Scanner Cop (1994) (Scanner Cop – A zsaru, aki előtt nincs titok)

scannercop_thumbPierre David megannyi közepes kultfilm producere, a korai Cronenberg mozik lelkes híve és pénzembere, nem tudott beletörődni, hogy a Scanners-filmek hanyatlásnak indultak, ráadásul szakmailag is késznek érezte magát, így rendezői debütálása egy spin-off lett. Szkenner Cop. A zsaru, aki előtt nincs titok – és ide képzeljük Bozai Józsi bácsi fenyegető hangját.


Samuel Steziak apjától megörökli az agyfürkészés képességét, efemerol rendszeres szedésével pedig normális életet él. Mikor apja erőszakos halált hal, egy rendőr veszi a gyámsága alá, aki rendben felneveli, becsületes zsarut farag belőle. Épp mikor kijön az akadémiáról, egy megtébolyodott agysebész, telekinézis útján elkezdi halomra ölni a fakabátokat, így Samuel válaszút elé érkezik. Vagy újból előveszi a képességét és megállítja a zsaru gyilkost („Zsarugyilkoskurvaanyátok”- Natural Born Killers, 1994) vagy visszahúzódva csigaházába végig nézi társai beleinek kiontását. SPOILER: Előbbit választja.

scannercop01
Az utolsó szkennerszhez képest egész szórakoztató B-filmet sikerült összehozni, főleg a másodvonalból ismert arcokkal. A nyomozós száll korrekt, a filmvégi alternatív diliházas pokol ábrázolás kimondottan pofás, és pont akkor érkezett, amikor már épp leírtam volna magamban az egész filmet.

scannercop02
Ettől még nagy idiótaság az egész, mondjuk David jobb és stílusosabb arányérzékkel rendez, mint Duguay, amit azért nem tekintenék nagy érdemnek, épp ezért jobban tette, hogy ez után már nem nagyon erőltette be magát a direktori székbe. Helyén kezeltem a dolgot, úgyhogy egy erősen gyenge VHS hulladéknak tartom. Szóval erősen ajánlott! 🙂

Értékelés: 4/10

Miskei

Be the first to comment on "Scanner Cop (1994) (Scanner Cop – A zsaru, aki előtt nincs titok)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.