Turkish Star Trek ((Turist Ömer Uzay Yolunda)) (1973)

Az ember mindig valami újdonságra vágyik. Kivéve, amikor nem, és pont emiatt elkezdi keresgélni, hogy milyen turksplotation gyöngyszemet nem látott még. Akinek nem tiszta az előbb említett fogalom, annak elmondom, hogy ez olyan rétegfilmek gyűjtőneve, amiket a törökök csináltak még a hetvenes-nyolcvanas években oly módon, hogy mindenféle jogi procedúrát mellőzve lekoppintottak különféle nagysikerű amerikai blockbuster mozikat. Így készült már török Ördögűző, török Star Wars, török Rambó (ebből mindjárt kettő is akad), török E.T., török Bosszúállók, valamint török Superman és török Batman is. Most pedig egy hihetetlen szórakozást biztosító Star Trek ripp-offot sikerült beszereznem.

Története szerint – már amennyit ki tudtam venni ebből a természetesen török nyelven megtekintett csodából – az Enterprise űrhajó legénysége mindenféle káprázatos színű pulcsiban meglátogatja a Föld nevű bolygót, ahol bizonyos görög romoknál találkoznak egy Nancy nevű nővel és annak férjével, Crater professzorral. Az egyik űrszaki záros határidőn belül megmurdel, mire a prof. egy lagziból ideteleportál egy bajszos-kalapos pofát, akit egy összeszorított farpofákkal mozgó, fecskét viselő android őriz. (Vannak még rézszínűre testfestett, bikinit viselő android-csajok is, hogy kiegyenlített legyen a emberszerű robotok ivararánya, de róluk majd később.)

Mister Spak (nem elírás, így hívják!) felviszi a bajszost az űrhajóra, ahol blézeres űrcsajok felügyelik minden mozgását, fegyverrel a kezükben. Közben láthatjuk, ahogy Nancy alakot vált, és ő is fellopakodik az Enterprise-ra. Elviszik megvizsgálni a földi szerzeményt, melynek során többek között érzékelő drótokat vezetnek a kalapjába meg a fülébe. Ezt követően kisebbfajta felfordulást okoz, amikor kipróbálja a high-tech kütyüket, mint például a futurisztikus zseblámpát. Egy darabig itallal sikerül lenyugtatniuk, majd egy borzalmas művirágokkal teli díszletben etetnek egy nővel valami szőrös izét, ami éhes állapotban egy coitus hangjait ontja magából.

Nancy újra alakot vált, ezúttal egy néger csóka lesz belőle, aki telibenyálazza egy kolléganő arcát, mire az elpirosodott arccal összeesik. A legénység újra visszatér a Földre, ahol megidézik a Star Trek kánon leghíresebb jelenetét, amiben ugye Kirk kapitány a gyíkszerű Gornnal pankrációzik, és habszivacs sziklákat dobálnak egymásra, rendkívül bénán. Mondjuk itt a kopasz, öreg Süsüre hasonlító maszkkal rendelkező, egésztestes rikító narancssárga gumiruhás (és gumikesztyűs) szörnyünk valami megmagyarázhatatlan okból tüzet okád a szájából. Előbb Kirk kapitány ezer méterről fejbe kólintja egy sziklával, majd Spak fehér csíkot lövő fegyverével rövid úton likvidálja.

Nemsokára a magát bikinis androidnak kiadó Nancy akarja elcsábítani a szereplőinket. Spak és Kirk bunyózni kezd hirtelen ott a helyszínen megjelenő vasrudakkal. Mikor végre megbékélnek egymással, lerohanja őket egy csomó fecskegatyás android, és újabb fergeteges harci jeleneteknek lehetünk tanúi, aminek a végén már egymást verik össze a gumicipős robotok. A legvégén aztán Crater professzor rájön, hogy Nancy a bűnös, de mielőtt még elkapják, alakot vált még párszor. Spak ököllel való pofozása után átváltozik valami bődületesen rusnya monszterré, persze a fehér csíkot lövő fegyvernek ő sem tud ellenállni, így kinyuvad a rohadék. Bajszos pofát meg visszaviszik a végén a lagzira.

Ahogy olvashattátok, nem mást láthatunk, mint hetven percnyi rémolcsó ripoff a Star Trek jegyében. A szemfüles törökök megpróbálták elsődlegesen a külcsínt lemásolni, úgymint: egyenruha, fézer, Enterprise-belső rengeteg kütyüvel meg világító panellal. Ami meg maradt, azt földi dolgokkal betölteni. Bajszos fószerünk esetlen földiként egyértelműen a produkció szórakoztatási faktoráért került bele, csetlik-botlik a maga kis primitív módján, de a végén ő is aktívan részese lesz a történéseknek. Filléres díszletek, korabeli garázs-barkács, de valahogy mégiscsak élvezni lehet az egészet. Megmosolyogtató szeglete a CGI előtti réges-régi kornak, amikor még tomboltak a praktikus effektek. Vagy jelen esetben, a turksplotation jegyében még azok se fértek bele a drága költségvetésbe, így hihetetlen trash-megoldásokból hoztak össze egy egészen egyedülálló kópiát.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Turkish Star Trek ((Turist Ömer Uzay Yolunda)) (1973)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .