Commando (1985) (Kommandó)

Commando (1985) (Kommandó)Egy kihalófélben lévő filmfajtáról írok most, a 80-as 90-es évek akciófilm felhozatalának tipikus és méltán híres darabjáról. Arnold Schwarzenegger – Kommandó című filmje, tökéletesen komolyan nem vehető, tesztoszterontól túlfűtött, sablonokból dolgozó, súly nélküli alkotás. Az ellen hullik, Arnold lő, aztán még lő, aztán ha már mindenki meghalt, akkor sem kérdez, csak benyög valami egysoros macsó dumát. Végletekig primitív, kétdimenziós karakterekkel teli, életszerűségnek nyomát sem mutató film. Ettől eltekintve, vagyis éppen ezért nagyon szórakoztató!

A történet szerint John Matrix leszerelt különleges kommandós, visszavonultan, új személyazonossággal él lányával egy hegyi kis házikóban, mint azt a film elején megcsodálhatjuk egy kissé pedofil jelenetekkel tarkított montázsban. Matrix halálos harcművész fogásokra tanítja lányát, fél mamutfenyőket cipel a vállán, őzet simogat, és fagyit nyomnak az arcába; tökéletes az idill. (Megjegyzem igen bátor ember lehet az, aki Swarczi arcába beletol egy három gombóc vanillia-puncsot. Én nem tenném, rohadt félelmetes ember ez az Arnold.) Meg kell jegyeznem, hogy Matrix lányát Alyssa Milano alakítja, akit a Bűbájos Boszorkák című sorozatból ismerhetnek azok, akik nem kizárólag ehhez hasonló fos akciófilmeket és horrort néznek. Tehát én nem, de gondolom valakinek biztos felcsillant most a szeme. Szégyellje magát!

commando2

Nem sokkal eme szívderítő képek előtt azonban láthatjuk, hogy borzalmas frizurájú és bajszú embereket gyilkolnak le ötletes módokon, szóval sejthetjük, hogy ez nem Matrix egyedülálló szülőként való helytállásának története lesz. Hamarosan megérkezik a sablonkarakter ezredes, aki közli, hogy valaki sorban levadássza Matrix volt csapatának tagjait. Még szerencse, hogy emberünk a legprofibb, legkíméletlenebb gyilkológép, aki valaha is kipattant egy holywoodi író agyából. Az őrizetére küldött két  katona az ezredes elmondása szerint majdnem olyan profi mint ő. jól le is géppuskázzák őket egy pár másodperc múlva, de nem így Johnt, aki megérzi a támadók szagát!!! és időben fedezékbe ugrik. Ezután elszalad a puskájáért a fészerbe, ahol egy kisebb arzenál van a falon, leemel egy szimpatikus golyószórót és rohan vissza megmenteni a lányát, de csak egy  kajánul vigyorgó, ocsmány öltönyű pasast talál, aki közli vele, hogy tegye, amit mond és akkor visszakapja a lányát. Matrix erre frappánsan közli, hogy Nem! és fejbe lövi az illetőt. Ezután a fék és motor nélküli autóját megtolja a lejtőn és a szerpentinen menekülő gazfickók után száguld. Sikeresen beléjük is csapódik de az autó kigyullad és így, bár kiugrik a roncsból, fegyvertelenné válik. Egy ádáz ökölharcot követően a támadók altató nyilat lőnek bele és a következő jelenetben már megkötözve ébred. Kiderül, hogy régi társainak egyike árulta el, amiért Matrix annak idején kirakta őt a csapatból. A főgonosz azonban egy kitalált ország, Val Verde volt diktátora, Arius, akit Matrix buktatott meg. Ez a kitalált ország egyébként az akkori idők több akciófilmjében feltűnik, utalásként Kubára, (többek közt a Predator – Ragadozó és a Még drágább az életed című, szintén zseniális filmekben.) Ez a gonosz népnyúzó arra akarja rávenni Johnt, hogy ölje meg a mostani elnököt, hogy ő újra a helyére léphessen. Vagy megteszi, vagy a kislányának annyi. Matrix kelletlenül beleegyezik, de tudja a lánya akkor is meghal ha sikerrel jár. Felrakják a Val Verdébe tartó gépre egy rosszarcú gonosztevővel, akinek az a feladata, hogy értesítse a főnököt, ha John megérkezett. Neki azonban más tervei vannak… Likvidálja kísérőjét és megszökik a gépről, pontosan tíz órája van rá, hogy megtudja, hol őrzik a lányát és kiszabadítsa. Ennyi idő múlva landol a gép és tudják meg az ellenfelei, hogy nincsen rajta. Indul a fejvesztett hajsza az idővel és a gonosz bérenceivel szemben.  A többit nem lövöm le, de lesz itt még verekedés, lövöldözés, telefonfülke eldobása a benne álló emberrel együtt, férfias beszólások, borzalmas bajszú ellenfelek és töménytelen félmeztelen Schwarzenegger. A végső összecsapás annyira epikus és hihetetlen, hogy azt látni kell!

commando3

Mint említettem egy kihalófélben lévő filmfajta ez, ahol sosem töltenek újra, a hőst nem fogja a golyó, segítője egy csinos nő (aki nagyon idegesítő), az ellenfelek a Bud Spencer filmek komolyanvehetőségi szintjén állnak és az egész Arnold izmairól és a tesztoszteronról szól. Falakat üt át, hadseregeket mészárol le, nem tudja megfékezni egy tucat biztonsági őr sem, egy kézzel, csípőből tüzel a géppuskával. Annyira komolytalan, szinte nevetséges az egész, de Arnold mégis hitelesen hozza ezt a gyilkológép figurát. Nem véletlenül lett ő a terminátor. A film trükkjeire nem lehet panasz, mind a kaszkadőrmunka, mind a pirotechnika a helyén van. A fegyverek brutálisan néznek ki, kedvencem a négycsövű rakétavető. A vérmennyiség is hihető, a mai filmekből például hiányolom a gore-t. Ahol ennyi bomba robban és golyó süvít, ott azért csurran cseppen a fűre valami. Schwarzenegger kivételével a színészek borzalmasak, az áruló társat játszó Vernon Wells például annyira ripacs, hogy azt még William “Captain Kirk” Shatner is megirigyelné. Ez azonban csak fokozza a mókát, a mai szemmel vicces, akkoriban gondolom divatosnak számító ruhák csak rátesznek egy lapáttal a figurákra. A főhős motivációja tiszta, vissza akarja kapni a lányát és ehhez ő a legmegfelelőbb ember. Nem kér segítséget, a hozzá csapódó sidekick, egy fekete nő ugyan a segítségére van, de rá is a kocsija miatt van szüksége az elején csupán. Nem kegyelmez, buldózerként tör a célja felé (néha szó szerint) és mindenkit a másvilágra küld, aki közé és szeretett kislánya közé áll. A történet sablonos, egyetlen szálon halad előre és csupán a katartikus végkifejlet felvezetése a célja. Az utolsó csata, filmtörténeti jelentőségű húsz perc. A bodycount 88 halotton áll a film végén, ebből 81-et Arnold lő le, robbant fel vagy késel meg, esetleg hajít szakadékba.

Nagy rajongója vagyok a kormányzó úr munkásságának, így be kell valljam kissé elfogultan tudok csak értékelni, amennyiben nem a realitását vizsgáljuk, hanem a szórakoztatási faktort, akkor a film csillagos ötös, nem hiányozhat a baráti összejövetelekről. Mindenkinek ajánlom aki szereti az agynélküli lövöldözést, Arnoldot vagy csak szeretne kikapcsolódni másfél órára. Schwarzenegger for president!

értékelés: 10/10

Oidipus Prime

3 Comments on "Commando (1985) (Kommandó)"

  1. Ez az én első szörnyszülöttem, de dolgozom a többin gőzerővel. Enjoy!

  2. Gratula! Remek cikk lett, a film pedig tényleg királyos. Nem bánnám, ha Schwarzi készítene még néha napján ilyen gyöngyszemeket.

  3. Én nem vagyok nagy Schwarczi-fan, de ez a film klasszikus! Minden évben legalább egyszer műsoron van nálunk sok pattogatott kukoricával, csak sajna lassan már szarrá néztük a szalagot (VHS-en van meg, és még a hábéóról vettük fel). Kiadták ezt DVD-n?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.