Beneath Still Waters (2005) (Holtak tava)

Brian Yuzna filmjeinek megítélése elég eltérő. Hozzá kell tenni, hogy mind producerként (Re-Animator, From Beyond, Necronomicon, Dagon), mind rendezőként (Society, Dentist 12, Bride of Re-Animator, Beyond Re-Animator, Rottweiler) meglehetősen sokat tett hozzá a lovecraft-i borzongás képernyőre vitelében, még ha az esetek többségében nem is sikerültek túlságosan maradandóra. Ezúttal viszont egy teljesen más koncepcióban fogant történetet láthatunk tőle, melyben ugyanúgy a megjelenik a misztikusság motívuma.

Egy fürdőzést közben haláleset történik, majd a rendőrségi helyszínelés közben rejtélyesen előbukkanó fotó-riporterként dolgozó búvár úgy véli, hogy valami nagyon nem stimmel a helyi gátnál lévő elárasztott városkával, meg az onnan származó fura fekete trutyival. Az átlagfilmek sztereotip – értsd: kopasz, dagadt és nemtörődöm – polgármestere csak a gát 40. évfordulójának ünneplésével van elfoglalva, az említett fotó-riporter egy helyi riporter milffel összeállva viszont nyomozgatni kezd az ügyben. Miközben egyre-másra tűnnek el és/vagy zombulnak be az eddig megismert szereplők, egy negyven évvel ezelőtti szemtanú különös dolgokat mond el hőseinknek az elárasztott városkában zajló sátánista üzelmekről, amelyek most folytatódni látszanak…

A produkció az iMDb-s szavazás alapján a rettentő 3,8-as pontértéken áll, bár úgy vélem koránt sem ennyire vészes a helyzet. Az egy dolog, hogy a CGI a kétezres évek első felének színvonalát képviseli, vagyis röviden nem túl igényes, viszont a filmben szereplő praktikus effektek – különféle zombisztikus létformák felbukkanása – egészen korrektül sikerültek.

Misztikummal operáló története is megpróbál valami egyedit létrehozni a gonosz-zombik-kijönnek-a-vízből-és-mindenkit-jól-megrémisztenek tucatrecepten túl, és ezáltal a figyelmet jobban fent tudja tartani. Akadnak benne nyilván logikától mentes döntések és cselekmények, és bár a végét is kissé felesleges nyújtják, de egyszer bőven meg lehet tekinteni mindenféle nettó szégyenérzet nélkül.

Értékelés: 7/10

eyescream

Be the first to comment on "Beneath Still Waters (2005) (Holtak tava)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .