Movie Maniacs – figura kiállítás Csemőn

Szomorú tény, de a különböző horror megmozdulásokat vajmi kevesen találják meg, ugyanis elég nehézkes az információ áramlása. Így mostantól szeretnék fókuszálni az ehhez hasonló megmozdulásokra is, melyekből sajnos igen kevés valósul meg hazánkban. Örömteli azonban, hogy február végén Farkas István magángyűjtő figuráit lehetett megtekinteni a csemői könyvtárban.  A következőkben pedig a bemutatkozását és a kiállításról alkotott véleményét olvashatjátok.

“Farkas István vagyok. Számos műfajból származó mozifigurákat gyűjtök,legyen az Shrek vagy Jason, teljesen mindegy, csak a lényeg, hogy részletesen kivitelezett legyen, ahogy a filmekben is látni lehet őket. Nekem közel 150 db mozifigura gyűjteményem van 20cm-45cm méretben, főleg a McFarlane, Neca, Sideshow gyártók által készített alkotásokból.

Kedvenceim a klasszikus horrorszereplők, Freddy, Jason, Myers, Bőrpofa, a régebbi filmekről nem is beszélve, Drakula – Lugosi Béla 1931, Frankenstein – Boris Karloff 1931, Múmia – Boris Karloff 1932, Farkasember – Lon Chaney Jr. 1941, és így tovább. Csak azért említettem meg mindezt,mert ezek a figurák is a gyűjteményem részét képezik. Ezekből sikerült egy kisebb kiállítást nyitnom 10 napon keresztül Csemőben.


Az az igazság,hogy a kiállításon már régóta gondolkodtam,de nem igazán tudtam összeegyeztetni hogy hol, mikor legyen. A csemői könyvtáros, Vasné Irénkének köszönhetem, hogy látott fantáziát a figuráimban és hogy a kiállítás megvalósulhatott.

A kiállításról:

A kiállításon főként horror ikonok voltak láthatók, de elvétve akadt köztük egy-két akció- és kalandfilm figura is.

Nagyon sok látogató volt kíváncsi a figuráimra. A kiállításon 23 db figurának sikerült helyet kapnom és hozzájuk illő moziplakátokkal láttam el őket annak érdekében, hogy könnyen azonosíthatók legyenek bárki számára.
A fogadtatása külön megér pár mondatot: voltak akik megrökönyödtek, volt akinek nagyon tetszett és volt ki irtózott, borzongott a látványtól – pedig nem is olyan rémisztőek a “gyermekeim”. Sokan el sem tudták képzelni hogy ugyan milyenek lehetnek ezek a kiállított darabok.

Végülis erről szólnak a horrorfilmek, csak itt tüzetesebben szemügyre vehette a látogató.
Úgy gondoltam, hogy ha meglátják a figuráimat és hogy miféléket gyűjtök, azt hiszik az emberek hogy egy beteges alak képes csak ilyen dolgokat gyűjteni, ám erről szó sem volt. Abszolút nem éreztem semmi hasonlót, még célzást sem tettek az egybegyűltek. Bár azt megkérdezték,hogy hogy tudok ennyi szörnyűséggel együtt élni, én meg viccesen visszakérdeztem hogy Ön meg hogy tud nélkülük élni.

A horror műfaj szerintem olyan mértékben osztja meg az embereket, melyre más műfaj nem lenne képes és különböző érzéseket vált ki az emberekből és különböző érdeklődési körű embereket mozgat meg. Szerintem a horrorfilmek továbbra is úgy maradnak meg az emberek tudatában, mint az egyszerűbb kaland- vagy akciófilmek. Az volt a lényege a kiállításnak, hogy minél tágabb látogatói körnek felkeltsem a figyelmét és ez úgy gondolom, sikerült. Meg nem beszélve arról, ha már valaki gyűjt bármit is, azt szeretné másokkal megosztani, az ilyen ritka, nem hétköznapi gyűjteményt meg pláne nem szabad elrejteni!

Szeretném ha sikerülne összeegyeztetni Cegléden is egy kiállítást, idővel remélem össze tudom hozni.

Gondolkodtam olyanban is hogy egy Mozimánia Múzeumot létrehozni, melyre van helyem egy teljesen különálló épület, meg persze jó pár figura meg plakátom is, csak a belső kialakításhoz és a berendezésen kell még csiszolni, úgy mint állványok, üvegvitrinek, világítás.
Nem tudom hogy lenne-e rá annyi érdeklődő,hogy megérje rááldozni!?

Mozifigurák beszerzésében is tudok segíteni ha valaki szeretne horrorfigurát a lakásában!”

1 Comment on "Movie Maniacs – figura kiállítás Csemőn"

  1. Fú, nagyon kemények. A pumpkinhead szörnye még figurában is szaratós !!! Kár, hogy a filmben gyökkettővel mozog ezért az egész kárba vész. Stan Winston azért tudott valamit. Egy láncfűrészt lóbáló Ash-t is eltudnék képzelni a polcomon. Örülök a cikknek nagyon érdekes, szívesen olvasnék még hasonlókat, jó gondolat.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.