Tucker & Dale vs. Evil (2010) (Trancsírák)

Szerintem még ti sem láttatok nagyon olyan horrorfilmet, aminek egyáltalán nincs gonosz eleme (se egy vámpír, zombi, vérfarkas, mutáns szörny vagy szellem, de még csak egy szökésben lévő pszichopata sorozatgyilkos sem), csak gyarló emberi balfaszkodás, de az viszont minden mennyiségben, haha! Ahogy film egyik főszereplője frappáns módon megjegyzi „ha gyilkos parasztot akartál, hát most megkapod…”

Tucker és Dale igazi büdös rednek fazonok, akik tó melletti nyaralójukba készülnek, hogy horgászással meg egyéb vidéki mókázással (pl. sörivással) üssék agyon az időt, de egy csapat főiskolás szintén ugyanabba az erdőbe tart bulizni. Minő meglepő, hogy a fiatalok éjszakai mezítelen fürdőzése éppen egybeesik a komák horgászás közbeni szeszelésével, így kellemeset a hasznossal összekötve kukkolóra fogják, mígnem a dagadtabbik (Dale) kimenti az aktuális fuldokló lányt (Allisont) és hazaviszik. Sztereotípiákban amúgy is dúskáló főiskolás barátaik (akik egyébként nem látták az esetet) mindebből csak annyit szűrnek le, hogy ezek az agyatlan parasztok elhurcolták a csajt, így a nyomukba erednek.

Előbb egy srác szalad be véletlenül egy kiálló faágba, majd egy másik beugrik a fadarálóba, egy harmadik pedig átszúrja egy lándzsa – mindez persze tök véletlenül történik, szóval kifejezetten vicces. Mikor már a tökéletesen meg vannak győződve arról, hogy a barátnőjüket felkoncolni akaró gyilkos parasztokkal van dolguk, hívják a helyi seriffet. Mondanom sem kell, hogy egy fatális véletlennek köszönhetően ő sem marad sokáig az élők sorában, majd pedig újabb srácok és lányok haláloznak el fárasztóan komikus módokon. Nem csoda hogy hillbilly barátaink öngyilkos szektának nézik őket. Ja, és ha még nem említettem volna, dagi srác gyengéd érzelmeket kezd el táplálni a megmentett csaj iránt. Későbbi csavarként Tuckert elkapják, amit néhány ujja bán, de Dale hősiesen kiszabadítja – majd az egyedüliként életbe maradott srác rabolja el Allisont. Filmünk egy fűrészüzemben teljesedik ki, ahol már-már azt hinnénk, hogy az előkerült láncfűrész lesz a finálé gyilkos fegyvere, de nem. Mert a kamilla…

Tucker és Dale karaktere, mintha valami képregényből lépett volna ki, példaként kapásból említhetném Jay és Néma Bob párosát; bár annyi különbséggel, hogy itt a vékonyabbik okos, a dagi meg beszél, haha! (Dale szerepében amúgy Jack Black-et, vagy a vígjátékokban mostanság egyre gyakrabban feltűnő Zach Galifianakis-t simán el tudnám képzelni.) Elhalálozó fiatalok listáján egytől-egyig tipikus slasher-karakterek találhatók, szóval nem igazán ér minket meglepetés. Kimondott gyilkosság ugye nem is történik a másfél óra alatt, szereplőink csakis saját sutaságuk által elkövetett módon lelik halálukat (főbelövés, ledarálás, átszúrás stb.), de néha baromira vicces tud lenni az ilyen szituáció. Ha nem tudnánk, hogy ez vígjáték, még azt is gondolhatnánk, hogy a Végső Állomás sokadik folytatása, ugyebár ott is hasonlóan „véletlen” halálnemekkel találkozhatunk, csak ott ennyire nem fordul át az egész agyatlan hülyeségbe! (Példaértékű amúgy az a rész, amikor a film elején először találkoznak a szereplők, és Dale kaszával a kezében állít oda a fiatalokhoz) Filmünk nem akar sokat, csupán szórakoztatni, ezt a funkciót viszont tökéletesen teljesíti. Elsősorban horror-vígjáték fanoknak ajánlott!!

Értékelés: 9/10

eyescream

4 Comments on "Tucker & Dale vs. Evil (2010) (Trancsírák)"

  1. Ez sem troma, de tuti megnézem 😀

  2. Ez egy olyan film, amiből mostanában hiány van a piacon. Egyrészt idézi a régi idők ötletesen egyszerűen szórakoztató hangulatát, másrészt végre tényleg jó poénokkal találkozhatunk.
    Inkább vígjáték, mint horror, a vér itt inkább csak kiegészítő elem, mondhatni csak hab a tortán.
    Sok “horror-vígjáték” inkább sírásra késztet, mintsem nevetnék rajta (lsd. a nemrég itt is bemutatott Holtak légiója c. német förtelem), itt viszont működik a mulattató jelleg.
    SZPOJLER: Csak 3 példa, mennyire jól használják ki a helyzetkomikumokat: van egy olyan jelenet, mikor a megmentett lány haverjai leskelődnek miközben Dale a lánnyal épp budigödröt ás. Erre a leskelődők megjegyzik: “Beteg fasz! Megásatja vele a saját sírját!” Vagy másik, mikor szintén leskelődnek a fák mögül, Dale meg Tuckernek dicsekszik azzal, hogy társasjátékban hogy megverte a lányt és ilyeneket mond: “Jól megvertem. Ha visszamegyünk kinyírom.” A fiatalok persze itt ismét igazolva látják azt, hogy a két redneck a gyilkos. No és persze hatalmas az a jelenet, mikor Tucker a láncfűrésszel belevág egy méhkaptárba, azok megcsípkedik, ő meg sikítozva rohan a láncfűrésszel, egy az egyben úgy, mint Bőrpofa a Láncfűrészesben 🙂 Óriási 🙂
    A film végén mikor az égett arcú gyerek megcsókolja a lányt, engem a Kedvencek temetőjének végére emlékeztet, van egy sanda gyanum, hogy ez a jelenet egy hatalmas respect annak a filmnek.
    SZPOJLER VÉGE
    Mindent összevetve számomra pozitív csalódás a film. Köszönet érte, hogy itt bemutattátok, ki tudja címéből kiindulva megnéztem-e volna valaha.

  3. Egyetértek szaszával, ha nem olvasok itt róla, tuti, hogy nem nézem meg, de jól tettem, hogy megnéztem, mert szerintem is az utóbbi évek egyik legötletesebb filmje, rég szórakoztam már ilyen jól.

  4. ez az a film ami nálam 10/10
    egyetértek a hozzászólókkal, ebből tényleg hiány van, én csak pár hete láttam, de megfogom nézni még párszor 😀 hatalmas! 😀

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.