What We Do In The Shadows – 2. évad (2020)

Mivel szerkesztőségünkben hatalmas rajongás övezi Taika Waiti és Jemaine Clement duójának 2014-ben készült fergeteges ál-dokumentarista stílusú horror-komédiáját, így aztán nem csoda, hogy annak szenzációs alapötletéből kiinduló szériának sem tudtunk ellenállni. A 2019-ben startolt sorozat immáron második szezonját élvezhettük végig, olyan vendégszereplőkkel felütve, mint Mark Hamill, Haley Joel Osment (Hatodik érzék) vagy Benedict Wong (Doctor Strange).

 

eyescream: Azt már most sejtem, hogy valószínűleg én lesz a csapatból egyedüliként a fanyalgó hang, aki még mindig úgy vélekedik, hogy persze, örülni kell egy sorozat-formátumban kibontható roppant eredeti alapötlet továbbgondolási lehetőségének, de akárhogy is próbálkoznak, a zseniális mozis változatot egész egyszerűen nem fogják tudni űberelni. Hiába kapunk egy újabb évadot (ismételten csak tíz résszel) különféle természetfeletti humort magában foglaló tematikával, véleményemet fenntartom.

Botcsinálta nekromanta, lakásban kísértő szellemek, zombi familiáris, megátkozás, boszorkányok által elkövetett övön aluli  köhm… lecsapolás, vámpírok gyilkolására létrejött amatőrök csoportja – ismét elég színes palettát mutatnak fel, ráadásul külön dicsérendő, hogy az előző évad egyes szálait is sikerült itt-ott visszacsatolni vagy előzményként erre építeni. Ha egy epizódot kellene külön kiemelni, akkor mindenképpen Laszlo magányos kalandozásáról szóló részt mondanám, mint a második évad legemlékezetesebb (és egyben legrendhagyóbb) szegmense. A készítők tehát mindent megtettek a szórakoztatásunkért, vagy legalábbis ők úgy gondolták, én mégis egy-két tényleg ütősebb geg kivételével (pl. Colin Robinson netes ámokfutása vagy a SuperBowl), csak elvétve tudtam rajta igazán jókat derülni. Többségében valahogy nem érte el az ingerküszöbömet, esetleg az előjelekből eléggé megjósolható volt, hogy mire fog kifutni a poén, és úgy már alig-alig okozott vidám perceket. Úgyhogy részemről ez az évad is 7/10, ahogy az első szezon.

afiaf: Szerencsére a XXI. század egyik legjobb horror-komédiájából készült, 2019-ben startoló széria teljes egészében beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. A What We Do In The Shadows az FX képernyőjén találta meg új otthonát, a 25 perc körüli epizódokkal operáló történet igazi telitalálat a fekete komédia szerelmeseinek. A Staten Island-en „élő” vámpír-trió (plusz egy energia-vámpír) ezúttal is parádés kalandokba keveredett és sikerült megőrizni az első szezon fantasztikus szórakoztató faktorát.

Az ügyesen felépített részek mindig nagy figyelmet fordítanak a főszál eseményeinek tovább görgetésére, miközben önmagukban is kellően élvezetesek. A történet kvázi főszereplőjévé előlépő Guillermo sikeresen őrzi származásának titkát, egészen a szezonzárásig rejtve marad, hogy ereiben ősi vámpír-vadász vér csörgedezik. Nandor, Laszlo, Nadja és Colin Robinson mind megkapják a saját sztorijaikat, a poénok pedig a közepestől a szenzációsig skálán mozognak.

Ugyan némi önismétlés néhol tetten érhető, de amíg olyan parádés történeteket hoznak össze, mint pl.: a The Curse vagy a Colin’s Promotion, addig minden meg van bocsátva. A Superb Owl estéről nem is beszélve:) A 10 epizód igen gyorsan lepörgethető, de érdemes 2-3 részenként szünetet tartani, mert annyi geg van, hogy könnyen belefáradhat az ember. Kötelezően ajánlott látnivaló a What We Do In The Shadows idei etapja, bérelt helye lesz a 2020-as sorozatos toplistámon. 9/10

Fixxerx: Nem hittem volna, hogy a sorozat az első évad után képes lesz ugyanazt a színvonalat hozni. be is vált a tippem, csak nem úgy ahogy arra számítottam. A folytatás még egy lapáttal rátett az eddigiekre. Nem kell komplex történetekre gondolni, a legtöbb rész egy szóvicc (Superb-Owl/Superbowl, Trollok) vagy helyzetkomikum (A köremail-átok komolyan vétele) köré épül, viszont az első perctől az utolsóig szórakoztató. Ritka, hogy egy sorozat minden egyes része hasonló színvonalú, de itt a részek a “nagyon jó” és a “még jobb” között váltakoznak, egyetlen gyenge epizód sincsen.

A cameók mind helyén vannak, és végre a kedvenc energiavámpírunk, Colin is (még) nagyobb szerepet kap. Régi szereplők is visszatérnek, ideértve Laszlo elátkozott kalapját is – de az újak is beleillenek a vámpírok vicces világába. Arra leszek kíváncsi, hogy a harmadik évadban merre viszik majd a történetet, mivel az első és (főleg) a második évadban központi szerepet kapó Guillermo/Nandor történetszál folytatása már kissé lapos lenne. Nem lehetetlen, hogy a Van Helsing vérből származó familiáris esetleg vámpír lesz végre a folytatásra?

2020 legjobb sorozata (évada) eddig, és nehéz lesz bármelyik másik szériának letaszítania erről a képzelt dobogó legfelső fokáról.  9/10

 

Be the first to comment on "What We Do In The Shadows – 2. évad (2020)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .