16. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál @ Dürer kert, 2020.09. 25-27

A fesztivált eredetileg májusban rendezték volna meg, de a járványveszély miatt elhalasztották, és az új időpont végül szeptember utolsó hétvégéjére esett. A szombati napon a Retro Puskinban Szembejön az ismeretlen névre hallgató képregény kiállítás várta a látogatókat 2019 díjnyertes magyar alkotóinak munkáiból (Koska Zoltán, Németh Gyula, Farkas Lajos), míg vasárnap a Dürer Kertben vásár, workshop és egyéb programok zajlottak a kilencedik művészeti ág jegyében.

A Kreatív Zónában egész napos workshop és tematikus rajzolás (manuálisan, illetve a legújabb szoftverekkel) várta a látogatókat, addig a kertben lévő Mustrán személyesen lehetett konzultálni a képregényművészekkel, szakemberekkel. A vírushelyzet miatti szabályozás betartásával a képregényekért rajongó közönség három teremben válogathatott kedvére a hazai és külföldi retro kiadványoktól kezdve egészen a közelmúltban megjelent nagykiadós és szerzői képregényekig bezárólag.

És, hogy mely alkotások lehetnek relevánsak a CineGore olvasóközönségének az idei fesztivál felhozatalából? Természetesen Varga Bálint Bánk (író) és Tuli Krisztián (rajzoló) Az Utolsó Előtti Huszár című steam-, és dieselpunk elemekkel színesített, a magyar népmesék, legendák és mitológia világát is magába olvasztott képregénye, mely műfaját tekintve leginkább a történelmi dráma és természetfeletti horror keverékeként jellemezhető. A srácokkal mi is nemrég interjúztunk ITT!

Fontos megemlíteni még a Hellboy élettörténetét gondozó Vad Virágok Könyvműhely újabb két kötettel rukkolt elő: Hellboy Rövid Történetek 3. és 4. része. Ráadásul ez utóbbiban az eredeti tartalom mellett helyet kapott László Márk egyik története: a fiatal srácot maga Mike Mignola kérte fel, hogy rajzoljon egy sztori a 2019-es Hellboy Winter Special antológiába, így született meg az Ajándék a fösvénynek című történet.

Akik pedig a képregények vásárlásán túl szerettek volna még többet megtudni kedvenc műfajukról, azoknak lehetősége volt félórás rotációkban különféle szakmai előadásokat végighallgatni. Többek között a Steve Niles-szal együtt dolgozó, Alfabéta-díjas Németh Gyula és az általa megálmodott szörnyállatkertről, a nemsokára boltokba kerülő a Magyar folklór teremtményei című albumáról, illetve H.G. Wells Doktor Moreau szigete c. könyvének teljesen terjedelmében illusztrált változatáról. De beszélgetést hallhattunk még az előzőekben már említett Hellboy antológiájába budapesti történetével bekerülő László Márkkal, A kisfiú és a szellembohóc című képregény készítőjével, valamint a közösségi finanszírozással megvalósult Az Utolsó Előtti Huszárt készítő párossal.

A képregénytörténet szekcióban a CineGore publikáló Zoo_Lee és Murphy kollégát hallhattuk, akik Borzongás a szuperhősök árnyékában: a Marvel horrorképregényei című előadásukban mutatták be a kiadó horror-palettájának alakulását, illetve Szujó Orsi a Fekete Párduc szerepét játszó Chadwick Boseman halálának szomorú apropója kapcsán a karakter históriáját ismertette a nézőközönségnek.

eyescream

Be the first to comment on "16. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál @ Dürer kert, 2020.09. 25-27"

Leave a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .