Hugh Howey: Holston (A siló 1.) (2013)

hugh howey the wool a silo sci-fi holstonHugh Howey azon írók egyike, akik mertek nagyot álmodni, és gyakorlatilag a nulláról jutottak el a sikerig. Első regényírói szárnypróbálgatása nem aratott túl nagy sikert, ám a kitartása meghozta az eredményét, mindössze három hét alatt megszületett A siló első része, melynek hangulata azonnal magával ragadja az olvasóit. Az eleinte még csak e-könyv formában, 99 centért beszerezhető sci-fi hamar megszerezte a hírnevet, és végül egy 9 részes sorozattá nőtte ki magát. A posztapokaliptikus sorozat filmes jogai pedig hamar Ridley Scottnál landoltak.

Annak ellenére, hogy itthon a 9 részből végül csak nyolcat jelentetett meg a hazai kiadó, sokan megszavazták neki a bizalmat, ami nem is véletlen. Az első rész a maga röpke 60 oldalával úgy szippantja be az olvasót, hogy úgy érzi, ő maga is a siló része. Ez a kötet még csak a bevezetője egy olyan posztapokaliptikus világnak, ami bármikor megvalósulhat.

hugh howey the wool a silo sci-fi

Elsőre úgy tűnhet, 60 oldal semmire sem elég. Ez azonban tévedés, Hugh Howey szinte mindent belepasszírozott, amit a silóról, és az azon kívüli világról felszínesen tudni érdemes. Ha el akarod hagyni a silót, halálra ítéled magad. Esélyed sincs arra, hogy túléld mindazt, ami kint vár rád. Persze a falakon belül sem a legfényesebb az élet, folyamatosan vár a munka, a szabadság és a családalapítás pedig mind kényes téma. A külvilágot csak közvetve láthatod, ami szokatlanul csendes és nyugodt. Ahhoz viszont, hogy ezt bárki láthassa, időnként valakinek ki kell mennie takarítani. Ha pedig kimegy, tudja jól, hogy a halál vár rá.

Az első rész főhőse Holston, aki a siló lakójaként nem kevés megpróbáltatáson ment keresztül. Két idősíkon, a múlt és a jelen között ugrándozva ismerhetjük meg a silót, a rendszerét, és persze azt is, mi történt Holstonnal. A főszereplő gondolatai könnyen összezavarhatnak, ez mégsem hat negatívan a tartalomra, sőt, jobban érzékelteti, milyen hatással van a siló lakóira a bezártság. Holston úgy dönt, hogy ki akar menni, vállalja a nagybetűs takarítást.

„Jobb kimenni, és legalább egy alkalommal a saját szemünkkel látni a világot, semmint elevenen égni el a műanyag függönyökkel. Jobb néhány perccel tovább élni.”

Ez a hatvan oldal azon túl, hogy sűrű, témáját tekintve nehéz, mégis folyamatosan húzza magával az olvasót. Kezdésnek csak a felszínét kapargatjuk egy olyan világnak, ahol úgy maradhatsz biztosan életben, ha „otthon maradsz”. A záró mondattal kapunk egy kérdést, ami máris kaput nyit a folytatásba. Az első résszel könnyen kiderül hogy valaki ismerni szeretné-e a siló világát, vagy úgy érzi, nem neki való, és elfordul tőle.

Ha pedig az olvasó nem csak felszínesen szeretné megismerni ezt a világot, bátran kézbe veszi a következő részt, amely még több érdekességet rejt magában.

Értékelés: 10/10

Kiknek ajánljuk: Mindazon olvasóinknak, akik nem csak egy posztapokaliptikus sci-fire vágynak, hanem egy különlegesen felépített, veszélyes világra. Illetve mindazoknak, akik már „ki akarnak menni”.

Ha még nem szippantodtad magadba A siló különleges levegőjét, a Könyvmolyképző márkaboltban kedvezményes áron tehetsz szert többek között az első kötetre is!

Cetti

moly moly.hu logo

Be the first to comment on "Hugh Howey: Holston (A siló 1.) (2013)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .