Dracula: The Series (1990-1991)

Ha Bram Stoker, a napjainkra a popkultúrát meghatározó karakteréről készült sorozatokat vesszük számba, szinte egyből az alig pár éve bemutatott, Jonathan Rhys Meyers főszereplésével készült alkotásra gondolunk és talán eszünkbe se jut a ’90-es évek elején bemutatott, 21 részes széria, mely érdemtelenül lett elfeledve még a legnagyobb horrorrajongók által is.  Pedig a Dracula: The Series egy bátor és kifejezetten szórakoztató vérfrissítés volt a számtalan regényadaptáció között, melynek epizódjai kellemes félórás kikapcsolódást jelentenek mindenki számára.

A tinédzser Christopher és testvére, a vámpírmániás Max (Jacob Tierney) nagybátyjukhoz, Gustav Helsinghez (Bernard Beherns) és annak unokahúgához, Sophiehoz költöznek, míg anyjuk üzleti útra indul. A két fiatal hamarosan találkozik egy tehetős üzletemberrel, Alexander Lucard-dal (Geordie Jonhson), akiről nem sokára kiderül, hogy nem más, mint a regényekből és legendákból ismert vámpír, Drakula. A kis csapat így felveszi a harcot a vérszívóval és szolgáival, aki minden eszközt bevet, hogy élőhalottá változtassa az embereket…

Mikor először leültem a sorozat elé, kisebb félelem lett úrrá rajtam, pusztán az alapkoncepció miatt: egy ’90-es évekbeli széria, melyben egy jóságos bácsi néhány gyerekkel felveszi a harcot a rettegett Drakula gróffal szemben. Féltem, hogy az egész vámpíros koncepció pusztán körítés egy átlagos családi vígjátékhoz, azonban ez az aggodalmam hamar elszállt. A Drakula sorozat egy dramaturgiailag nagyszerűen felépített, igazán egyedi darab, melyet személy szerint nem értek, hogy tudott elfeledni az utókor. A sorozat nemhogy nem csak körítésként használja a vámpírokat a különböző epizódokban, hanem a történet szerves részeiként formálják azt, rengeteg fordulattal és izgalommal szolgálva. Ahhoz képest, hogy bár kívülről családi szériának tűnik, valójában jó néhány rész nem záródik happy enddel, ezzel bátorítva az embert, hogy fusson neki a következő epizódnak is.

A sorozat központi szereplője természetesen Drakula, akit zseniálisan adaptáltak a modern világba. Míg Stoker eredeti regényében, a viktoriánus korban a karakter egy nemesi címmel rendelkező, hazájában nagy hatalmú személy, így ez nem változik meg napjainkban sem: azonban itt a nagyobb hatalom a saját maga által kiépített vállalattal kerül hozzá. Ezzel lényegében kilép a távoli hazája által nyújtott homályból, és egy közismert személlyé válik a világon, így tulajdonképpen senki sem gyanakszik arra, hogy a valóságban egy vérszomjas vámpír. Geordie Johnson remekül alakítja az ambíciózus, megalkuvást nem tűrő üzletembert, aki ráadásul megőrizte a gróf korábbi ismertetőjegyeit: az elegáns, kifinomult stílust, valamint azt az érzést, hogy tudásával és hatalmával az összes ellensége felett áll. Ezen kívül azonban ez a Drakula emberi jegyeket is hordoz: ő sem tévedhetetlen, a sorozat alatt beteg lesz, szerelmessé válik, azonban ellenségeinél még így is több lépéssel előbb jár, ami az epizódok végén általában meglepő fordulatokhoz vezet.

Drakula legfőbb ellenfele a sorozatban Helsing, egy öreg vámpírvadász, aki azonban van annyira eszes és rafinált, mint a vérszívó maga. Kiváló ellenlábasa a grófnak, aki minden részben valami új módszert talál ki a vámpír legyőzésére, ezzel bővítve a sorozat mitológiáját. Ebben nagy segítségére van a kis Max, aki bár kezdetben rajong a vérszívókért, hamarosan rájön, hogy ezek a lények a valóságban megkeserítik az emberek életét. A széria elején főleg az ő ügyetlenkedései és hibái adják az részek alapproblémáját, ám a sorozat végére karaktere fejlődik, és méltó ellenlábasa lesz a több száz éves Drakulának. A kis csapat másik két tagja, Sophie és Christopher szolgáltatják  gyakran a mellékszálat, mely általában a kettejük közti bimbózó szerelemről szól, azonban sokszor kerülnek konfliktusba ellenségükkel, mellyel az ő történetük sem válik jelentéktelenné.

A Drakula sorozat összességében egy izgalmas, fordulatos széria, mely remekül adaptálja a vérszívót a modern világba. Bár természetesen vannak gyengébb epizódok is a 21 rész között, azonban a legtöbbjük kellemes 20 perces kikapcsolódást nyújt. Ezt a sorozatot méltatlanul feledte el  az utókor, bátran ajánljuk mindenkinek.

Értékelés: 8/10

Kiknek ajánljuk: Minden Drakula rajongónak és akárkinek, aki szereti a ’90-es évekbeli sorozatok hangulatát.

Kele-man

Filth

1 Comment on "Dracula: The Series (1990-1991)"

  1. Emlékszem erre sorozatra, Magyarországon is vetítették még a 90-es években közepén (még az RTL klub és TV2 előtti korban) talán MSat vagy Tv3 (télen-nyáron) csatornán ment. Azt hiszem MSat. A lényeg hogy nagyon szerettem :). Kérdés hogy ezt hol lehet megnézni mostanság?

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .