Cube Zero (2004) (Kocka 3)

cubezero_thumbBár eme fantasztikus thriller/horror franchise második részében már az időbeli dimenziót is sikeresen ellőtték, drága producer urak úgy gondolták, hogy még mindig simán van benne potenciál, csak egy másik oldalról kellene megvilágítani az eddig bemutatott titokzatos térbeli alakzatot. Nevezetesen egy külső szemszögből, és ha már így esett, egy kis előzményféleséget is belecsempészhetnének… ezen tények tekintetében aztán ne csodálkozzunk, hogy már csak DVD-re jelent meg.

Filmünk alaphelyzete egy kicsit eltér az első és második epizódtól, ugyanis főszereplőnk, Eric Wynn és társa nem az eddigiek során megismert, rejtélyes Kockában raboskodik, hanem azon kívül, egy futurisztikusnak tűnő, mindent látó és halló Big Brother vezérlőben csücsül. Ugyanis felsőbb utasításra ők végeznek el mindenféle lelkiismeretet nem tűrő feladatot, ami csak a Kocka működése során felmerül.

cubezero_1

Valamilyen szinten ők is rabok, ezt nagyon jól tudják, de lázadni felesleges – legalábbis a társa ebbe a hitbe ringatja magát. Közben Eric egyre jobban belehabarodik az egyik Kocka-beli szőkeségbe, és hirtelen felindulásból utána szökik a gépezetbe. Társa egy ideig megpróbálja támogatni őt a projektjében, de aztán az irtó gonosz – valójában inkább szánalmasan nevetséges – főnökük őt is elintézi, így Eric magára marad a Kocka pár túlélőjével…

cubezero_2

A film magyarosított címe „Kocka 3” valójában egy szerencsétlen fordítás, ugyanis itt egy előzményfilmről van szó, legalábbis ezt próbálták az alkotók elhitetni velünk. Kicsit a Fűrész széria harmadik részéhez tudnám hasonlítani, legalábbis abban az értelemben, hogy ez egyfajta magyarázat és okfejtés az előző két epizód kérdéseire, rejtélyeire (na azért nem mindre!); magyarán bepillanthatunk egy kicsit a kulisszák mögé. Persze ettől függetlenül ugyanúgy zajlanak az események, hiszen itt is adott egy csapat, akik ilyen vagy olyan módon ki akar jutni, szóval nincs túlbonyolítva. Sőt, még egy-két egészen durva halált is láthatunk.

cubezero_3

Maga a film közepesre sikerült, de a vezérlőben történő események utópisztikus mivoltát azonban sikerült néhol annyira elcseszni, hogy időnként már-már kínomban felröhögtem az ott zajló dolgokon. Ez utóbbi főleg a gonosz főnök túlerőltetve játszott karakterének köszönhető. Habár ez a harmadik felvonás tartalmaz néhány érdekes elemet, néhol akár választ a Kockával kapcsolatban eddig felmerült kérdéseinkre, nem több mint egy felesleges és gyatra folytatás, nem mellesleg pedig a príma első rész leamortizálása.

Akit egyébként bővebben érdekel a téma, illetve a teljes Kocka-trilógia, az ITT kaphat egy teljesebb képet az egészről.

Értékelés: 6/10

eyescream

1 Comment on "Cube Zero (2004) (Kocka 3)"

  1. pampalini | 2013-04-11 at 05:26 | Reply

    Köszi a linket, ezt elolvasva egyértelmű, hogy ez a zagyvalék úgy ahogy van nem az én világom.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.