3 Dev Adam a.k.a. 3 Mighty Men (1973)

3devadam_thumbMivel a Harvesterre felkerült Captain America cikk óta a mai napig kapok rajongói leveleket a hős kalandjainak folytatásáról szóló követelésekkel (ami persze kurvára nem igaz), ezért egy hasonlóan ékes szarkupacot halásztam elő a gyűjteményemből mindenki örömére. Ez a film pedig az 1973-as 3 Dev Adam (a.k.a. 3 Mighty Men) című alkotás. A film több szempontból is különleges. Az első ilyen, hogy készítői a kishazánkat is több száz évig rabigában tartó, a balkánon élő társaink a Török állampolgárok. A másik legalább ilyen fontos tényező, hogy talán ez a film volt az első abszolút értelemben vett crossover film (leszámítva a 40-es és 60-as években készült Batman tv sorozatokat, amiben a bőregér homosexuális élettársa Robin is feltűnt). A film vélhetőleg tökéletes kidolgozottságának, fesztes tempójának és kiváló színészi alakításainak köszönhetően igen kemény kult státuszt vívott ki magának az Egyesült Államokban. Hiába na, ott minden szarra vevők az emberek, akárcsak mi és a Harvester olvasói:) Mielőtt azonban a film történetének ismertetésébe belevágnék, tisztázni szeretnék egy nagyon fontos dolgot. Mivel jómagam a filmnek csupán egy agyonhasznált török nyelvű vhs kópiájával rendelkezem, ezért a Harvesterhez hasonló külföldi oldalak íróinak élménybeszámolóira kellett hagyatkoznom. Róluk meg csak a jó isten tudja, hogy valóban tudnak-e törökül vagy csak kitalálták azt a sok faszságot, amit a cikkeikben leírtak. Bár tudomásom szerint létezik Amerikában a filmnek dvd verziója, amin található angol felirat, de a minősége erősen vhs szagú, ugyanis a film meglévő negatívjai és master szalagjai évekkel ezelőtt elpusztultak egy tűzben, így az egyetlen meglévő kópiát dolgozták át a dvd-re. Na de lássuk magát a filmet…

3devadam1

A film első jeleneteiben a tengerparton vonszolnak egy nőt, akit a nyakáig betemetnek a homokba. A következő képsorokban meg is jelenik a film első főhőse, a Csodálatos Pókember. De hé, itt valami nem stimmel, hiszen Spidey ahelyett, hogy jól lezúzná a hölgyet molesztáló fiúkat, és lányokat segédkezik a bűntett végrehajtásában. Hozzák is a motorcsónakot és a 7 évvel későbbi Marino Giorlami féle Zombie Holocaust-ot megszégyenítő jelenetben szét is darálják a lányka fejét a csónaklapátokkal. Igen kérem, ebben a filmben a Pókember a rosszfiú. Kurvák, pénzmosás, gyilkosság és egyéb maffiatevékenységek jellemzik a rettegett szuperhős mindennapjait (az egyik jelenetben pl a zuhanyrózsával folyt meg egy csajt). A török rendőrség tehetetlen az alvilágot irányító gonosz ikonnal szemben. Nincs más választásuk, segítséget kell kérniük, és ahogyan a pusztítóban is megmondták, küldj egy őrültet, hogy elkapj egy másikat. A török rendőrség felkéri hát Captain America-t (na meg persze bátor barátnőjét) és a rettenetes erővel rendelkező Santo-t a mexikói pankrátort (aki a 60-as évektől haláláig, 1984-ig a mexikói filmgyártás talán legnagyobb gigasztárja volt, leszámítva persze a buzi szappanoperákat), hogy segítsenek nekik legyőzni a félelmetes pókembert. Santo rá is áll a pókember egyik dílerére, míg Julia Captain America barátnője pedig Spidey lotyóját, Nadja-t tartja szemmel (Mary Jane biztos berágott a kurvák, meg a pénzmosás miatt). Julia-t azonban elég hamar leleplezik, és a titkos búvóhelyre szállítják Spidey emberei. Julia-nál lévo jeleket sugárzó kém lófasz segítségével azonban Captain America hamar meg tudja találni őt és ezzel együtt Spidey búvóhelyét. Hamar meg is érkezik, és jól lezúzza a faszba Pókember embereit, és kiszabadítja a csajt is, ám Nadja és a pókhálós gonosztevő meglép a helyszínről, és ördögi tervet eszel ki. Több emberét hasonló jelmezbe öltözteti be, mint amilyenben ő maga is van, ezzel megzavarva hőseinket. De vajon sikerül-e Santo-nak és Captain America-nak legyőznie a szupergonoszt? Elárulom, kurvára sikerül, sot a film vég(bel)ébe még egy remek poént is becsempésznek.

3devadam2

Mit mondjak erről a filmrol? A B filmgyártás egyik legragyogóbb gyémántja. Hiába fos minőségű a film és a hang (amiből egy kurva szót sem értettem), de valahogyan megfogott valami ebben a filmben. Spidey maszkján ollóval kivágott lyukakból kilóg a szemöldöke, a ruháján egy rohadt pókháló minta sincs, ráadásul nem piros-kék, hanem piros-zöld színű a jelmeze. Egyik legfobb ellenfele Santo pedig úgy néz ki, mint Zámbó Árpy szuperhősnek öltözve, hű társának Captain America-nak meg még egy kurva fém kukatetőt se adtak a kezébe páncél gyanánt. Bár nem igazán ismerem El Santo munkásságát (de ígérem ezt mindenképpen pótolni fogom) úgy tűnt, hogy a filmben ő és Captain America az, aki rendelkezik bármilyen fajta szupererővel vagy szuperképességekkel. A Pókember azon kívül, hogy megdug egy csajt, hülyén röhög és rohangál, semmit sem csinál a kemény 78 perces játékidő alatt (gondolok itt hálóvetésre, felramászásra, ráadásul kurvára nem egyetemi tudóspalánta), viszont végig rohadt gonosz szemekkel tud nézni. Az is egy igen újszerű értelmezés, hogy a film Captain America kilétét többször is leleplezi a rendező, aki maszk nélkül, civil ruhában püföli az embereket néhány jópofa akciójelenetben. Viszont ha már az akciójeleneteknél tartok, le kell szögeznem, nem túl látványosak, de igen pergőek és szórakoztatóak a verekedések a filmben. Persze nem wuxiákat megszégyenítő harci jelenetekre gondolok, sokkal inkább Chaplin burleszk gegjeit felidéző mókás faszkodásra. Összességében elmondhatom, hogy a 3 Dev Adam egy rohadt jó kis B film, amit nyugodt szívvel ajánlok minden képregény és trashfilm rajongónak.

értékelés: 7/10

Berzerker

Be the first to comment on "3 Dev Adam a.k.a. 3 Mighty Men (1973)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.