Carving Magic (1959)

Első kritikám nem tartozik sem a horror, sem a science fiction kategóriába, ám mégis van némi kötődése egyikükhöz. Hogy pontosan mi, azt majd ismertetőm végén mindenki megérti. Addig pedig dőljetek hátra és élvezzétek a késő ötvenes évek egyik műremekét.Természetesen az embernek kezdetektől fogva óriási problémát jelentett, hogy egy darab sült húst miképpen tálaljon a vendégeknek. A film ugyanis pontosan erről szól, mely lépésről lépésre bemutatja a különböző húsok, porcogók, csontosok dizájnos levagdosását. Igen, nem ámítás, a dokumentumfilm húsz perce ezt próbálja az ember fejébe verni minél több módszerrel.


A kezdeti értetlenségem abból fakadt, hogy egy teljesen ismeretlen baráti kör álmosolygásával jelezte, ez a film az akkori idők felső középosztályának készült. Mielőtt bárki megvádolna azzal, hogy túl mélyre akarok szántani, elmondanám, már akkoriban is voltak szegényebbek, akik valószínűleg fogták a kést, aztán szétvágták a húst, pont úgy, hogy meg tudják enni. Megspórolva ezzel egy ekkora társasági dilemmát. Viszont nem mindenkinek adatott meg ez a lehetőség, hiszen filmünk főhősei közül az egyik úriember fél percig azon hahotázik, hogy a másik egy semmirekellő lúzer, hiszen nem tud felvágni szakszerűen egy csirkét. Feltételezem, hogy ez nincs így, ugyanis akkor a szerencsétlen már régen jól éhen halt volna, de most kivételesen higgyük el neki, komolyan aggasztó dolog ez. A tag persze készült erre a kis apróságra, hiszen számot ad arról – a film háromnegyede pedig itt játszódik -, ahogy a Husik vagdalása című film forgatásán a szakavatott hölgy Horst Fuchs hanyag eleganciájával adja elő, hogyan kell lemetszeni a bukszás csontokról a félig nyers cafatokat. Vajon a Teleshop ősével van dolgunk? Vagy egy bizarr katyvasz lenne, amit bizonyos embereknek szántak? Ezt döntse el a néző. Mindenesetre remek látni, ahogy meglett emberek idétlenségeket erőltetnek magukra.


Pontszámozni jómagam nem szoktam, de van egyvalami, ami kissé megnyomná a képzeletbeli helyezését. Ez pedig az elején is említett kapocs a horrorfilmekkel. Ugyanis nem más jelzi a darabot, mint Herschell Gordon Lewis, a gore műfaj nagypapája.

– Plendil

Be the first to comment on "Carving Magic (1959)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.