Halloween 5: The Revenge of Michael Myers (1989) (Halloween 5)

Remélem, többen egyetértenek velem abban, hogy szar filmről jó és élvezhető kritikát írni maga a kínhalál. Nekem pedig a Halloween ötödik installációjával nem csak egyszer kellett küzködnöm, hanem – köszönhetően gépem lefagyásának és az adatok elvesztésének – kétszer is. Mikey ugyanis a negyedik rész valószínűsíthető sikere után egy évvel máris visszatért a vásznakra, azonban már távolról sem a tíz évvel korábbi, klasszikus stílusban…

Jamie az előző rész sokkoló fináléja után kórházba került, és mivel megnémult, illetve folyamatos rémálmok kínozzák, egy egész évig ott is marad, Loomis doki gondozó szárnyai alatt. A doki Jamie álmai miatt úgy hiszi, Michael túlélte az egy évvel korábbi eseményeket, és ilyen megérzésekkel nem ártana lottóznia, ugyanis legnagyobb meglepetésünkre igaza van. Michael szó szerint megúszta a sortüzet majd a robbanást is, a víz pedig egy értelmes parasztember kunyhójánál vetette partra, aki természetesen minden különösebb indok nélkül egy évig a fészerében tárolta. Eljön az új Halloween, Michael feltámad, kinyírja a faszit, majd ismét elindul Jamie után. Loomis közben megállás nélkül hadovál a rendőröknek és az orvosoknak arról, hogy készüljenek, mert Mike vissza fog térni, de ők ellentmondanak a film promójának (A gonosz hazatért – de ezúttal várták!) és dilinyósnak nézik az öreget. Michael kifaragja Jamie mostohanővérét, Rachelt (szvsz. a sorozat utolsó vállalható karaktere a kiscsajon kívül), majd mielőtt elindulna egy újabb kórházi családlátogatásra, besegít Jasonnek, és megritkítja a Halloweent drogokkal, piákkal és keféléssel megünneplő fiatalok sorait. Jamie persze ezt mindet látja a látomásaiban, és hogy megmentse Rachel drogfüggő hibbant barátnőjét, egy sráccal együtt megszökik a kórházból (hogy ezt miért nem szeretett mostohanővéréért tette meg, az már rejtély). Próbálkozásuk természetesen nem sikerül, ráadásul Michael ellen sem tudnak túl sokat tenni, így pont mázlijuk van, amikor a rendőrség végre kiérkezik a helyszínre. Ekkor azonban Loomisnak megy el (végleg) az ép esze, és kitalálja, hogy Jamiet fogja csalinak használni Mikey meggyógyítása érdekében (mintha erről a szándékáról letett volna valamikor akkor, amikor egy fél kórházzal és önmagával együtt megpróbálta felrobbantani egykori ápoltját), ami hatalmas meglepetésére nem sikerül, de szerencsére mielőtt a gyilkos (ismét) felkoncolná a kislányt és őt is, sikerül kiiktatnia egy vascső segítségével. A rendőrök letartóztatják Michaelt (ugyanazok, akik az előző részben szitává lőtték), de a “három a magyar igazság” filozófiai tanulság ékes jelképeként ők is felsülnek, ugyanis egy rejtélyes “Fekete Ember” betör az őrsre, kinyír mindenkit, majd felrobbantja a börtönt és meglép Michaellel. Szegény Jamieben pedig szomorúan tudatosul, hogy legalább egy folytatásban még mindig szerepelni fog.

Amikor az eredeti cikket írtam, még nem láttam a Jamie Lee Curtissel készített hetedik és nyolcadik részt, de így, hogy azokat is végigszenvedtem, még mindig azon a stabil véleményen vagyok, hogy a Halloween 5 a klasszikus sorozat szégyenfoltja. Az elején már érdekesnek találtam, hogy a fószer egy évig tartogatta Michaelt a fészerében, az is feltűnt, hogy Loomis doki ugyanazt a kabátot viseli a kórházi ügyelet közepén, mint az összes korábbi Halloweenben, de egészen addig a pontig, amikor a rendőrök színrelépésekor megszólalt a Looney Toones rajzfilmeket idéző zene, még mindig képes voltam reménykedni. De csak addig. És azon a ponton bizony tudatosult bennem, hogy ha a Halloween 4 félrerántotta a kormányt a követendő útról, és megindult az útszéli pöcegödör felé, akkor az ötödik rész úgy nyakig merült a fosadékban, hogy a DVD-lemez pereme sem látszik ki belőle. Az egész egy szánalmasan gyenge tucatslasher, idegesítő, szánalomra méltatlan szereplőgárdával, annyi logikai bakival, hogy azt képtelenség megszámolni, és olyan gyenge gyilokokkal, amire akkoriban még nemigen volt példa. Nyilvánvaló, hogy Moustapha Akkad cégénél az emberkék csak és kizárólag, mint fejős tehénre tekintettek a Halloween 5-re, és az egyedi vonásokat teljesen beáldozva beérték egy gagyi Péntek 13 klónnal. Nem a legrosszabb horror, amit valaha láttam, de egyike a legrosszabbaknak, köszönhetően az átgondolatlanságoknak, a gyenge és érthetetlen történetnek, valamint a zavaróan nyámnyila cenzúrának. Azt pedig, hogy ilyen vagy ennél rosszabb filmről kétszer is írni kelljen, senkinek nem kívánom.

értékelés: 4/10

Zoo_Lee

3 Comments on "Halloween 5: The Revenge of Michael Myers (1989) (Halloween 5)"

  1. veszélyes szakma ez a horror-kritizálás, főleg ha lefagy az ember gépe 🙂

  2. részvétem:)

  3. Kötelező darab!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.