Godzilla Vs. Space Godzilla ((Gojira vs. Supesugojira)) (1994)

spacegodzilla_thumbEgy jó hír azoknak a Godzilla rajongóknak, akik le tudják játszani az R1-es DVD-ket (és szoktak külföldi DVD shopoktól rendelni); 2004 januárjának végén két új(abb) Godzilla-film is megjelenik az USA-ban, konkrétan a “Godzilla Vs. Megaguirus” valamint a “Godzilla, Mothra, King Gidorah: Monsters All-Out Attack”. Sajnos európai megjelenésről nem tudok, ami leginkább a régiókód miatt bajos, de hát annak örüljünk ami van. Egyébként japánban – és persze Hong Kongban – már egy ideje piacon van a Godzilla X Mechagodzilla (erről valószínűleg hamarosan fogok tudni írni), valamint nemrég startolt a “Godzilla, Mothra, Mechagodzilla: Tokyo SOS” is… na, ez a 2004-es év igazán jól kezdődik nekem. 🙂 Körülbelül olyan jól, mint ahogyan a 2003-as év zárult, amikor is a Jézuska sutyiban becsempészte a karácsonyfa alá a ‘Godzilla Vs. Space Godzilla’ DVD-t, amely “mellesleg” a számomra talán legkedvesebb részt, a ‘Godzilla Vs. Destroyah’-t is tartalmazza. A két film nem véletlenül került egy DVD-re, ugyanis időrendben egymás után következnek.

spacegodzilla1

Két év telt el a Mothrával, egy pedig a Mechagodzillával vívott harc óta. Godzillát és gyermekét, Godzilla Juniort egy kis szigetre, Monster Island-ra költöztették, akik szívesen eléldegélnének ott békességben, ha időről időre nem bukkanna fel valamilyen nagyranőtt szarzsák, akinek viszont muszáj szétrúgni a seggét. A tudósok és technikusok természetesen békeidőben sem pihennek: kifejlesztik a Godzilla-termetű MOGERA-t (“Mobile Operation Godzilla Expert Robot Aero-type”) ami egy fegyverekkel igen jól felszerelt, repülni tudó, ám kissé mulatságos külsejű Transformers-utánzat…. arra az esetre, ha Godzin megint erőt venne a rombolhatnék. Közben az elálló fülű, rendkívül szimpatikus főhősnőt meglátogatja két kis repkedő angyalka (hasonló velem is előfordult már, csak én előtte sokat ittam), akik a világűrből érkező veszélyre figyelmeztetik Mikit (így hívják a főhősnőt, akinek már az előző részekben is elállt a füle). A veszély hamarosan meg is érkezik egy repülő szörny személyében, aki úgy néz ki mint Godzilla, csak valamiféle kristályok nőttek ki a hátából, kellemetlenebb a pillantása és minden bizonnyal a lehellete is büdösebb. A repkedő kiscsajok szerint az űr-godzilla azért érkezett, hogy kinyírja földi rokonát, ezzel elindítva – vagy talán inkább elősegítve – egy idegen inváziót. Hát, ezen a magyarázaton valószínűleg nem kellett túl sokat gondolkozni, de aki azért néz Godzilla filmeket, hogy több szálon futó, meglepő fordulatokkal teletűzdelt bonyolult történetet keressen, az tutira nem normális. Na, a lényeg az, hogy űr-godzilla megérkezése után elrabolja Godzilla Juniort, mire a fater kissé bepipul és megint szétveri fél Tokyo-t. Közben bevetik MOGERA-t, a transzformersz-bábút is, úgyhogy egész jó kis pankráció alakul ki a film utolsó fél órájára.

spacegodzilla2

A Godzilla filmeknek sok jó tulajdonságuk van. Például az, hogy rendkívül szórakoztatóak, ami saját vélemény, sokak szerint csak komplett idióták néznek ilyen filmeket. De akik szeretik, azért is szeretik, mert valamennyire kiszámíthatóak, mégis minden rész más. Ezalatt azt értem, hogy egyes részek nagyon hasonlítanak egymáshoz, de az apró különbségek miatt a Godzilla filmek negyven (sőt, lassan ötven) év alatt sem váltak unalmassá. Mert hogyan néz ki egy Godzilla film: jön a nagy hüllő, rálép néhány házra, aztán megjelenik még egy vagy több másik hatalmasra nőtt giliszta/lepke/sárkány/hóember, az emberek sikoltozva rohangálnak a bugyuta vetített háttér előtt, megy a pankráció és gyakran tényleg csak mellesleg találnak ki az egész köré valamilyen sztorit. Használni kell a sablonokat, ki kell találni valamilyen új szörnyet (vagy egy régit kell “upgrade”-lni) és az egész kurvára működni fog. A “Godzilla Vs. Space Godzilla” nem a legjobb rész, az utána következő “Godzilla Vs. Destroyah” minden szempontból jobb (mozgalmasabb és sokkal látványosabb), de ez is nagyon működik. Hiába, Godzilla filmet nem lehet elrontani. Legalábbis a japánok nem tudják… bezzeg van akinek ez már az első próbálkozásra sikerül.

értékelés: 6/10

Blizz

Be the first to comment on "Godzilla Vs. Space Godzilla ((Gojira vs. Supesugojira)) (1994)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.