Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989) (Péntek 13. VIII. rész – Jason Manhattanben)

Jason81A VII. epizódban a machetés gyilkos egy paranormális erőknek parancsoló tinivel nézett szembe, majd egy érdekes végkifejlet során másodszor is a Kristály-tó mélyére merülve távozott a másvilágra, természetesen csak ideiglenesen. A Friss vér alcím már ekkor azt sugallta, hogy a készítők nem hogy befejezni nem akarják a szériát, hanem újabb és újabb részekkel fognak sokkolni minket; ám a sokk a gyilkosságok meg a rémisztő atmoszféra helyett a gyagya megoldásokból születik. És bizonyos tekintetben most érkezünk el a Friday-filmáradat mélypontjára, ami viszont rendkívül szórakoztató a maga furcsa, kicsavart módján.

jason-takes-manhattan-03

Már az V. felvonásnál érezhető volt, hogy a készítők a klasszikus slasher-alapfelállást képtelenek megújítani, sőt, igazán nem is tudnak mit kezdeni vele, ezért megpróbálták vegyíteni a torz arcú mániákus rémtetteit korábban már bevált ötletekkel. Ugye az első volt a másoló gyilkos az V.-ben, aztán az élőholt szörnyeteg a VI.-ban, majd jött a „Carrie vs Jason” a VII.-ben. A VIII. projektnél egy régi, kitűnő klisét kamatoztattak: a gyilkost bezárták egy „dobozba” az áldozatokkal, ahonnan nincs menekvés….

Jason82

A Lazarus névre hallgató óceánjáró fedélzetén végzősök gyűlnek össze, hogy egy nagy bulit csapva hajózzanak el New Yorkba. Azonban egy gondatlan szerelmespárnak hála Jason Voorhees (ismét Kane Hodder) újból feltámad hullámsírjából és még a maszkját is visszaszerzi, majd hívatlan vendégként csatlakozik a partizókhoz. Ám őt nem a csajok felszedése, vagy a lerészegedés érdekli, hanem, hogy minél előbb eltegye láb alól az utasokat meg a legénységet. A nyílt vízen nincs hová szaladni a fáradhatatlan rém elől, ám ha egyszer a maroknyi túlélő eléri a Nagy Almát, ott talán biztonságra lelhetnek. Vagy mégsem?

fri13thdeath09

Ha túltesszük magunkat azon, hogy a gonoszt megint elektromosság kelti életre (egy olyan kábel, amit valahogy le tudtak fektetni a holtteste alá), meg hogy a Kristály-tóra egy elég nagyméretű yachtocska be tudott úszni, majd onnan kijutni a nyílt tengerre, akkor egy szórakoztató, rockzenével és fröcsögő vérrel teli másfél óránk lehet. Ebben a részben veszti el Jason az egyik szemét, és itt van az a máig megmagyarázhatatlan lezárás, mikor a savas szennyvízzel elárasztott gyilkos gyermekhangon szólal meg, majd végül átalakul kisfiúvá, miután meghal… Hodder rekordot döntött azzal, hogy másodszor is visszahívták, hogy bújjon a hokimaszk mögé, ezt később még kétszer megismételte. Az itt látható Voorhees már teljességgel megölhetetlennek tűnik, semmi nem árt neki, kivétel, úgy tűnik, a csatornalé. Furcsa benne, hogy folyamatosan tetőtől-talpig vizes és hogy feltűnő módon képes egy szempillantás alatt „teleportálni”, vagyis fizikailag lehetetlen mértékű utat jár be. A ruhája szintén mágikus módon megváltozott, mióta a tóban rohadt, például kesztyűi lettek; a szerelmespár fiú tagjától zsákmányolt Jason-maszk pedig annyira hiteles, hogy még a harmadik részből származó baltanyom is rajta van. Poén, hogy mikor végre ténylegesen eljutunk New Yorkba, akkor az ottaniak igazi seggfejek és mind csak tovább nehezítik a hősök dolgát. Az író-rendező Rob Heddennek valószínűleg tetszett a VII. rész, mert az általa rendezett VIII.-ban ugyanúgy van valamiféle természetfeletti képessége a hősnőnek, aminek köszönhetően időről-időre látomásai támadnak az őt üldöző álarcosról. Hogy miért, arra szintén nem kapunk magyarázatot. Néhány érdekes adalék: A hajón szolgál egy dilinyós matróz, aki talán az eredeti Friday Őrült Ralph-ja előtti tisztelgés, a new yorki kifőzdében a szakács meg Ken Kirzinger, aki a Freddy vs. Jasonben alakította a machetést. Kirzinger már itt az álarc mögé bújhatott néhány jelenetben. Hodder ellene volt a befejezésnek, ám mégis az lett, amit a rendező akart. Hogy jó hangulat legyen a forgatáson, Kane bácsi a felvételek szünetében teljes kosztümben ökörködött a többi színész mulattatására; a vízköpéses jelenetnél meg rengeteg vizet megivott és aztán kihányta, amit látunk, az nem trükkfelvétel. Végezetül még annyit, hogy a Part VIII. pénzügyileg és kritikailag csúnyán megbukott, ez eredményezte, hogy a Paramount megvált a Friday the 13th-sorozattól, eladta a jogokat a New Line Cinemanak és így került végül Freddy és Jason egy tető alá… A lényeg az, hogy ha kibírod az első fél órát, aztán nem vered a fejed a falba a befejezés láttán, akkor egy tisztességes B-katgóriás kaszabolást nézhetsz végig. Nyilvánvaló hibái ellenére nekem tetszett, pláne miután megvan eredeti dvdn és már sokadszorra láttam, de azt nem garantálom, hogy más is élvezni fogja:)

Értékelés: 7/10

tvshaman

3 Comments on "Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan (1989) (Péntek 13. VIII. rész – Jason Manhattanben)"

  1. ” ugyanúgy van valamiféle természetfeletti képessége a hősnőnek, aminek köszönhetően időről-időre látomásai támadnak az őt üldöző álarcosról. Hogy miért, arra szintén nem kapunk magyarázatot.”

    Amikor New Yorkban vannak, nem akkor mondják el, hogy az apja (aki a dékán vagy ki a fene) kiskorában úszni tanította, és beleesett a vízbe, ekkor találkozva a gyerek Jasonnal? Majd ez egyfajta gyerekkori traumaként még mindig kísérti őt.

  2. Cikklista frissítve!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.