Godzilla trivia

godzilla_thumbMost, hogy a napokban érkezik a legújabb, Gareth Edwards (Monsters) féle Godzilla-adaptáció, összeszedtem néhány olyan ritkaságszámban menő tényt, illetve szerintem kevéssé ismert információt, amit talán csak a legnagyobb kaiju-fanok tudhatnak.

1954-ben, pontosan hatvan évvel ezelőtt mutatta be a japán Toho Company Ltd. az első, Ishiro Honda-féle Godzilla filmet. // Ezt a mozit még anno az Oscar-díj japán megfelelőjére is jelölték, annak ember okozta tragédiát (nukleáris katasztrófa) bemutató mivolta miatt. // Ugyancsak ez volt a legdrágább japán film, amely a stúdiót majdnem a csőd szélére juttatta.

godzilla_1

Godzillát a speciális effektusokért felelős szakember eredetileg egy hatalmas polipnak képzelte el, de egy gombafelhő-fejű lényt is megterveztek. // Más források szerint Godzilla valójában inkább egy gorilla-bálna összetételű szörny lett volna, de miután a producer megnézte a The Beast from 20.000 Phantoms (1953) című amcsi filmet, inkább a dinoszauruszos kinézet mellett döntött.

Godzilla egyik potenciális fantázianeve Anguirus lett volna. Később ezt ellőtték a második moziban (Godzilla Raids Again, 1955), mint kedvenc szörnyünk ellenfele.

Godzilla (eredetiben: Gojira) valójában a gorilla (gorira) és a bálna (kijura) japán szavak összetételéből származik, és nem pedig a dinoszaurusz-gyík keverékből.

Godzilla eredeti hangját a film zeneszerzője találta ki: gyantával bekent bőrkesztyűket húzott végig egy nagybőgő laza húrjain, majd ezt az egész felvételt lelassította. // Persze, ahogy Godzilla kinézete, úgy a hangja is filmről-filmre változott.

godzilla_3

A legtöbb Godzilla-moziban egyáltalán nem használtak semmiféle CGI-t, helyette szörnykosztümökbe öltözött emberek viaskodtak egymással. // Az első Godzilla-kosztüm közel 90 kilót nyomott, és egyáltalán nem volt könnyű mozogni benne. Három kábel vezetett ki a jelmez hátuljából; ezek közül kettő a szemek, egy pedig a száj mozgását irányította. // Legtöbbször egy bizonyos Haruo Nakajima bújt bele Godzilla-jelmezébe, tizenkét alkalommal. // Mivel a költséghatékonyság miatt a jelmezeket féltették, egyes “veszélyesebb” jeleneteknél régebbi kosztümöket vettek elő, így Godzilla kinézete akár egy filmen belül is változhatott.

godzilla_4

Az 1962-es King Kong vs. Godzilla sikerén felbuzdulva terveztek egy Godzilla vs. Batman címre keresztelt crossovert, ami aztán nem készült el. Kár, pedig a denevérembert Adam West játszotta volna. // Ellenben a Bambi meets Godzilla nevű fekete-fehér, felettébb szarkasztikus animációs rövidfilm, Marv Newland jóvoltából 1969-ben napvilágot látott. // Az amerikaiak 1994-ben terveztek egy Godzilla vs The Gryphon névre hallgató produkciót – melyben többen között Stan Winston is részt vett volna -, de sajnos ezt sem sikerült tető alá hozni.

godzilla_2

Godzilla-filmek története során három nagy időszakot lehet megkülönböztetni. A kezdeti érába (Sóva, 1954-1975) a legelső tizenöt film tartozik, melyekben jellemzően egy-egy szörny csatájának lehetünk tanúi, míg Godzilla gonoszból szinte hőssé válik. // A második korszakban (Heisei, 1984-1995) készült hét alkotásban Godzilla szintén rossz, de már egyszerre több mutáns lény ellen küzd, amelyek kinézete az eddigi szörnyeknél sokkal, de sokkal ijesztőbb. // Harmadik időszak (Millenium, 1999-2004) hat filmet tartalmaz, melyekben Godzilla jelleme filmenként változik.

Roland Emmerich 1998-as változata nagyon nem tetszett a japánoknak, ezért a Godzilla, Mothra and King Ghidorah: Giant Monsters All-Out Attack filmben el is hangzik egy utalás, miszerint Emmerich filmjében nem Godzilla szerepelt, hanem valami másik szörnyt, akit az amerikaiak összetévesztettek vele. A Godzilla: Final Wars-ban pedig egyenesen megküzdenek ezzel az amerikai változattal, és hamar legyőzik.

Godzilla 2004-ben csillagot kapott Hollywood-ban a Hírességek sétányán.

A 2014-es verzióval együtt összesen 28 japán, és négy amerikai Godzilla produkció készült.

  [grindhousedatabase.com] [squidoo.com]  [moviepilot.com]

Be the first to comment on "Godzilla trivia"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.