Devil (2010) (Ördög)

M. Night Shyamalan nevének hallatán leggyakrabban misztikus hangulatot árasztó, csavaros, mindfuck történetei (Hatodik érzék, A sebezhetetlen A Falu stb.) jutnak eszünkben, de újabban filmjeinek színvonala egyre inkább romló tendenciát mutat (lásd: Az esemény és társai). Kellemes meglepetésként hat, hogy a most következő, feszültségben tobzódó, természetfölötti sztori is az ő fejéből pattant ki, melynek storyline-ját kb. így lehetne leírni: Egy liftben a Gonosszal!

Történetről csak röviden szeretnék mesélni: Bowden detektívet egy gyilkossági ügyhöz hívják, melyben az áldozat egy felhőkarcolóból ugrott vagy esett (?) ki, rejtélyes üzenetet hagyva maga után. Nem sokkal később a nyomozás során eljut a közeli toronyházba, ahol már beindultak az események, nevezetesen öt ember ragadt a liftben, és egy közülük hogy-is-mondjam, nem e világi személy. Konkrétan az Ördög. Vezérlőből követik nyomon az eseményeket (látják a bent rekedteket, de nem hallják a hangjukat), miközben furcsa felvillanások történnek a liftben, ezzel párhuzamosabb pedig egyre kevesebb lesz az élő személy (ők egyébként csak a vezérlő hangját hallják). Nyomozó és társai ezerrel agyalnak, hogy lehetne megmenteni őket, miközben bent megindul a már-már ölre menő vádaskodás a gyilkos kilétét illetően.

Egyszerűen briliáns; nem gondoltam volna, hogy egy ilyen viszonylag kis költségvetésből összedobott, részint egy helyiségben játszódó történet is lehet ennyire szuper! Forgatókönyve klassz, és a megvalósítással sincs gond; a véget nem érő feszültség az, ami miatt ennyire tud hatni egy ilyen egyszerű alapszituációból kiteljesedő thriller. Nincsen benne belezés, se mutáns szörny vagy maszkos gyilkos, viszont ettől függetlenül baromi izgalmasra sikerült!

értékelés: 8,5/10

eyescream

Be the first to comment on "Devil (2010) (Ördög)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.