Robot Holocaust (1987)

robotholocaust_thumbA Terminator és a Robozsaru igen nagy hatással volt anno gyermekkori énem továbbfejlődésére. Ezen két film első megtekintése óta vagyok igazán oda a sima robotos és a robotos posztapokaliptikus filmekért. A műfaj iránti tisztelet, hála istennek számos rendezőt megihletett a későbbiekben, hiszen olyan sztáróriások fogtak bele hasonló stílusú filmek készítésébe, mint Bruno Mattei, Albert Pyun, Sergio Martino vagy akár Stuart Gordon. Bár a stílus műfaji kiteljesedése még várat magára (vagy elérte a tetőpontot a 90-es évek elején, ki- ki döntse el maga) mégis számos kiváló vagy kiválóan hányadék alkotás született a témában. A választott műfaji klasszikusra mindenesetre maximum a címe hívja fel a figyelmet, ha más már nem is. Hiszen ha volt Cannibal Holocaust vagy Zombie Holocaust, pont Robot Holocaust ne lett volna?

A film egy posztapokaliptikus jövőben játszódik, ahol a robotok miután fellázadtak az emberek ellen, átvették az irányítást a föld felett. A levegő belélegezhetetlen, a rabigába hajtott emberek egy Dark One-nak nevezett beszélő lámpabúra uralma alatt termelik neki az energiát a tiszta levegőért cserébe. Dark One-nak egy csinos kis segítője is akad egy hölgy személyében, aki bár rettenetesen szar színésznő, ám csecsei úgy feszülnek mint a skoda ékszíj. A film elején egy tudós kerül a robotsereg fogságába, aki valamilyen fura okból kifolyólag képes belélegezni a szennyezett levegőt. A robotok elhurcolják a vén faszt, ekkor belép a képbe főszereplőnk, Neo (most már tudjuk honnan nyúlták az egész Mátrix trilógiát), aki a tudós lányának segítségére sietve elhatározza, hogy segít a lánynak megtalálnia az apját. A vállalkozásban segítségükre lesz Neo idióta robothaverja, így hát el is indulnak hárman a Power Station felé, ahol a Dark One túszként tartja fogva a tudóst. Útjuk során belebotlanak egy amazon kolóniába, akiknek a vezére – miután Neo jól legyőzi – csatlakozik egy hímmel együtt (ő végezte az amazonok megtermékenyítését). Ezek után már 5-en mennek tovább, és hát egy ilyen erős csapatot megállítani szinte lehetetlen. Hiába törnek rájuk mutáns kannibál hordák vagy 3 főből álló robothadsereg (mert bár a film címe Robot Holocaust mindössze 4 robot van a filmben) hőseink töretlenül hatolnak előre Dark One erődjének szívébe. Mivel nem nagyon kívánom senkinek, hogy végignézze ezt a filmet ezért elárulom, hogy hőseink elérnek az erődig és le is zúzzák Dark One-t és újra helyreáll a béke a posztapokaliptikus törékeny jövőben.

robotholocaust1

Rengeteg gennyedék film van a világon és a Robot Holocaust a leggennyedékebbek közül való, az biztos. Már a film elindításának pillanatában éreztem azt a meleg foszuhatagot, ami innentől számítva 80 percen keresztül ömlött a pofámba. Szar színészek, fos rendezés, primitív effektek és ratyi forgatókönyv. Ennek ellenére a film minden kétséget kizáróan új alapokra helyezte a műfaj fejlődését, hiszen ebben a filmben láttam először egy robotot lefeküdni aludni. Bár a filmben vannak csöcsök, pinák és robotok, még ezek sem voltak képesek megmenteni az alkotást. Ami szar az szar, ez a film pedig szar.

értékelés: 2/10

Berzerker

1 Comment on "Robot Holocaust (1987)"

  1. Captain Boat | 2009-12-02 at 17:31 | Reply

    fura, de hiszek benne, hogy egy egész seregnyi anyaszomrító posztapok robotjoxert termelt ki a 80as 90es évek.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.