Hannibal (2013-2015) 1. évad

hannibals01_thumbÚjabban zavaróan sok mítoszgyalázást látni hollywoodi berkekben, azokon is belül főleg a klasszikus horror ikonokat illetően, és az őszintét megvallva semmi pozitív reményt nem fűztem Thomas Harris legendás Hannibal-regényeinek újabb feldolgozásához, ezúttal sorozat formájában. A projekt eredetileg a széria előzményének indult (a Hannibál ébredése megtanította, miért nem jó hír ez), Hopkinsnak se híre, se hamva, legjobb esetben is egy tűrhető, de az eredeti mozifilmekhez és könyvekhez semmilyen mértékben nem mérhető rókabőrre számítottam. De aztán kijött az első rész (nálunk mindösszesen egy hét csúszással az amerikai bemutatóhoz képest), és konkrétan a lélegzetem is elállt.

hannibals011

A sorozat lényege tulajdonképpen bemutatni Will Graham (Hugh Dancy) és Dr. Hannibal Lecter (Mads Mikkelsen) kapcsolatát, melynek során a doktor segítette az ifjú, különleges képességekkel megáldott FBI ügynököt különböző sorozatgyilkosok elfogásában, míg végül az első könyv, a Vörös Sárkány kezdetén Will rá nem ébred, hogy a legbrutálisabb gyilkos, akit sosem sikerült elkapnia, valójában mindvégig maga Lecter volt. A történet kezdetén Will még csak külsős tanácsadó az FBI-nál, akit pszichés állapota/érzékenysége miatt sosem vettek fel hivatalos ügynökként, ellenben felettesének, Jack Crawfordnak (Laurence Fishburne) elengedhetetlen szüksége van rá, mivel Willnek példátlan tehetsége van az esetek rekonstruálására, szó szerint képes az elkövető gyilkosok fejével gondolkodni. Amikor egy rejtélyes pszichopata fiatal lányokat kezd gyilkolni, akik külsőre szinte teljesen hasonlítanak egymásra, Jack kénytelen bevetni Willt is, kollégái tanácsára azonban felkér egy külsős pszichiátert, Dr. Hannibal Lectert, hogy felügyelje Will állapotát, és lépjen közbe, vagy figyelmeztesse, ha Graham ügynök az összeomlás szélére kerülne az esetek miatt. Jack azonban nem is sejti, hogy az ajánlatával nagyobb veszélybe sodorta Willt, mint bármelyik gyilkos, akivel dolga akadhat.

A sorozat ettől kezdve egészen a fináléig ugyanazt a receptet követi: minden epizód elején valaki rábukkan egy elborult, megállíthatatlan gyilkos nyomaira, Willt a helyszínre hívják, az epizód végére pedig, általában Lecter segítségével, sikerül megoldania az ügyet, és elfognia a tettest. Ehhez a tölteléket Mads Mikkelsen zseniális Hannibál alakítása adja, ami méltó Anthony Hopkins utódjaként a szerepre (bár az évadban még teljesen más oldalról közelíti meg a karaktert), és egészen az utolsó epizódokig, amikor Hugh Dancy alakításával a hátán viszi az összes részt, a sorozat fénypontja. Hannibal fokozatosan kap egyre több és több játékidőt, azok a nézők, akik nem ismerik a karaktert, eleinte nem sok információhoz jutnak azon kívül, hogy a doktornak megvannak a maga titkai és saját indítékai Will segítésére, és csak szép lassan aprólékosan, az évad közepe felé jutunk el a gyilkolásig és kannibalizmusig. Mikkelsen játékából sugárzik az elegancia, az intellektualitás, a hideg precizmus, nem mellesleg a Dexter óta van valami példátlanul szórakoztató abban, ahogy látjuk egy pszichopata tervét lépésről lépésre összeállni. A gyilkosságok kellően morbidok, Will képességének bemutatása az esetek rekonstruálásakor is érdekes megvalósítást kapott, a stáb többi tagja pedig remekül alakít, a többségen érződik, hogy az elkövetkező évadokban még bőven lehet rájuk építeni majd. Mindezek mellett pedig még figyelemre méltó a korábbi filmekből ismerős karakterek és helyszínek felbukkanása, mint például az elmegyógyintézetet igazgató Dr. Chilton.

hannibals012

Sajnos semmi sem tökéletes, és a profizmus, érdekes történet, remek alakítások mellett a Hannibal is szenved néhány hátulütőtől. Az egyik az újabb és újabb sorozatgyilkosok szerepeltetése. Hosszú távon sokkal jobb lett volna, ha Will és Lecter egyetlen pszichopatát üldöz az egész évadban, mert valahol a szezon felénél, amikor már az ötödik elborult, ám a maga módján zseniális gyilkos ad jelet magáról, hogy Will bő egy nap leforgása alatt elfogja, egyszerűen elveszi az izgalmat a dologból. Hiába lesznek egyre gyomorforgatóbbak és brutálisabbak az áldozatok (több a vér és a belsőség, mint a Walking Dead eddigi három évadában összesen), egész egyszerűen eltűnik a kihívás.

A KRITIKA TOVÁBBI RÉSZÉBEN IGEN ERŐS SPOILEREK KÖVETKEZNEK.

Dr. Gideon karaktere például tökéletes lett volna ilyen célra, és sokkal nagyobb hangsúlyt kaphatott volna, mint abban a két részben, amelyekben az ő karakterén volt a hangsúly. A mélypont viszont számomra Lance Henriksen cameoja, aki elvileg egy hatalmas totemet épít megcsonkított hullákból, csak azért, hogy aztán az áldozatok sorrendje és DNS-tesztelése után elfogják, és a teljes alakítását letudja egyetlen ötperces jelenetben.

A másik az évad vége felé következett be, amikor Lecter terve kezd összeállni, Will pedig nemcsak a teljes összeomlás szélére kerül, de kollégái is kezdenek arra gyanakodni, hogy a gyilkosok elfogása közben maga is sorozatgyilkossá vált, esetleg ő is gyilkolt már korábban. Maga az ötlet remek, kellően jól felvezették, és ahogy a cikkben korábban is említettem, a stáb az évad végéhez közeledve hozza ki magából a maximumot, különösen Dancy. Viszont ez nem mentség arra, hogy egyben ezek a részek mutatják fel a legtöbb logikai gubancot is, és még az átlagos néző sem képes nem észrevenni azokat a lyukakat a történetben, amiket az alkotók ekkor ejtenek. Miután felmerül a gyanú, hogy Lecter esetleg eltitkolta Will tüneteit, és meghamisította a leleteit, miért oszlik el az egész gyanakvás pusztán attól, hogy beszélnek Hannibal bizalmasával/pszichológusával? Ha Abigail régóta gyanakodott arra, hogy Lecter sorozatgyilkos, miért benne bízik meg, és nem Willben? Kicsit olyan, mintha a készítők mindenképp össze akarták volna hozni a „fordított” alaphelyzetű nyitást a második évad kezdésére, de nem gondolták át a dolgokat kellőképpen.

SPOILER VÉGE

hannibals013

Ettől függetlenül a Hannibal első évada minden szempontból telitalálat lett, bátran tudom ajánlani a karakter eddigi rajongóinak, és újoncoknak is. A befejezés érdekes, a készítők hűen bántak a karakterekkel, és alig várom, hogy lássam, hogyan jutnak el innen a Vörös Sárkány kezdetéig (a készítők bevallották, hogy a hét évadosra tervezett sorozat második felében már Harris eredeti regényeit szeretnék feldolgozni). Ajánlott mindenkinek, aki szereti a jó thrillereket, és Hannibal Lecter karakterét.

értékelés: 8/10

Zoo_Lee

Be the first to comment on "Hannibal (2013-2015) 1. évad"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.