Schramm (1993)

schramm_thumbLothar Schramm a saját vérében fuldokol étkezője padlóján, miközben lepereg előtte élete filmje. Ennek megfelelően korántsem olyan összeszedett és lineáris a kép, de mit is várhatnánk egy agónia látomásaitól? Arra azért hamar fény derül, hogy Lothar nem egy átlagos ember volt, és ha ezt megfűszerezzük Jörg Buttgereit zseniális rendezésével, talán egyértelmű lesz, miért érdemes tovább olvasni, majd betenni a lejátszóba ezt a filmet…

Az emberi elme legsötétebb zugaiba kalauzol minket az alig több, mint egy órás képsor. Lothar látszólag egy szerény, mindig segítőkész szomszéd, aki taxizással keresi a kenyerét. Azonban amikor egyedül marad lakása falai között, felszínre kerül benne mindaz a szorongás, ami legbelül fojtogatja: jobb lábát sérültnek, idegennek érzi, testképzavara szinte valóban le is bénítja. Szomszédja iránt táplált érzelmeit rendszeresen szertartásos maszturbációval vezeti le, miközben a hölgy bájaira éhes kuncsaftjait fogadja.

schramm1

A kínzás és a szex teljesen egybeforr egyre zavartabb elméjében, amiben mintegy élő lelkiismeretként iszonyú rémképzetek születnek. A szadizmus és a mazochizmus egyaránt előkerül, előbbi inkább lírai képekben, míg utóbbi kifejezetten gyomorforgató formában jelenik meg. A központi érzelem a prostihoz fűződő kifordult és reménytelen szerelem (aki a Nekromantik 2 főszerepében is feltűnő Monika M), de miután megismerjük életének többi hölgyét, már korántsem a sajnálat vagy a szánalom uralkodik el rajtunk.

schramm2

A teljes őrület végletekbe tartó elmélyülésének lehetünk tanúi, mégis azt kell mondanom, hogy régen láttam ilyen hihetetlenül precízen vágott, művészi filmet. Az első pillanattól az utolsó köszönetnyilvánító képkockáig borzongott a hátam ettől a kivételesen eltalált hangulattól, amit nem hiába vezettek be Carl Panzram amerikai sorozatgyilkos, gyújtogató és betörő idézetével: “Ma még mocskos vagyok, de holnap már csak mocsok leszek.” Tényleg semmi sallanggal nem húzzák az időnket, csak a vegytiszta lényeg maradt a szalagon. Nekromantik rajongóknak kötelező, de szívesen ajánlom minden bizarr művészetkedvelő vásznára.

értékelés: 10/10

DeerWoman

Be the first to comment on "Schramm (1993)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.