The Fades (2011)

A britek magasan kiemelkednek a sorozatgyártás minőségének tekintetében, igazi csalódást még soha nem sikerült okozniuk. Az Árnyak angyalos-szellemes témája egyáltalán  nem állt közel a szívemhez, de olyan magával ragadó hangulatot és izgalmas történetet sikerült felépíteniük, ami nem sok készítőnek sikerül. A lehető legkevesebb spoilerrel próbálom nektek bemutatni a tavalyi év legjobb misztikus szériáját a tovább után!

Paul egy átlagos 17 éves srác, a vesztes fajtából. Rémálmai rendszerint bevizeléssel végződnek, ikerhúga pedig tesz róla, hogy véletlenül se kerüljön ki az iskola lúzereinek köréből. Van azonban legjobb barátja, Mac (Daniel Kaluuya – Skins, Black Mirror, Psychoville) és egy eddig rejtett különleges képessége. Egy elhagyott plázában szembesülnie kell a világot fenyegető veszéllyel, ami örökre megváltoztatja az életét. Egy a Fényhozók közül, akik azért születtek a Földre, hogy kordában tartsák az Árnyakat. Ők a halottak itt ragadt szellemei, akik próbálják folytatni korábbi életüket, miközben a testük tovább bomlik, az elméjük pedig lassan megkeseredik és bosszúvágy ébred bennük.
A problémák ott kezdődnek, hogy a holt lelkek között is akad egy különleges személy, aki véletlenül rájön, hogyan lehet képes újra megérinteni az anyagi világot. Mivel a kannibalizmus az egyetlen mód erre, a képernyő szép lassan egy óriási mészárszékké alakul, ahol nem számíthatsz olyan klisékre, hogy a főszereplők mindig megússzák… A világ a végéhez közeledik és senki sem tudja, hogy valóban lehet-e Paul az új Megváltó, az emberhúst megízlelő Fényhozóból lehet-e szövetséges, vagy minden harc hiábavaló?
Az első két epizód főleg a karakterek felépítésével bíbelődik, amit ki kell bírni, ugyanis minden tökéletesen a helyére kerül, egy mozaikdarabka sem marad felesleges az összképben. Laza eleganciával úgy döntöttek, hogy mindenki feláldozható, így váratlan fordulatokból és epikus jelenetekből nincs hiány. A negyedik részre éri el a széria a tetőpontot, egyszerűen tökéletesre és igazán emlékezetesre sikerült.  Az ötödik epizód  az előtte lévő inkább misztikus témájú részekkel ellentétben teljesen belemerül a horror műfajba. Nyomasztó és félelemkeltő hangulata telitalálat, innentől egy éppen az apokalipszisen áteső világban találjuk magunkat.  Folytatásról még nincs semmilyen információ, de a történet nagyjából lezárult, így szerintem ennyiben hagyják. Bár az első két rész után még kételkedtem benne, de abszolút megérte kivárni a kibontakozást, így bátran ajánlom nektek is!

értékelés: 8/10

DeerWoman

Be the first to comment on "The Fades (2011)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.