Toxic Avenger, the (1984)

toxicav_thumbTROMA Entertainment: erről a filmes cégről a filmvilágban jártasabbaknak rögtön az iszonyatos történetek, iszonyatos színészi alakítások és brutális jelenetek jutnak eszébe. Mégis a világon több ezer rajongója van ezeknek a filmeknek. Hogy miért?
Mert ezekben a filmekben nincs cenzúra, nincs egy csepp komolyság sem, bűnös élvezetet nyújtanak brutális humorukkal és óriási pofonokat osztanak társadalomkritikájukkal.
A leghírhedtebb TROMA film a The Toxic Avenger, ami mellesleg kult státuszt élvez a horror, de leginkább a trash rajongók körében, és a cég védjegye is lett.

A helyszín Tromaville, a világ vegyi-hulladék fővárosa, azon belül pedig egy egészségközpont, ahol sok népszerű arc megfordul, mint például drogosok, bekattant fiatalok és nem utolsó sorban buzik. Itt dolgozik Melvin, a takarítófiú, egy igaz lúzer és ráadásul bűn ronda is szegény. Melvin állandó céltáblája a helyi nagymenőknek. Az egyik ilyen szívatás alkalmával Melvint egy cicababa arra kéri, hogy vegyen fel egy rózsaszín balettruhát mert attól ő úgy ráizgulna, hősünk szex reményében fel is veszi a kislányokra tervezett ruhát, azonban a sötét teremben nem csak az áhított nő várja, hanem még vagy 20-30 ember, akik miután Melvin fény hiányában egy női ruhákba bújtatott kecskét kezd ölelgetni jól kiröhögik, Melvin szégyenében pedig ki ugrik egy ablakon. Az ablak alatt azonban egy vegyi hulladékokkal teli pakolt teherautó parkol, mivel a sofőr és társa megállt szippantani egy kis kokót. Miután Melvin belezuhan az egyik ilyen zöld trutyival teli lévő hordóba, a sav szét marja testét, sőt fel is gyullad. Nagy nehezen hazatántorog, de hazaérve elkezdenek megdagadni testrészei, óriási hólyagok alakulnak ki testén, arca eltorzul, 2 méteresre nő és kialakul benne egy ösztön ami arra készteti, hogy pusztítsa el a gonoszt. A szuperhősnek kikiáltott szörny sorra végzi ki a bűnözőket, sorra nyeri el az emberek bizalmát és egy vak bombázóval is összejön.
Melvin alias Toxie végre boldog. Azonban a város feje a bűnözők oldalán áll és mindenre képes, hogy eltüntesse az önjelölt igazságosztót a városból.

toxicav1

Ez egy igazi trash film, egy Z-movie, a szereplők iszonyatosan túl játsszák a szerepüket, a történet pedig teli van filmes és egyéb klisékkel, egyedül szinte csak a brutális gyilokok vannak benne jól kidolgozva, na meg Melvin átalakulása, de pont ezért szórakoztató. Amikor először láttam, szinte nem tudtam róla semmit, így nem is vártam tőle semmit, de már az első fél órában kellemes meglepetések értek. Ahányszor megnézem, odaszegez a képernyőhöz (ha ezzel egyedül lennék, elmennék dokihoz, de szerencsére nem vagyok egyedül). Mivel ez egy 1984-es film, így a társadalomkritika nem annyira aktuális, mint akkor, de még mindig erősen érezhető. Például az egészségközpont a hulladékkal teli városban, a helyi nagymenők, akiknek a gázolás a hobbijuk, a náci rendőrfőnök, a polgármester, aki többek közt droggal kereskedik, és még sorolhatnám. Mindezt humorral és brutalitással vegyítve mutatja be, sokszor a South Park agyament poénjait juttatva a néző eszébe – ha már a South Parknál járunk megjegyezném, hogy Trey Parker és Matt Stone is a Trománál kezdte filmes karrierjét (Cannibal! The musical).
Akik pedig már látták ezt és tetszett is nekik, de az ezt követő két iszonyat szar (viccen kívül, még trash filmnek is szar) folytatás elvette volna a kedvét ezektől a filmektől, annak ajánlom a talán még az elsőnél is jobban sikerült, 2000-ben elkövetett 4. részt a Citizen Toxie-t, ami a régi klasszikus TROMA filmeket idézi.

 

értékelés: 10/10

Johnny

1 Comment on "Toxic Avenger, the (1984)"

  1. aakkooss | 2015-04-29 at 08:39 | Reply

    Lehet hülye vagyok, de èlveztem minden percèt. 😀 Felüdülès volt kiszakadni a mai komolykodò filmek vilàgàbòl ès csak úgy “nèzni”, szòrakozni.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.