Silk ((Gui Si)) (2006)

Tudósok kifejlesztették az úgynevezett Menger szivacsot, ami történetesen nem folyékony anyagokat, hanem például a helyzeti- és mozgási energiát is képes összegyűjteni, majd azt az egyénre úgy visszahatni, hogy az elektromágneses hullámok antigravitációs hatást hozzanak létre, tehát akár a plafonon járás is lehetséges. Viszont ez a fraktál nem csak az efféle szemfényvesztésre jó, hanem mikroszkopikus méretre kicsinyítve és cseppfolyósítva, majd a szembe permetezve láthatóvá válnak a földön ragadt lelkek, filmtekercs bevonatként pedig még fényképezni is lehet a szellemeket.

Hashimoto, aki a legtöbbet tud és legtöbbet tett a Menger-szivacs kifejlesztéséért, emberáldozattal ugyan, de talál egy kísértetet, akit csapdába ejt, és üvegfalon keresztül tanulmányozni kezd a csapatával. A kisfiú minden nap ugyanazokat a mozdulatokat ismétli, azt a beidegződött sort, amit halála napján tett. Sokszor beszél is, ezért felbérelnek egy rendőrségi specialistát, egy takarító embert, aki képes szájról olvasni, sok helyre bejáratos, és vér profin bánik a távcsöves puskával.

Tung nem sokat beszél, jön és a fiút követvén felgöngyölíti az esetet, és mivel Hashimoto kísérletét titokban az állam támogatja, így egy-egy halállal és lövöldözéssel járó eset helyszínéről is büntetlenül elsétálhat. Innentől a horror átalakul, inkább egy dráma illetve egy feszült nyomozás képe bontakozik ki.

Ha Kelet-Ázsia, akkor sokunknak szellemlányok jut(hat)nak eszünkbe, köszönhetően a 90-es és 2000-es évek J-horror cunamijának, és az azt követő amerikai remake hullámnak. Tajvan viszont eme aranyidő végén, húzott egy merészet és szellemfiút helyezett egy misztikus, kissé science fictionös térbe, ráadásul a parafaktort nem kihalt, sötét folyosókra, nemcsak hirtelen kibukkanó szellemkezekre minimálták. Az, hogy most fiúcska van lányka helyett nem oszt nem szoroz, viszont téma megközelítése próbál egyedi lenni. Nincsenek igazán egy dimenziós karakterek, minden szereplőt sikerült megismerni, motivációjukat megérteni. Az elején lévő rendőrösdi Johnny To szinten precíz, és bár vannak benne parasztvakítások, azért tisztességes rendezést kapunk. Ha kicsit eltérőbb, kicsit gondolkozósabb, de mégis fehérre meszelt arcú szellemeket akarsz látni, szerintem ne legyél rest elmenni Tajvanig!

Értékelés: 7/10

Miskei

Be the first to comment on "Silk ((Gui Si)) (2006)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.