra neokonzervatív értékei ellen.

 

Be the first to comment on "Könyvek 2019-ből, amiket el kell olvasnod!"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .