Resident Evil: Apocalypse (2004) (A Kaptár: Apokalipszis)

Ha pénzt akarunk csinálni egy regényből/játékból/filmből, akkor a jófiúknak egy olyan ellenséget kell kitalálnunk, akit lehetetlenség legyőzni, így minden egyes kaland csak egy újabb kis siker, de nem a háború végső lezárása. Ezzel a módszerrel a végtelenségig lehet nyújtani a rétestésztát:) Például a Star Wars univerzumában sincs béke, pedig már réges-régen elbukott a Birodalom és a Sithek is mindig veszítenek, de mindig jön valami új ellenfél, aki megzavarja a békét, a rajongók nagy örömére. Ez a helyzet a Resident Evil világában is, hiszen az Umbrellát sosem lehet kiirtani, mindig akad egy-egy eldugott földalatti labor, egy-két vezető és néhány bazinagy dög is, akin lehet gyakorolni a célba lövést. De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen az Apocalypse-ben még csupán egy várost árasztanak el a zombik, a legendás helyszínt, Raccoon City-t…

Az első rész eseményei után a T-vírus kiszabadul a Kaptárból és megfertőzi Raccoon City lakosságát. A várost körbezárják, senki nem mehet ki, senki nem mehet be, azonban néhány túlélő mégis szeretne kijutni. A Védernyő Vállalat egyetlen esélyt lát a győzelemre: le kell bombázni a települést! Alice-nek (Milla Jovovich) és újdonsült társainak (köztük a Sienna Guilroy által alakított Jill Valentine-nak) meg kell mentenie egy umbrellás tudós kislányát, ha túl akarják élni a kalandot; a mutánssá alakult hősnő pedig ezúttal már nem csak a korábbiakban látott bestiákkal mérheti össze az erejét, hanem a rémisztő Nemesis-szel is, aki mindent elpusztít, ami csak az útjába kerül! Vajon ki nyeri kettejük párbaját és lesz-e túlélő, hogy ünnepelje a győztest?

Ezúttal sajnos (?) inkább a videójáték rajongóinak szóló mozgóképet dobtak össze, mintsem az előző Kaptárhoz tartozó folytatást. Ennek egyértelmű jele Jill karaktere, akinek amúgy semmi jelentősége és Alice nélküle is lazán elboldogulna, sőt, szerintem még a csaj maga sem olyan szép, mint Jovovich. Ugyanerre mutat a még a korábbinál is jobban túlélőjátékra hajazó történéssor, a főellenséggel, a küldetéssel, stb. Azért a szuper megazombi kárpótol a hiányosságokért, és akad még egy érdekes mellékalak, az újságírónő, aki kamerájával rögzíti az eseményeket, ő közel áll hozzám, lévén magam is újságírónak készültem. Most is éreztem némi romeroi felhangot, hiszen a valódi gonosz nem a sok szörnyeteg, hanem a vállalat és a vezetői, amit a legjobban az jelképez, hogy Nemesis megpróbálja megtagadni a parancsaikat! Szerencsére a filmrajongóknak is kedveztek a most méginkább tökös csajjá avanzsáló hősnővel, aki immár jóval több, mint egy nő géppuskával, hiszen különféle természetfeletti képességekkel is bír.

Ahogy a tegnapi írásomban is jeleztem, vannak visszatérő motívumok a sorozatban, most vegyük számba ezeket! A fertőzés maga itt nem hátráltató, inkább Alice előnyére válik; azonban ismét meg kell küzdeni korábbi bajtársakkal. Megint rohamoznak az élőholt ebek; ismét van egy külső megfigyelő, aki irányít/tanácsokat ad; megjelenik a főellenség és van visszaszámlálás is, hiszen jön a bombázás, amit túl kéne élni.

Akad néhány meglepő fordulat, a látvány lehengerlő, Alice és Nemesis odab*sznak; ám a horror jelleget elnyomja az előtérbe tolakodó akciófilmes irányvonal. A zombisereg már nem jelent komoly fenyegetést, ezért a túlélősdi sem annyira komoly; Jill szerintem irritáló; ám ha nem vagy a játék rajongója, akkor inkább csak egy fantasztikus elemekkel telirakott akcióorgiának fog tűnni az egész. Utólag még az is levon az értékéből, hogy a befejezésben látott történetszálat nem folytatták a harmadik részben; de még ezen „hibák” ellenére is kedvelem az Apokalipszist.

értékelés: 8/10

tvshaman

1 Comment on "Resident Evil: Apocalypse (2004) (A Kaptár: Apokalipszis)"

  1. Ez a film szerintem úgy szar ahogy van.Ok,hogy itt már feltűnik a 3.rész főbossa Nemessis,meg az is rendben van hogy a film ténylegesen Racconban játszódik,meg ebben már ott vannak a játékból ismert karakterek,de számomra ez akkor is csak egy össze dobált,szarkupac… nem tudom mért irtózom ettől a filmtől,mikor megrögzött Resident rajongó vagyok… egyszerűen ez a film nem méltó a Resident névre.Ha van film amit remakelni kellene,akkor ez az!Komolyan nem tudom meghatározni,hogy csak emiatt vagy amiatt nem tetszik,az egész film úgy idegesítő ahogy van.Agyfaszt kaptam mikor megnéztem annak idején,és csak annyit tudtam kinyögni,miért kellett ebből a jó játékból és storyból egy ilyen fost csinálni?Nem mondom,hogy nézhetetlen,de nekem nem jött át a Resident játékok feelingje,és innentől kezdve a 3.résztől sem vártam már semmit…mondjuk azt meg is kaptam.Szerintem ezt az egész sorozatot úgy baszták el ahogy van… és elég sajnos hogy a mai napig fossák ki hozzá az újabb részeket.Amiket persze megnézek,de már koránt sem azért mert arra számítok,hogy végre majd csoda történik,és egy történethez hű filmet kapok,hanem azért hogy lássam,hogy szarták még jobban el az egész capcom által felépített világot.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.