Michael Jackson’s Thriller (1983)

Michael Jackson's Thriller (1983)Kövezzetek meg, de én akkor is csíptem Jakco-t, na nem amit utolsó éveiben kínlódott össze, hanem a régi dolgait. Abban a manusban volt kreativitás, voltak ötletei, és azért valljuk be, nem egy kurva nagy slágert összevérnyákolt a pályafutása alatt. Ilyen kurva nagy sláger volt a ‘Thriller’ is, amihez korszakalkotó rövidfilm is készült. Szándékosan nem a videoklip kifejezést használtam, mert a ‘Thriller’ inkább hasonlít egy mini horror-musical-hez, mint egy mezei videokliphez.

thriller01

A kisfilm történetét Jackson a rendezővel, John Landis-szel (‘Egy amerikai farkasember Londonban’, ‘Alkonyzóna’, ‘Harapós nő’, stb.) karöltve agyalta ki, ami igazából elhanyagolható;

Michael a barátnőjével éppen hazafelé tart egy horrorvetítésről, amikor is jól megtámadják őket a zombik, akik eztán Jacko vezetésével megmozgatják fáradt csontjaikat, a csaj meg azon agyal, hogy csak álmodta-e vagy sem az egészet… Nade nem is ez a lényeg.

A lényeg a filmszerű képi világban, Rick Baker halálkomoly maszkmesteri munkájában és természetesen Michael Peters és MJ korszakalkotó koreográfiájában rejlik. Jópár egész estés zombifilm nem ér a nyomába a látványnak, amit itt összehoztak ebben a cirka 13 percben. A címadó dalon kívül kísérőzeneként Elmer Bernstein amerikai filmzeneszerző munkáját hallhatjuk, aki többek közt ‘A hét mesterlövész’, ‘A nagy szökés’ és a ‘Szellemírtók’ stb. zenéjét is jegyzi. Baker és Bernstein egyébként korábban már dolgoztak együtt Landis-szel épp az ‘Egy amerikai farkasember Londonban’ című filmen.

Külön érdekesség, hogy a narrátor szerepében a horror-veterán Vincent Price hangját hallhatjuk, aki többek közt olyan klasszikusokban szerepelt, mint ‘A légy’, ‘Ház a Kísértet-hegyen’ vagy ‘Az Usher-ház bukása‘.

thriller02

Jackson nem bízott semmit a véletlenre és ez meg is látszik mindenen, amit kiadott a kezei közül; maximalizmusának ékes példája a ‘Thriller’, amit 1999-ben az MTV a ‘valaha készült 100 legjobb zenei video’ elnevezésű listáján az első helyre sorolt. Nem véletlenül.

Igazi klasszikus.

 

értékelés: 10/10

phobic23

Be the first to comment on "Michael Jackson’s Thriller (1983)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.