Wrong Turn (2003) (Halálos kitérő)

wrongturn_thumbAlig telt el néhány hónap a Texasi láncfűrészes c. film hazai bemutatója óta, egy újabb, hasonló témájú alkotást is megcsodálhatnak a műfaj kedvelői, ha ellátogatnak egy VHS/DVD kölcsönzőbe és kihozzák a Wrong Turn-t (Halálos kitérő). Nemrégiben én is így tettem, noha akkor még nem sokat tudtam erről a viszonylag szerény, 10 millió dolláros költségvetésű filmről – többek között azt sem, hogy a maszkmestere a zseniális Stan Winston volt, bár ez nem lepett meg annyira, mint maga a film. Winston egyébként a DVD-n található egyik interjúban azt mondja, hogy “ha a Cápa után az emberek nem mertek a tengerbe menni, a Wrong Turn után nem fognak majd kempingezni”. Én nem szeretnék túlzásokba esni; a Halálos kitérő nem kifejezetten ötletgazdag alkotás (a gyengécske sztorit más filmekből lopták össze, ami ráadásul helyenként rettentően buta is), mégis azt mondom, hogy ez az utóbbi idők egyik legélvezetesebb ‘halivúdi’ horrorja.

wrongturn1

A film azzal kezdődik, hogy egy Chris Finn nevű fiatalember dugóba keveredik, miközben egy fontos állásinterjúra siet. Mivel nem ér rá tökölni, ráhajt egy elhagyatott erdei mellékútra, ahol kurva nagy érzékkel rohan bele a valószínűleg egyetlen olyan autóba, ami még azon az úton tartózkodik. Chris-nek így sikerül “összebarátkoznia” öt másik fiatallal, akikkel együtt próbál segítségért indulni. Hamarosan találnak is egy lerobbant faházikót egy erdei tisztáson, ami tele van hullákkal, kioperált belszervekkel és egyéb undorító dolgokkal. Hőseinknek szép lassan le is esik, hogy valami nem stimmel, ám még mielőtt távozni tudnának, megérkezik egy rozsdás furgon a ház lakóival, néhány brutálisan ocsmány, embernek alig nevezhető szörnyszülöttel, akik nem csak vadásznak az emberekre, de meg is eszik azokat. Chrisnek és társainak még sikerül a házból kiosonniuk, de kannibál üldözőik hamar a nyomukba erednek és ami ezután történik hőseinkkel a nyugat-virginiai erdők mélyén, az több, mint “izgalmas”…

wrongturn2

A Wrong Turn azon kevés filmek közé tartozik, amelyeknél nem kell fél órát várni arra, hogy történjen valami és ez már önmagában jó pont. Persze ez még kevés volna, ha a jó kezdés után barmolnák el a filmet a készítők (lásd: Jeepers Creepers), itt azonban nem ez történik, sőt: a feszültséget sikerül egyre feljebb tornászni úgy a film háromnegyedéig és az a végére sem zuhan nagyot, noha a befejezés nekem egy kissé erőltetettnek tűnt – mintha minden áron életben szerették volna tartani a főhősnőt… persze ha ez kellett ahhoz, hogy egy esetleges folytatásban viszontláthassuk a gyönyörű Eliza Dushku-t, a dolog már is el van nézve! Ez a film tehát nem hibátlan, de még így is 2003 egyik legkellemesebb meglepetése (a Dead End című, szintén “erdős” horror mellett), ami szerintem megérdemelte volna, hogy itthon is bemutassák a mozik. Igazságtalannak érzem, hogy míg az agyonreklámozott, de valójában jóindulattal is csak erős közepes Gothikát minden nagyobb hazai moziban vetítik, addig annál lényegesen jobb filmek kapásból a kölcsönzők polcain landolnak. Ez azonban senkit ne tévesszen meg, úgyhogy aki szereti a pörgős, az ember agyát nem kifejezetten leterhelő horrorfilmeket, bátran tegyen egy próbát a – kellemes extrákkal megpakolt – Halálos kitérő DVD-vel.

 

értékelés: 9/10

Blizz

Be the first to comment on "Wrong Turn (2003) (Halálos kitérő)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.