Cerberus (2005) (Cerberus – A végzet kardja)

cerberus_thumbGörög mitológiában Kerberoszt, a háromfejű, kígyófarkú kutyát az alvilág őrzőjeként szokás emlegetni, aki ugyan bárkit beenged, de kifelé a Styx folyón átkelve már sokkal rögösebb az út, ha értitek, mire gondolok… Mint potenciális fantasy-horror monstra sajnos ő sem kerülhette el sorsát, így belőle is film készült, méghozzá amerikai / román koprodukcióban, a végeredmény pedig önmagáért beszél, haha!

Egy múzeumból elrabolják Attila ősi ereklyéit – kivéve az ominózus kardot -, nem sokkal később a (betörés közben megölt) professzor legjobb tanítványát megzsarolják, hogy utazzon Romániába, ha élve akarja látni a hazárdírozásból jeles öccsét. Alighogy Dr. Gaines megérkezik a célországba, máris autós üldözéssel spékelt lövöldözős akció fogadja, azonban kiderül, hogy ebben a kelet-európai országban is akadnak jó szándékú jenki ügynökök. (Tudjátok: jóképű főnök srác, vicces feka barát, morózus izomagy testőr stb.) Az ügybe belekeveredik még Sung, egy volt észak-koreai tábornok, aki felbérelte Bicskást (film elején látott körszakállas tag), hogy szerezze meg Attila, a Hun cuccait, mert az olyan menő.

cerberus_1Dr. Gaines (Samatha) tehát elvezeti kis csapatát egy magyar várhoz (!), ami római romokra épült, belsejében pedig meglelik Attila elveszett kardját. Míg a többieket a rosszak egy sziklaomlással bezárják, addig kinyílik a Pokol Kapuja, és Cerberus kiszabadul. Magyarán elkezdődik a hentelés: először a rosszak kerülnek sorra, aztán a jó csapat statisztái. Később a lény a városban is tiszteletét teszi, majd megjelennek a feldühödött helyiek, akik a kard visszavitelét követelik, de a koreai főgóré sem marad távol az eseményektől, csak hogy beinduljanak az események. Bicskásról pedig kiderül, hogy éppen halhatatlan, ugyanis a kardot ő birtokolja. Persze a jóképű ügynök résen van, és Attila kardját lándzsaként használva szíven döfi a bestiát, amitől kimúlik…

cerberus_2Annyira káoszos ez a film, hogy szinte öröm nézni. Címe kapcsán először a Minotaur c. brutálisan elcseszett történelmi, ún. mitologikus-horror jutott eszembe, bár ez mondjuk kicsivel több szórakoztató értékkel bír, már nem mintha jobb lenne vagy ilyesmi. Atommal fenyegető korai parancsnok, román környezetben lévő amcsi ügynökcsapat – ahol a feka tag szinte percenként ontja magából a szarabbnál-szarabb poénokat -, maguk között angolul beszélő román városlakók – egyszóval priceless az egész! Címszereplő kreatúránk a kornak megfelelő CGI-vel lett ellátva, erről inkább nem beszélek, mert ezen kívül is elég sok a logikátlan tényező és teljeséggel hiteltelen esemény. Film+ csatornára szakosodott ótvarhorror-fanoknak majdnem kötelező, de aki egy kicsit is oda van a normális filmekért, az inkább kerülje!

Értékelés: 5/10

eyescream

Be the first to comment on "Cerberus (2005) (Cerberus – A végzet kardja)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.