The Lazarus Effect (2015) (A Lazarus hatás)

lazarus_thumbA XXI. századi hollywoodi kreativitás válság ellenére azért évről évre érkezik néhány olyan eredeti filmalkotás, amire elégedetten csettinthet a moziba járó nagyérdemű. A remake/reboot/sequel mánia által talán pont a kedvenc műfajunk van leginkább sújtva, de a rutinos horrorfilm-rajongók számára egyébként is elkerülhetetlen, hogy minden új alkotást egy klasszikushoz hasonlítson.

Már az első trailer tálcán kínálta a párhuzamot, hiszen a horrortörténelem egyik alaptétele (Frankenstein) is ugyanerre az ötletre épül. Egy kaliforniai egyetem kutatásába nyerhetünk betekintést, ahol egy 4 főből álló tudóscsapat azon dolgozik, hogy meghosszabbítsa a haldoklás folyamatát, ezáltal több időt adva az orvosoknak a páciens megmentésére. Ez persze csak a hivatalos körítés, a kísérleteiket valójában halott állatok feltámasztásával folytatják, amivel durván megszegik az egyetemmel kötött megállapodásukat. A sötét titkuk ellenére Frank (Mark Duplass) és Zoe (Olivia Wilde) felkérik Eva-t az általuk vezetett kutatás dokumentálására. Eva ekkor még nem sejti, hogy mekkora slamasztikában találja hamarosan magát. Dr. Frankenstein unorthodox kísérletei mellett sokunknak beugorhat az Egyenesen át (The Flatliners, 1990) című film, ami a szenzációs szereposztás mellett egy remek darab a halálközeli élmény témájában. Zoe-t továbbra is gyötri egy gyermekkori trauma, aminek óriási jelentősége lesz a történet előrehaladtával. Az áttörést jelentő megoldás az egyik segédtől (Evan Peters) érkezik, melynek hatására sikerül feltámasztani egy halott kutyát.

lazarus01A megfigyelés szakaszában azonban több érdekes dolgot is felfedeznek rajta, de a fokozott agyi aktivitás mellett aggasztóbb tünetek is fellépnek. Az extrém agresszió miatt a kutya hamarosan visszakerül a ketrecébe, és az alkotók egy „It’s Alive!” keretében le is róják tiszteletüket a klasszikusok felé . Próbálják titokban tartani az eredményeiket, de pár órán belül megjelenik egy nagy gyógyszergyártó cég, akik adminisztratív okokra hivatkozva lefoglalnak minden kutatási anyagot. Néhány órát azonban eltölthetnek még a laborban és úgy döntenek, hogy újra dokumentálják a kísérletet, ezáltal bizonyítva, hogy azaz ő eredményük. A kapkodás hatására azonban szörnyű baleset történik és a tragédia árnyékában hozott felelőtlen döntések hatalmas árat követelnek.Film Title: The Lazarus Effect

David Gelb elsőfilmes rendezőként korrekt iparosmunkát végzett, a horrorfilmekre kevéssé jellemző erős szereposztás pedig meghálálta a bizalmat. Az alkotók bizonyára rongyosra nézték a Carrie-t (1976) és a Lucy-t (2014) is, de a film sajnos nem nyújt semmi váratlant, összességében csak egy hajszálnyival átlag feletti az összkép. A laborban azért van néhány jól elkapott jelenet, de a korhatár besorolás miatt senki se számítson vérfürdőre! Az utóbbi időkben mozikba került horrorfilmekhez hasonlítva megéri a mozijegy árát, bár ez nem kizárólag a film érdeme.

OK. 10/6

afiaf

 

Be the first to comment on "The Lazarus Effect (2015) (A Lazarus hatás)"

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.