Captain America (1979)

Az új Amerika Kapitány film kijött, nagyon szép, nagyon jó, de minket ez nem érdekel, hiszen folytatódik az Amerika Kapitány Szaraton, ami a kékruhás szuperhős korábbi – valószínűleg fiatalon, a pénz érdekében – elkövetett botlásait veszi sorra. Ezek pedig továbbra sem álltak meg az 1944-es sorozattal, és az 1990-es trash mozival. Hősünk a hetvenes évek elején nem fért a bőrébe, előbb bohóckodott egy kicsit a nemhivatalos, török készítésű 3 Dev Adamban (3 Mighty Men), majd ismét az amerikai rendezőket környékezte meg, és így a hetvenes évek végén, a Marvel hősök első nagyobb megfilmesítési hulláma során, ő is mozivászonra került.

Steve Rogers tipikusan az a férfi, akitől a nők első ránézésre elolvadnak: magas, széles vállú, akkora izmai vannak, mint egy kolosszusnak, ráadásul olyan békés lelkű és művészetszerető, hogy az embernek már-már kétségei támadnak a szexuális beállítottsága felől. Steve leszerel a muszkliemberek általános munkahelyéről, a hadseregtől, és a többi szőke, kigyúrt sráchoz hasonlóan elindul a strandra, hogy ott tengesse életét egy barátjánál. Nem sokkal odaérkezése után azonban felhívja apja egyik régi barátja, Dr. Mills, hogy a segítségét kérje. Mills, tudócsapatával, és szexi asszisztemsnőjével a Steve tudós apja által készített FLAG nevű szuperszérumon dolgoznak, ami a faterból anno csinált egy Amerika Kapitány névre hallgató szuperhőst, csakhogy a halála óta hiába próbálkoztak rekonstruálni a munkáját, a szertől előbb-utóbb minden kísérleti alany csúnyán megmurdelt. Ezért jön kapóra a frissen leszerelt Steve, akinek genetikai adottságai egyeznek az apjáéval, így valószínűleg az egyetlen ember a világon, akire a FLAG normálisan hathat. Persze délceg szőke lovagunk eleinte nem akar kísérleti patkány lenni, elutasítja az ajánlatot, viszont arra ér haza, hogy az otthont adó barátját valaki kinyírta. Mint kiderül, a haver sajnos belekeveredett egy megalomán olajmágnás ördögi tervébe, aki házi készítésű neutronbombákkal akarja befenyíteni a világot, és ellopta tőle a bomba befejezéséhez elengedhetetlenül szükséges mikrofilmet. A fickó persze arra gyanakszik, hogy Stevere ruházta át a cuccot, így embereivel gyorsan megpróbálja őt is kinyíratni, de pechjére, miután Rogerst beviszik a sürgősségire, beadják neki a FLAG-ot, hogy életben maradhasson. Steve pedig szuperemberré változik, akinek emberfeletti képességei vannak, és hogy felvehesse a harcot az ördögi cukros bácsi ellen, feltuningolt mocival, irritáló motorosszerkóval és McDonald’s menühoz ajándékozott műanyag pajzzsal felveszi apja Amerika Kapitány alteregóját.
Láthatóan a készítők már sokkal inkább megpróbálták követni az eredeti képregényt, de a próbálkozásuk még elég gyenge kísérlet, pár apróbb adatot leszámítva ez a Kapitány sincs köszönőviszonyban az eredetivel. A szerkója ráadásul valami eszméletlenül röhejes. Elméletileg azért kell hordania, mert az Amerika Kapitány Projektről csak néhány tudós és az elnök tudhat, de könyörgöm, csak egy élénken virító motoros ruhát visel, az arcát meg egy mezei motoros szemüveg takarja, normális ember fél kilóméterről be tudná azonosítani! Ráadásul többnyire csak motorozni látjuk verekedés helyett, és az is elég poénos, hogy akármerre megy, mindenütt hatalmas rámpák vannak, arra várva, hogy keresztülugrasson rajtuk, és így szedjen le rá vadászó helikoptereket. Az effektek is nevetségesek, nem véletlen, hogy a pajzsát is csak egyszer dobja el. A történetváz pedig borzalmas: 40 percet kell várni, hogy végre megkaphassa a szérumot, további fél órát, hogy magára vegye a röhejes maskarát, majd 20 perc alatt egyetlen unalomba fulladó akciójelenetben és kamionos üldözésben lerendezi a bombát, a genyát, meg az összes nyomoronc csicskát. Trash gyöngyszemekre vadászó elvetemülteknek ajánlom ezt a filmet, mindenki más jobbat fog rajta aludni, mint egy fél doboz altatótól.

Hamarosan jelentkezek a folytatással!

értékelés: 3/10

Zoo_Lee

5 Comments on "Captain America (1979)"

  1. phobic23 | 2011-08-07 at 18:48 | Reply

    Én azt hittem a ‘ganédomb’ kategória megegyezik a ‘trash’ fogalmával… most akkor melyik mit takar? 🙂

  2. Na igen, ezzel lehet vitatkozni. Nálam ganédomb = a vége felé már azért imádkozol, hogy valaki szúrjon tökön, csak ne kelljen tovább nézned; trash = gagyi, beteg, elvont, de ha vevő vagy rá, pokoli jót lehet szórakozni vele.

  3. Akkor ez mindkettő, nem?:)

  4. Inkább csak trash.Még viszonylag jókat röhögtem rajta, főleg azon az átélésen, amit a színészek helyenként belevittek az alakításukba :).

  5. phobic23 | 2011-08-07 at 21:02 | Reply

    Akkor ezalapján átcimkézem az utolsó bejegyzésem 🙂

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.