Golden Years (1991) (Az aranykor)

goldenyears_thumb1982 óta számtalanszor felajánlották Stephen Kingnek, hogy csináljon önálló tévéshowt. Mivel a producerek főleg az arcát és hírnevét szerették volna kihasználni, ezért csak báb lett volna, egy házigazda, mint Rod Serling. King viszont író, ehhez ért, ezért szerette volna inkább a kreatív munkából kivenni a részét. A 80-as évek végén pedig megtört a jég és felajánlottak neki egy tévéregény megírását, amin több mint egy évig ült, és végül ’91-ben mutattak be. Ez lett King első tévés munkája.

 Egy mezőgazdasági vegyszereket gyártó nagyvállalatban járunk, ahol nem csak levéltetű (Myzus persicae) vagy a májusi cserebogár (Melolontha melolontha) ellen gyártanak különösen élhetetlen kemikáliákat, hanem egy rajzfilmszerűen karikatúrázott professzor titkos kísérletet folytat patkányokon. A műszerek ugyan hibát jeleznek, az egyik égő folyamatosan pirosan ég a zöld jelzés helyet, de nem számít, mert ez csak azt jelenti, hogy az égő sor jó, piros színben is tud világítani, nem szükséges az izzó csere. Persze a hely felrobban, a kiszabaduló gázt pedig az öreg takarító Harlan is belélegzi, akit ráadásul épp ekkor bocsátottak el, mert a szürkehályog már teljesen iszapossá tette a látását. A félresikerült tesztből kiszivárgó zöldköd viszont gyógyító erővel bír, Harlan szeme javulni kezd, ősz tincsei bebarnulnak, leporolt fütykösén pedig a Prokofjev összest elfújhatja hajlott korú neje.

 goldenyears01

Természetesen ez nem kerülhet a közvélemény szeme elé, ezért a Cég ügynökei rászállnak Harlanra, akinek csak egy másik, a jó oldalon harcoló ügynök páros lehet a segítségére. Ellenfelük, Jude Andrews nem ismer lehetetlent. Saját kezűleg nyírja ki a szemtanúkat és semmisíti meg a bizonyítékokat, a dög szaga végig ott tombol az orrában.

 goldenyears02

Az élvezeti értéket nagyban befolyásolja, hogy éppen melyik verziót sikerült beszereznünk. Ugyanis mint sorozat, hétszer negyven perces. A DVD változat 236, az extended verzió 360 perces, a Magyarországon bemutatott minisorozat pedig kétszer másfél órás, szóval finoman zanzásították nekünk, csak hogy mi is megértsük. King végül két epizódhoz írt scriptet, és annak ellenére, hogy volt idő kibontani a karaktereket, mindenki kétdimenziós maradt. Az írót nem ismerők is hamar kitalálják, mit rejtenek a leosztott lapok, a trükkök felett pedig csúnyán eljárt az idő. King cameozik egy kedveset, mint buszsofőr, Felicity Huffman itt még fiatal volt és bájos. Mint színész mondjuk idegesítő és hebrencs, de bajszos emberek között legalább volt egy szőrtelen lábú is.

Értékelés: 4/10

Miskei

3 Comments on "Golden Years (1991) (Az aranykor)"

  1. régen röhögtem ennyit egy írásodon :DDD

  2. Sziporkáztál 😀

  3. Oh, köszönöm, már pirulok is… 🙂

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.