Hush (2008) (Csitt!)

hush_thumbSzeretem a brit filmeket, szürke színek, a karcos felvételek, a finom dokumentarista jelleg alapból egyéni ízt kölcsönöznek, a jellegzetes nyelvi kiejtésről már nem is beszélve. Mark Tonderai első egész estése próbált a műfaji elvárásokkal szembe menni és egyedivé válni…

Zakes éjszakai munkakörútját járja az autópályán, kedvese az anyósülésen, mégse unatkozzon szegény fiú, vagy jusson eszébe stoppos ringyókat felvenni. Zakes plakátragasztással foglalkozik, éjszaka mikor kisebb a forgalom, akkor járja az autópálya pihenőhelyeit, benzinkútjait, és a vécékben cseréli a hirdetéseket, reklámokat.  Szakad az eső, sötét van ráadásul igazán feszült a hangulat a szerelmesek között. Egyik ’A’ pontból haladva előttük egy teherautó finoman szólva sem a szabályok megtartásával közlekedik, és a rosszul rögzített plató hátfal a nagy szélben egy pillanatra felnyílik, Zakes pedig észrevesz egy segítségért kiáltó, ketrecbe zárt nőt.

hush01

Azonnal hívják a rendőrséget, de ott természetesen nem tudnak azonnal intézkedni, rendszám ugyanis nem látszódik, ilyen típusú fehér furgon meg több száz közlekedik az utakon. Utána erednek tehát, meg hát amúgy is arra van dolguk, a következő pihenőben Zakes, a kötelező plakát cserét megejtve, kis nyomozásba is kezd a furgon körül. Viszont közben a barátnője is eltűnik a furgon belsejében, ráadásul a kocsiját kinyírták. Zakes autót lop és utánuk ered. De emiatt a rendőrség már őt körözi.

hush02

Bizonyos megoldásokban szeretne egyéni ízt csepegtetni Tonderai, de sajnos a felénél elfogynak az ötletek. Nem akar megijeszteni, csupán végig feszültséget teremteni, de a kettő ritkán működhet egymás nélkül. Az autópályás résznél még működik is. Viszont a fő gonosszal vívott macska-egér játék és a buta lezárás egész egyszerűen idegesítő, bizonyítva ezzel már sokadszorra, hogy nem elég egy-két jó ötlet a részletekre is oda kell figyelni. Persze első filmesnél sok mindent meglehet bocsátani (vagy rosszmájúak a fejére olvashatják), de egy alapvetően rövid játékidejű filmnél pont a katarzist jelentő utolsó fél órát elrontani nem ildomos.

Értékelés: 4/10

Miskei

Be the first to comment on "Hush (2008) (Csitt!)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.