Children of the Corn IV: The Gathering (1996) (A kukorica gyermekei 4 – Az aratás)

Emlékszem, még anno fiatalkoromban a videotékában járva folyamatosan összetalálkoztam ezzel a címmel, miközben a franchise többi folytatását egyáltalán nem találtam a polcokon. Nyilván, mert ez volt az először hazánkban videón forgalomba hozott rész, de ezt akkor még nem tudhattam. Greg Spence (Az angyalok háborúja 2) által levezényelt negyedik epizódban megpróbálják e misztikus történet eredetét bemutatni, de Naomi Watts ide vagy oda, nem sikerült valami emlékezetesre.

Egy fiatal orvostan-hallgató Grace (Naomi Watts) hazatér Grand Island nevű városkába, hogy vigyázzon agorafóbiával küzdő anyjára. Egyből munkát is vállal Dr. Larson rendelőjében, ahova nemsokára ismeretlen tünetekkel rendelkező gyermekek érkeznek, köztük két fiatalabb testvére. Aztán egyik pillanatról a másikra jól lesznek, mintha mi sem történt volna. Persze ez nem igaz, mert a gyerekek elkezdi legyilkolni a felnőtteket. Sorra hozzák be őket megmutatni Grace-nak, hogy valami nem stimmel velük, például magukra például az első részben meghalt fiatalok neveiként utalnak. Aztán egy matróna végül felfedi az igazságot, miszerint egy Josiah nevű öregedésre képtelen ifjú prédikátor áll a dolgok mögött, akit az akkori lakosság megölt a kukoricásba, és most újra vissza akar térni…

Miután egy franchise kezd teljesen kifulladni, és egyéb lehetőséget nem lát, utolsó szalmaszálként megpróbálja bemutatja az előzményeket, hátha az érdekes lehet. A kukorica gyermekei koncepcióját tekintve teljesen felesleges volt bármiféle eredetet vagy kezdetet elénk tárni, hiszen anno King pontosan úgy tálalta ezt a novellában, hogy kétségeink se legyenek a természetfeletti mivolta iránt. Ez persze nem érdekelte a mozgóképes adaptációkat dollárra váltó fejeseket, így egy újabb bőrt húztak le róla.

Mivel kizárólag videóra készült kiadvánnyal van dolgunk, nem kell magas elvárásokkal viseltetni a produkció iránt, de ez már az első percekben is látszik. A minimális trükkökkel operáló halálnemek mondhatni majdhogynem vérszegények – kaszával a fejben elhalálozó nővérke vagy a pengével felszerelt betegágyon kocsikázó kis vakarcsok -, bár a vértócsából kiemelkedő sarló egész meggyőző lehet. Nem sok újat mutat, amit még nem láthattunk ebben a franchise-ban, de számomra elég unalmasan telt el az alig másfél órás játékidő. Nem nézhetetlen, de igazán maradandó élményt én speciel nem találtam benne.

Értékelés: 6/10

eyescream

Be the first to comment on "Children of the Corn IV: The Gathering (1996) (A kukorica gyermekei 4 – Az aratás)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .