Resident Evil (2002) (A Kaptár)

Nemrégiben érkezett a mozikba A Kaptár: Megtorlás, és ennek kapcsán úgy döntöttünk Zoo_Lee kollégával, hogy felelevenítjük a távol-keleti zombis játékon alapuló, immár öt részessé bővült filmsorozat korábbi epizódjait. Valamint megismertetjük veletek a kevésbé híres Resident Evil animációs mozikat is, így átfogó képet adva a CAPCOM örök klasszikusából kicsírázott hollywoodi húsevő növénynek:) Lássuk az első részt, avagy most kiderül, honnan kapta a sorozat a gagyi magyar címét!

Adott a szép Alice (Milla Jovovich), aki egy napon arra ébred, hogy amnéziás, ráadásul egy keménykötésű kommandós-csapat magával hurcolja őt a föld alá, egy szupertitkos létesítménybe, a Kaptárba. Ezt a hatalmas komplexumot a Védernyő (Umbrella) Vállalat hozta létre, hogy a világ tudta nélkül vegyifegyverekkel kísérletezhessen, ám a legutóbbi pusztító erejű kreáció, a T-vírus ismeretlen okból elszabadul az építményben és végez a dolgozókkal. A Kaptárba induló zsoldosok feladata egyszerű: csak meg kell találniuk a főkomputert, a Vörös Királynőt és le kell kapcsolniuk. Ám a gép félelmetes intelligenciával rendelkezik, és nem hagyja csak úgy kikapcsolni magát, a küldetés pedig hamarosan vérfürdőbe csap át, amikor a halott tudósok új életre kelve tömegesen támadnak rá hőseinkre. A sötét alagutak mélyén pedig még náluk is rémisztőbb teremtmények rejtőznek, akik csak a megfelelő pillanatra várnak, hogy lecsaphassanak! Vajon sikerül végrehajtani a küldetést? És mi rejtőzhet Alice ködös elméjében, ami összeköti őt a T-vírussal és az egész üggyel?

A sorozat nyitó darabjában Paul W.S. Anderson felvázolja nekünk azt, amit az elkövetkezőkben is elvárhatunk a Resident Evilöktől: dögös csajokat, ocsmány szörnyeket, pergős akciót, lenyűgöző maszkokat és a játékhoz végletekig hű hangulatot. Nézés közben mintha egyek lennénk a játékosok közül, akiknek le kell menniük a főellenség szintjére, hogy végigvihessék a campaignt:D Már maga a „pálya” is nagyszerű alap egy horrorhoz: föld alatti laborkomplexum, amit senki sem ismer igazán, csapdákkal, rejtélyekkel és egy mindent látó/halló, mesterséges mindenhatóval, ami saját céljaiért harcol, még ha helyhez is van kötve; a csupa fém és üveg épület halálos úrnőjét pedig a távol-keletiektől már olyannyira megszokott módon egy kislányként jelenítik meg. Ehhez a borzongató, veszélyekkel teli helyszínhez jönnek hozzá a mutáns/élőhalott bestiák és a fertőző vírus borzalmai, amiket csak tovább tetéz az emberek egymás iránti bizalmatlansága, a sok elhallgatott dolog és a Cég maga, ami úgysem fogja hagyni, hogy könnyen győzhessenek a jófiúk.

Egy korábbi akcióm során összesítettem az akkor még trilógiát, és felfedeztem néhány vonást, ami az első három részben mind közös, ezek pedig itt is megfigyelhetőek. A vírus, mint belső ellenség, ami egymás ellen fordítja a barátokat (Michelle Rodriguez karaktere megfertőződik és emiatt később a csapat hátráltatójává válik); az ikonikus zombi kutyák támadása; a külső megfigyelő, aki tanácsokat ad, irányít (a Vörös Királynő); a nagy visszaszámlálás a végén (ki kell jutniuk, mielőtt A Kaptár lezárja önmagát); a főellenség (egy szuper-licker) és a baljós hangulatú, nyitott befejezés. Ezek a későbbi epizódokban is ilyen vagy olyan formában, de megjelennek.

A Resident Evil attól olyan jó film, hogy nem csak horror, hanem egy lövöldözésben bővelkedő akciófilm is, amiben erőteljesen jelen van a vírus révén a thriller, sőt, a sci-fi műfajának a hangulata is. Az istent játszó ember, aki mindent feláldoz a pénzért és a hatalomért, miközben eltapos másokat, nos, ő a kiindulópontja ennek a sztorinak, ő okoz mindent, és ha visszavezetjük hozzá, a Céghez, a pénzhez és a fejesekhez a dolgot, akkor a zombi-körítés révén felfedezhetjük az élőholt-filmek gyökereit: George A. Romero living deadjeit, akik mindig valamilyen mögöttes mondanivalót is akarnak közölni az emberhús zabálása közben. (Bár lehet, hogy ezt már csak én látom bele.) Száz póknak is egy a térde, a lényeg az, hogy A Kaptár egy szórakoztató, izgalmas és látványos akció-horror, amiben benne van mindaz, amiért a sorozat későbbi részeit is szeretjük, ám még nélkülözi az erőltetett jelleget, ami kb. a harmadiktól már nagyon érződik. Reménykedem benne, hogy a Megtorlásnál sikerült visszanyúlniuk az alkotóknak ehhez a filmhez és nem a már említett erőltetett koncepciót nyomatják továbbra is. Hamarosan meglátjuk!

értékelés: 10/10

tvshaman

2 Comments on "Resident Evil (2002) (A Kaptár)"

  1. Gyerekkoromban amikor berobbant a Play Station,és megjelent az első Resident nagyon nagy durranásnak számított.Emlékszem a játékteremben zárás után össze ültünk(ilyen 9-10körül)és fél éjszakát tolta valaki a játékot míg mi többiek szájtátva rémüldöztünk a lesből támadó zombiktól,meg mindenféle rémségektől.Imádtuk a játék első részét,és mikor kijött a második azt is orrba szájba toltuk,nem különben a 3.részt,ami a mai napig egyik nagy kedvencem,sokáig fent is volt a gépemen,és esős napokon szívesen elő vettem,és bebarangoltam Jillel Racoon City kihalt utcáit.Szóval a lényeg hogy a játék meghatározó volt az életemben,és szerintem nem csak az enyémben.Emlékszem mennyire vártam ezt a filmet.És arra is emlékszem milyen csalódott voltam miután végig néztem.Én nem ezt vártam,és nem erre számítottam.Jillt,és Wasskert vártam,de legalábbis Barryt vagy Christ,és ehelyett kaptam egy Alice-t akit nem is tudtam hova tenni… Aztán ahogy telt az idő,csak megnéztem újra,és a mai napra nem mondom hogy kedvenc filmemmé vált,de megszerettem ezt a mozit.Sajnáltam,hogy nem a nagy villában kell a hősöknek bolyongani,hanem “csak” egy föld alatti laborban,és sajnáltam hogy sehol egy óriás kígyó vagy Tyrant nem volt,de azért végül csak megszerettette magát velem a film.Viszont a második rész ami ez után következett,na azt egy gyalázatnak tartom,páros lábbal rúgnám seggbe aki filmre vette… Sokáig ezt a filmet sem tartottam méltónak a Resident névre,de az a film aztán különösen nem méltó rá.Mindenesetre hogy ne szaporítsam tovább a szót,jó film,szerethető alkotás,még ha nem is követi szó szerint a játék történéseit.

  2. Eleve lopott jàtèk (alone in the dark), lopott èlőhalottas tèma, pofàtlan koncepcio. Anno mègis működött a psx polygon spòrolòs 32 bites fènykoràban. Èrdekes,hogy a màra màr akciòjàtèkkà butult RE jàtèkokbòl kalandjàtèk elemeket hiànyolnak a rajongòk a mai napig… Ma màr a kalandjàtèkok kihaltak. A jàtèkok elhülyültek, a film viszont a harmadik rèsztöl kezdett okosodni – nekem bejött. Első kettőt (főleg a 2) rettenet èrdektelen gagyi produkciònak tartom. Nemrèg nèztem vissza, az idő sem szèpítette meg.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.