Zebraman (2004)

Ilyen blikkfangos címmel mi másra gondolna az ember, minthogy ez egy szuperhősös, kissé talán trash-beütésű mozi, amivel persze nem jár messze az igazságtól. Extra brutális és groteszk filmjeiről ismert Takashi Miike (Ichi the Killer, Audition stb.) ezúttal egy képzeletbeli anime-ből gyökerező, kissé talán félszeg igazságosztót keltett életre, amiben műfaji határokat átlépve egy igazi elmeroggyantság kerekedett ki.

Főhősünk Ichikawa, egy szánalomra méltó általános iskolás tanár, akit nem elég, hogy a felesége teljesen semmibe vesz, még a gyermekei is szarnak a fejére. Szabadidejében egy Zebra-man nevű régi tv-sorozat hatására idióta jelmezt készít, majd alkalomadtán fel is veszi, hogy kiélje a benne szunnyadó potenciális hőst – többek között a helyi Rákemberrel fightol.

Időközben egy új tanuló kerül az osztályába (Asano), akivel rögtön összehaverkodnak, ugyanis a srác is nagy Zebraman-buzi, bár az anyukája sem hagyja hidegen, álmodik vele meg minden… Közben a városka lakóit földönkívüliek kezdik megszállni, de amúgy is egyre-másra különös gyilkosságok történnek, így hamarosan bezárják a sulit. Iskola igazgatójáról meg kiderül, hogy ő is földönkívüli, de ő jó ufó – viszont ennek hátránya, hogy hamar elteszik láb alól, így Zebraman tanár bá kénytelen egyedül szembeszállni a zöld, masszaszerű lények ellen, akik a zebrás tv-sorozat epizódjait másolva akarják átvenni a hatalmat. A mindent eldöntő végső csatára természetesen hol másutt, mint az iskolában kerül sor, és hogy mire lehet még számítani?! Nem árulok zsákba-zebrát: elrabolt kisfiú megmentése, mega méretűre mutálódott földönkívüli destroy, valamint metál zenére repkedő, maximális támogatottságot élvező főhős…

Takashi Miike ezúttal nem egy tőle már megszokott extrém és bizarr kaszabolós filmet hozott tető alá, hanem egy szimplán szerethető, még akár „családinak” is nevezhető, több dimenziós mozit. Alapkoncepcióját figyelembe véve elég trash-nek tűnik – tanár bácsi saját maga vart zebrajelmezben hősködik rákember meg mindenféle földönkívüliek ellen -, de akadnak bőven vígjátékba illő elemek, bár ha jobban megnézzük, főhősünk helyzete miatt ezek inkább a tragikomikus felé hajlanak. Maga a Zebraman karaktere pedig az Inframan / Power Rangers-féle japán verekedős-szuperhősös motívumot hozza vissza retro gyanánt. Földönkívüliek az iskolába témáról nekem speciel Rodriguez Faculty-ja (Invázium) ugrott be, Zebraman film végi, teljes átalakulásakor pedig mintha a Spawn-ból (Ivadék) nyúlták volna a külcsínyt. Képi megvalósítása amúgy tök aranyosra sikerült, főleg mivel a földönkívüliek annyira édesek, mint Tim Burton Támad a Mars című mozijában. Aki szereti a japán hülyeségeket, illetve a műfaji csúszkálásokat annak ajánlott. Több mint trash!

Értékelés: 7,5/10

eyescream

Be the first to comment on "Zebraman (2004)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.