The Bird With Crystal Plumage ((L’uccello dalle piume di cristallo)) (1970) (Kristálytollú madár)

Dario Argento. Az olasz horror egyik leghíresebb képviselője, a gaillo-k mestere. A műfaj rajongói istenként tisztelik. Eleinte Sergio Leone pátyolgatta őt és leginkább –mint oly sok olasz filmes- a western műfajában próbálta ki magát. Ezen filmje nem csak, az ún. állat-trilógia, hanem direktori pályafutásának kezdődarabja. Már itt is megfigyelhetőek a rendező névjegyei, többek között az Argentoi-színvilág. A Frederic Brown novellája alapján készült mozi egycsapásra nemzetközi hírnevet eredményezett és a szakma megismerte a nevét

A kezdő képsorok alatt épp egy meghiúsult gyilkosságnak vagyunk szemtanúi, főhősünkkel (Sam Dalmas) együtt, akit Tony Musante alakít (neve ismerősen csenghet a western fanoknak, hiszen játszott Sergio Corbucci: A zsoldos című mesterművében). A rendőrség megkezdi a nyomozást sorozatgyilkosunk (akinek kezét, maga Argento „alakítja”) után, ám a férfi útlevelét is elkobozzák, így maradnia kell. Főhősünk egyre mélyebbre ás és a történet előrehaladtával a felesége élete is veszélybe kerül. A végkifejlet jól nevelt giallo-hoz méltóan nagyot üt, a megoldást egy fontos, ám elfelejtett részlet adja. Ezt a módszert később viszont láthatjuk a mester későbbi filmjében is (Deep Red).

Argento első rendezése nem véletlen alapozta meg hírnevét. Bár a színészi játék gyér volta nem meglepő és a történetvezetésben is akad kivetni való (amely leginkább a tapasztalat hiányának tudható be), pályakezdő munka lévén megállja a helyét. A kiváló forgatókönyv, Ennio Morricone zenéje, a rendezés, és a hangulat a műfaj egyik legjobb darabjává tette a Kristálytollú Madarat. A képi megoldásokban a színek nagyon fontos szerepet játszanak, a korát meghazudtolóan szép árnyalatokkal. Bár kapunk néhány véres jelenetet, gore-ról nem igazán beszélhetünk.

Összességében ez egy remek munka kérem szépen, amellyel a direktor olyan tudást szerzett magának, amit felhasználva később több mesterművet is alkothatott és az olasz horror kultikus alakjává formálta. Bátran ajánlhatom tehát ezt a filmet, hiszen minden olyan dolog meg van benne, amely emlékezetes élménnyé teheti ezt a mára már klasszikussá váló művet.

értékelés: 8/10

Wishmaster

Be the first to comment on "The Bird With Crystal Plumage ((L’uccello dalle piume di cristallo)) (1970) (Kristálytollú madár)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.