Egy eltűnt kislányt keresve – Paulette Gebara Farah halála (Crime Diaries)

Egymást érik a jobbnál jobb dokumentumfilmek és igaz történetet feldolgozó alkotások a Netflixen és az HBO GO-n, így a valós történeteken alapuló művek szerelmesei hetekre elegendő muníciót kaphatnak ezen a két platformon. Mivel a teljesség igényének szinte lehetetlen megfelelni a bőséges választékban, így külön ezekre a darabokra ennek a cikknek a keretében nem is térnék ki, ám a Paulette Gebara Farah halálát feldolgozó minisorozat egyértelműen kilóg a zsánerből. Egy kisgyerek értelmetlen halálát bemutató doku lehet esetleg felületes, hatásvadász, nem eléggé tényszerű, de tiszteletlen, bárgyú és bugyuta soha. De erről majd a cikk második felében, előbb lássuk, mi is történt a 4 éves Po-val…

A 4 éves Paulette Gebara Farah 2010. március 22-én tűnt el a család mexikóvárosi otthonából, minden nyom nélkül. Az ügy hatalmas médianyilvánosságot kapott, elsősorban a család befolyásos mivolta, illetve a kislány fogyatékossága okán. Röviden tekintsük át annak a másfél hétnek az eseményeit, amely mindmáig óriási vitatémát szolgáltat és egyike a legkérdésesebb eltűnési ügyeknek, amely igazából Paulette testének megtalálása ellenére sem kapott soha érdemi magyarázatot, szomorúan világít viszont rá arra, hogy a hatalmi játszmák és a politikai érdekek mennyivel fontosabbak, mint az igazságszolgáltatás.

A holttest megtalálása

Ebben az ágyban találták meg 9 nap után Paulette testét

Po holttestét március 31-én, hajnalban fedezi fel egy csapat szakértő, akik a kislány bomló holttestének szagát érzik meg az ágyában. Abban az ágyban, ahol korábban állítólag többen is aludtak és ahol interjút adott Lizette, Po anyukája is a televíziónak. Noha utalások voltak arra, hogy a kislány erőszakos halált halt, a vizsgálat szerint hivatalosan baleset történt, Paulette hivatalosan az orrüreg elzáródása és a mellkas-hasi kompresszió miatt bekövetkező mechanikus fulladás következtében halt meg, még március 22-én. És akkor talán itt érdemes rögtön megállni egy perc erejéig és elgondolkodni azon, hogy mennyire életszerű a fenti tényállás. Rendőrök és családtagok tucatjai tíz napig nem vették észre, hogy a lány, akit keresnek, mindvégig ott volt tőlük néhány méterre.

A boncolás végül tovább erősítette a kezdeti feltételezéseket, mely szerint Paulette önszántából feküdt az ágyra, ahol valamilyen módon beesett a matrac és az ágykeret közötti részre, itt megfulladt. Testét csak tíz nap múlva fedezték fel a bomlásnak köszönhetően, ám ennek a körülményei is igencsak vitatottak.

A halál ideje

Az ügy kapcsán számtalan ellentmondás és gyanús körülmény merült fel, amelyek közül többet a mai napig nem válaszoltak meg. A boncolás kimutatott több sérülést is Po testén, habár az nem volt egyértelmű, hogy ezek fizikai erőszak vagy más hatására kerültek oda. A halál pontos időpontját nem sikerült megállapítani, olyannyira, hogy az első változatban a megtalálás (tehát 31-e) előtt 48-72 órára tették, amelyet később változtattak meg 5-9 napra úgy, hogy abba éppen beleférjen a kislány eltűnésének ideje, vagyis március 22-e. Később a nyomozásért felelős igazságügyi szakértő megerősítette, hogy a halál időpontjának helyesbítésére egy magas rangú parancsnok kérte őt meg. Az ügyet ugyanis minél hamarabb sikeresen le akarták zárni a média nyomása és a különböző politikai csatározások okán.

