The Millennium Bug (2011)

Bár tavalyelőtti film, mégis a többség csak fél éve láthatta úgy igazából, amikor dvd-n megjelentették ezt a kisköltségvetésű indie horrort. Nos, azt kell mondjam, jól tették. Hogy miért? Első ízben pusztán azért, mert nem csak díszből virít a NO CGI logó a film elején. Feltételezem nem vagyok egyedül, ha azt mondom, az ilyen dolgok láttán a gyermeki énem sikongva tapsikol legbelül, hogy végre nem akarnak gagyi effektekkel etetni, amikor évtizedeken keresztül megvoltunk bábukkal és rengeteg sminkmesterrel.

A történet elsőre nem tűnik túlzottan összetettnek. Nos, másodikra sem az, de itt nem is ez volt a lényeg. A békés család 1999 december 31-én úgy dönt, hogy szűk körben, mókusokkal és fenyvesekkel tűzdelve szeretné ünnepelni az új évezredet. A film címe egyébként ilyen szempontból kétértelmű, hiszen egyrészt az Y2K hibáit jelenti, illetve.. no de ne menjünk ennyire előre. Miközben békésen pezsgőznek, egy, a hegyekben élő belterjes família két igen ronda tagja ráront a famíliára és elrabolják őket. Egy másik eseményszálon pedig egy kriptozoológus igyekszik felvenni az évezred legnagyobb fogását, ami azt jelenti, hogy egy kihaltnak vélt lény leleteire bukkan. Kissé komikus rész, amikor a kamerába beszél, ugyanis mi nézők láthatjuk, hogy hiába van bekapcsolva, semmit nem vesz fel az eszköz.

A hillbillyk eközben mindent megtesznek azért, hogy a maguk módján szórakoztassák a kedves résztvevőket, de valljuk be, ezzel a produkcióban még a Fásy-mulatóba sem sikerülne bekerülniük. A férj szökési kísérlete rosszul sül el és gyakorlatilag minden a feje tetejére áll, majd elkezdődik a hentelés, de olyan akciók közepette, hogy időnként tátva maradt a szám a meglepetéstől. Nem elég, hogy a torz karakterek önmagukban is szórakoztatóak,  a kutató nyakoncsípése közben felélesztik a lényt, amit leginkább valami Alien-Légy-Godzilla mutánsként tudnék leginkább jellemezni. A brutális rombolása nyomán pedig lassacskán mindenki az életéért kezd futni, de eközben is számtalan olyan jelenet van, ami közönségdíjat érdemelne, s mindezt számítógépes effektek nélkül.

A film végére kiült a széles mosoly az arcomra, mert bár voltak elég gyenge jelenetek, a film elején a párbeszédek irtózatosan vontatottak és bénák, de aztán beindul gőzerővel a mű és csodálatos aprításoknak lehetünk szemtanúi. Ettől kezdve pedig másodlagosak a dramaturgiai hibák, a rossz fényviszonyok, mert van egy remek díszlet, goreban gazdag gyilkolászások és mindez számítógépes effektek nélkül. A nyolcvanas évek gyermekeinek kötelező darab, mert szükség van az ilyen filmekre, mint Chuck Norrisnak az örök életre.

Értékelés: 6/10

Plendil

Be the first to comment on "The Millennium Bug (2011)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.