Predestination (2014) (Időhurok)

predestination_thumbIdőutazós filmekben az a “rossz”, hogy alig kezdődik el a film, pörög le néhány képsor, de a történet szempontjából pár kiemelten fontos momentum már sejthető, vagy legalábbis kikövetkeztethető – ám ettől még lehet bőven érdekes és/vagy szórakoztató az adott produktum. Az ausztrál Spierig-testvérek (Undead, Daybreakers) egy klasszikus Robert Heinlein novellán (Ti zombik mind) alapuló mozija is pont egy ilyen darab, amit a standard időutazós sablonok ellenére is csak ajánlani tudok mindenkinek!

Történetünk egész röviden, spoilerek nélkül: adott egy bűnmegelőzésre szakosodott időutazó ügynök, aki egy meghiúsult küldetés után ismét a múltban kalandozik. Egy bárban találkozik egy fura kinéző illetővel, akivel beszédbe elegyedik, és hétköznapinak egyáltalán nem nevezhető története után felajánlja neki, hogy segítségével visszamehet a múlt(já)ba, és megölheti az figurát, aki miatt zátonyra futott az élete. Már ha egyáltalán képes rá…

predestination_1Filmünk első fele konkrétan arról szól, hogy két főszereplőnk (látszólag minden különösebb cél vagy motiváció nélkül) hosszasan beszélget egy bárban, miközben flashback-szerűen beugró képsorokkal próbálják illusztrálni a múltban történt eseményeket. Amellett, hogy elég költséghatékony megoldásba burkolt jelenetek sorjáznak, még elég unalmasnak is tűnhet ez az egész, viszont nem szabad ilyenkor feladni, mert a megismert információk rendkívüli fontossággal bírnak majd a film második felében, ami minden különösebb átmenet nélkül, egy-kettőre eljön! Alighogy visszautaznak a múltba, máris beindul a gépezet, és amilyen döcögősen indul a film, olyan lendületes iramban követik egymást az események, a végső csattanó pedig – a nagyjából kiszámítható fordulatok ismeretében – talán nem tűnik akkor nagy WTF-nak, de mégis elég hatásos tud lenni a történet szempontjából.

predestination_2Heinlein alapötletéből, kiváló színészi játékkal, költséghatékony technikai feltételek mellett sikerült egy (kissé nehezen induló), ámde teljesen korrekt mozit letenni az asztalra, ami bár nem forradalmasítja a sci-fi/thriller ezen alműfaját, mégis elég szórakoztató tud lenni, hogy másfél órára lekösse az embert!

Értékelés: 8/10

eyescream

Be the first to comment on "Predestination (2014) (Időhurok)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.