Po szülei

Az ügy középpontjába szinte órák alatt a szülők, Lizette és Mauricio kerültek, akik nem csak viselkedésük, de folyamatos ellentmondásaik miatt is gyanúsítottá váltak. A szülők többször vádolták meg egymást nyilvánosan, Lizette megtiltotta a férje teljes családjának a temetésen való részvételt. Később a pár másik gyerekének felügyeletéért is pereskedés kezdődött. Továbbá sok családtag vonakodva fogadta csak el a hivatalos magyarázatot Po halála kapcsán, ám Lizette és Mauricio viszonylag hamar belenyugodtak a szakvéleménybe, nem harcolva a ködös tények ellen.

A szakértők videója

Paulette testét tehát 9 nappal az eltűnése után találták meg, amely eseményt a szakértők videóval rögzítettek. Később a videó hitelessége megkérdőjeleződött, mivel az egyik szakértő még a test megtalálása előtt azt mondta, hogy Paulette-et súlyosan megverték, ráadásul a felvételen vérfoltokról is szó esett, ám arra vonatkozóan nem látott napvilágot semmilyen információ, hogy a kislánynak vérző sérülése volt. További kérdőjelek merülnek fel a szakértők viselkedése kapcsán, akik meglepően monotonon beszélnek, meglepettséget egyáltalán nem látni rajtuk és végig olyan volt, mintha egy megírt beszédet olvasnának fel. Mindemellett a hajnali időpont is kérdéseket vet fel. Ez erősen megkérdőjelezi annak tényét, hogy a lány testét valóban ott találták meg az ágyban és nem csak valamilyen módon odakerült. Erősebb idegzetűek itt megtekinthetik a felvételt.

Ez tehát az, amelyet biztosan tudunk, illetve nem tudunk Po haláláról és a megtalálás körülményeiről. Az esetet végül a Netflix gondozásában készült Crime Diaries egyik évada dolgozta fel, ám a végeredmény sokkal inkább botrányos és bicskanyitogató, mintsem színvonalában gyenge.

Mexikó a telenovellák és a szappanoperák egyik hazája, ezt valószínűleg mindenki tudja. Rengeteg, egy kaptafára épülő, de kétségtelenül nagy célközönséggel rendelkező sorozat készül, amely bugyutasága miatt remek kikapcsolódást szolgáltat az arra fogékony, idősebb nézőtábornak. A karakterek sokszor faék egyszerűségűek, szerethetőek, gyűlölhetőek, tudunk értük izgulni, kárhoztatni őket, amelyre a színészek teátrális gesztusai is rátesznek egy lapáttal. Ez a zsáneren belül egy teljesen elfogadott dolog. Az viszont nem elfogadható, ha ezt ráhúzzák egy 4 éves kislány tragédiájára.

A sorozatban ugyanis kis túlzással semmi komolyság nincsen. Már a főcím is olyan, mintha valami bugyuta sorozatot néznél, amely kikapcsol néhány órára, de semmiképpen sem elgondolkodtat, esetleg elszomorít. A karakterek buták, nincs rá jobb szó. Szándékosan ostobák, esetlenek, amely valószínűleg a szerethetőségüket szolgálná, de ez nem lehet célja egy valós eseményeken alapuló feldolgozásnak, amelynek a középpontjában egy védtelen kislány megoldatlan halála áll.

Hogy jobb példát ne mondjak, az elrablás másnapján a lány anyukája és barátnője azon beszélgetnek mosolyogva, hogy vajon Po-t Harry Potter varázsolta el vagy az ufók vitték el. A karakterek persze visszaadják azt a hozzáállást minden oldalról, amelyet valószínűleg az ügy főszereplői valóban képviseltek, a korrupt rendőröktől kezdve a szülők furcsa hozzáállásán át. Ám úgy vélem, ez nem lehet magyarázat arra a több órányi tiszteletlenségre és halottgyalázásra, amit a stáb összehozott.

Po halála sajnos egy nagyon érdekes történet, amely több kérdést hagyott maga után, mint amennyit megválaszolt. Az viszont számomra elfogadhatatlan, amit ebből a történetből kihoztak a filmesek.

Értékelés: 0/10

(Varin)

 

Be the first to comment on "Egy eltűnt kislányt keresve – Paulette Gebara Farah halála (Crime Diaries)"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .