Sleepaway Camp (1983) (A halál angyala)

sleepawaycamp_thumbTáborozni masszívan jó dolog. Temérdek királyságos program adódik, ha a természet lágy ölén összegyűlik egy egész raklapnyi kisklambó az önfeledt membránhajlítgatás jegyében. Nincs is jobb pl. annál, mint jó nagyot bújócskázni, aztán a magaslesről vigyorogva figyelni, hogy s mint túrják fel a fél erdőt a miskolci tökéletes mentők a felkutatásunk érdekében, vagy kollektív gyülekezőt összehívni recepciós nénitől a Mikulásig, majd, mikor mindenki odasereglett, csibész módon feloszlatni a tömeget…
A fajsúlyosabb elfoglaltságok közé tartozik a baseballozás, tóban pancsikolás idomított polippal, orosz rulett, esetleg kecskék feláldozása az esti tábortűz fényénél. Na jó, elárulom: utóbbi kettőt csak külön szülői engedéllyel szabadna abszolválni (de még úgy is csúnya dolog!), elvégre filmünk főszereplői 14-15 év körüli bodor hajú fiatalok a 80-as évek elejéről.
Egészen pontosan 1983-ra datálódik a mozi elkészülte, a nagy slasher hullám idejére, amikor is Mihály és János (nem apostolok, hanem Michael Myers és Jason Voorhees) alaposan kijelölték az irányvonalat a leendő kaszabolós filmek előtt. Ezen hullám egyik igen jóra sikeredett darabja a Sleepaway Camp.

Tragikus balesettel indul a sztori: egy huncut lányka ellenállhatatlan késztetést érez, hogy totális laikusságát nagymértékű lelkesedéssel kompenzálva barátja helyett elvezetgesse kis ideig a motorcsónakot, amelyben épp haladnak kettecskén a tavacska felszínén. Sajnálatos módon azonban palacsintát csinál két kisgyermekből (kisfiú és kislány), valamint azok apukájából, akik a part közelében lubickolnak.

Ugrunk az időben.
Neurotikus (a.k.a. gyp-s, fogyi, enyhén zizzent) nőszemély éppen táborba küldi a két előtte álldogáló kiskamaszt. A nő – aki azonos az évekkel korábbi balesetnél a parton zaklatottan sivalkodó családanyával – reméli, a végsőkig csendes Angela gátlásai végre feloldódnak korosztálya társaságában (pedig elnézve szellemi állapotát, ezek mesterséges kialakításán erősen dolgozhatott a lány cseperedése alatt). Lelkére köti Rickynek: vigyázzon a gyámoltalan teremtésre.
Megkezdődik a táborozás, megy a hepaj; az idillbe csak néhány apróság rondít bele: 1. a gyerekek nagy része kegyetlenül rászáll a hallgatag Angelára, aki látszólag csak két dologra képes (de azt legalább egyszerre): nagy szemekkel bámulni és lélegezni; 2. a populáció rohamosan fogyatkozni kezd, méghozzá pontosan azok dobják sorban fel a pacskert, akik szemétkedtek a kis Angelával. „Ő minden asztalos álma: lapos, mint egy deszka és igényel egy alapos fúrást.” – Ez nagyon gonosz megjegyzés, ugyanakkor frappáns meg vicces, mindenesetre kiötlője, Judy hamarosan összekaszabolódik, míg a pedofil szakácsra, továbbá egyéb földi halandókra hasonló sors vár.
Az öreg táborvezető először arra gondol, milyen mókás lesz hazaérkezvén megvigasztalni a másvilágra küldött lurkó szüleit, később pedig arcán egyre erősebb tikkeléssel kényszerül belátni, hogy jó eresztés az idei, viszont az állomány fokozatosan ritkul. (Talán fóliázással meg lehetett volna gátolni a permanens terménykárosodást; ezt nem tudom, nem értek a lovakhoz.) A sokadik áldozatnál szinte hallani, hogy gurul el csörömpölve agyának egyik kereke – ekkor bosszút esküszik Ricky ellen, aki gyanúsítási listájának csúcsán leledzik.
De vajon valóban Ricky agya borult el és torolta meg a védencén elkövetett bűnöket? Vagy Chuck Norris bukkant fel az erdőben egy spontán elnyomott rutin mészárlásra, esetleg János látogatott át a Kristály-tó mellől?…

sleepawaycamp1

Azt kell mondjam, remek kis slasher ez. Nem tesz hozzá sokat a műfajhoz, de végül is a „sorban legyakós” cuccokat nem a világrengető ötletekért meg a merészen körmönfont történetért karmoljuk.
Mit kapunk? Egész kreatív halálnemeket, vért, némi komolytanságot (mely, úgy hírlik, a folytatásokban csak fokozódik) – leginkább „a vén táborvezető fanatizálódik” címszó alatt -, plusz hátborzongató végkifejletet. A film utolsó perceinek meglepetése ugyanis garantáltan felállít két tucat szőrszálat az ember hátán! Nagyon eltalálták; egyértelműen ez az alkotás csúcspontja.
A színészi játékot, rendezést, alápingáló muzsikát átlagosnak ítélem.
Ha János rajongója vagy, látnod kell a Sleepaway Camp-et is!

értékelés: 8/10

Vassago

Be the first to comment on "Sleepaway Camp (1983) (A halál angyala)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.